Dodaj do ulubionych

XP vs Windows 7

IP: *.chello.pl 23.10.10, 10:49
Są sobie dwa netbooki. Jeden Acer z XP i drugi Samsung z Windows 7 starter. Konfiguracja obu podobna ale XP chodzi zdecydowanie lepiej. Podobno W 7 miał być szybszy od XP. Jaka może być przyczyna, że u mnie jest na odwrót?
Obserwuj wątek
    • tiges_wiz Re: XP vs Windows 7 23.10.10, 10:57
      windows 7 nigdy nie mial byc szybszy od XP, co najwyzej rownie szybki i byl w jeszcze w wersji beta. ta np. u mnie zajmowala 250 MB RAM.

niestety produkt finalny pod wzgledem zajetosci pamieci jest juz blizej Visty.

reszta to gadka marketingowa.
      • bulczanka Re: XP vs Windows 7 23.10.10, 15:37
        Windows 7 działa jak XP zainstalowany na czysto. Nie jest wiele szybszy. Nie wiem, powyłączaj programy w autostarcie i niektóre usługi. Masz pewnie masywnego antywirusa który ci muli lub inną kobyłę (adobe reader, nero itp).
        • Gość: petroll Re: XP vs Windows 7 IP: *.acanac.net 23.10.10, 20:18
          to takie pier...wanie na okraglo. XP ma inne wymagania i 7 inne. Daj window 7 to co niezbedne a zobaczysz jak chodzi. podpowiem ci: plyta jakakolwiek ktora potrafi wystartowac z PCIe, processor jak najszybszy, pamieci pasujace do plyty, hard drive Revo Drive PCIe SSD. Jak juz to zlozysz dowiesz sie jak szybki jest Windows 7.
          • Gość: Greg Re: XP vs Windows 7 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.10, 10:53
            To w takim razie "po kiego ch..a" instaluje się "7" do netbooków, które z założenia są słabe i energooszczędne?
            • Gość: hehe Re: XP vs Windows 7 IP: *.toya.net.pl 27.10.10, 12:12
              Sa również mocne netbooki ale trzeba mieć więcej niz 800 pln żeby się o tym dowiedzieć.
      • Gość: petroll Re: XP vs Windows 7 IP: *.acanac.net 21.12.10, 22:33
        tiges, - kolejna twoja zlota mysl. Masz system budowany pod Win XP i chcesz zeby Win 7 o kompletnie innych wymaganiach sprzetowych chodzil na tej maszynie tak samo albo szybciej. Dobre.

• needmoney To chyba oczywiste 24.10.10, 12:11
      To oczywiste dla każdego normalnego użytkownika że xp jest znacznie szybszy ale mnóstwo nastoletnich i nie tylko oszołomów technicznych łykających "nowości" jak gęsi
      popieranych przez małego miękkiego będzie próbowało udowodnić że da się parasolkę w tyłku otworzyć ;-)
      Gdzie się podzieli piewcy visty których było pełno na forach ???
      Konkludując do netbooka tylko xp do większych sprzętów 4GB ram i 7 64bit ...
      Ale oczywiście wybór należy do kupującego który powinien sam sprawdzić i się przekonać ...
    • Gość: lajosz Re: XP vs Windows 7 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.10, 20:24
      tiges_wiz i needmoney mają 100% racji.

Przecież ten cały Win7, to nic innego jak Vista (to samo jądro) i mimo to, że Microsoft wpakował tyle kasy w Vistę i jej promocję, to to gó... za cholerę nie chciało się sprzedawać, co oczywiście nie dziwi bo to tragedia jest a nie system.
      Przemianowali więc tę nieszczęsną Vistę na Win7 i wywalili kolejną na marketingowe bzdety żeby tylko sprzedać .... Vistę, aczkolwiek nieco lepiej pracującą.
      Żeby było śmieszniej, to Vista +SP2 do niej jest (uwaga) szybsza niż Win7. Co prawda niewiele szybsza, ale jednak.

Proponuję również olać "rady" niejakiego petrolla.
      To znany forumowy trol wysławiający pod niebiosa wszystko co ma jakikolwiek związek z Microsoftem, a zachwyt petrolla nad produktami w/w firmy jest wprost proporcjonalny do wielkości gówna jakie wydali z siebie mały miękki.
      • Gość: kość Re: XP vs Windows 7 IP: *.toya.net.pl 24.10.10, 22:19
        lat temu kilka posiadałem taka konfiguracje C 333 mhz ram 64 mb hdd 3gb stał na tym win 98
        okrojony programem 98 lite(niezle mozna było winde okroic)chodziło to w miare sprawnie i szybko .Bill wydał XP(po drodze był eoizod z Milenium )i porazka chodził strasznie wolno zmiana sprzetu i Xp dostał skrzydeł itd,itd
        • Gość: lajosz Re: XP vs Windows 7 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.10, 23:01
          Lat temu kilka(naście) posiadałem coś, co nazywało się Amiga 500.
          Miało to procesor taktowany zegarem 7,14 MHz i imponującą (jak na owe czasy) pamięć 512 Kb, tak to nie pomyłka, chodzi o 512 kilobajtów.
          Jednak nie przeszkadzało to powyższej maszynie pracować całkiem szybko.
          System tam zastosowany to Workbench, który nie był niczym innym jak właśnie dzisiejszym Windowsem.
          Microsoft wówczas, nawet nie myślał że będzie coś takiego jak Windows, że o multiskaningu tudzież przyzwoitej grafice nie wspomnę.
          PC-ety chodziły wtedy tylko pod DOS-em.

Powyższy przykład opisuję po to, żeby uzmysłowić fakt, że nie megaherce i gigabajty są najważniejsze, a pomysł, chęć i sztuka programowania.

Wracając jednak do tematu i do Twojej wypowiedzi, to OK, masz rację co do Win98, XP i sprzętu, ale o ile w przypadku przesiadki z Win98 na XP wystarczyło tylko nieznacznie zmodyfikować sprzęt żeby XP chodził przyzwoicie, to w przypadku przesiadki z WinXP na Vistę/WIn7 zmiana sprzętu niczego nie załatwia bo nawet na najszybszym sprzęcie Win7/Vista i tak są po prostu wolniejsze od XP, że o upierdliwości tudzież mniejszej możliwości ustawienia interfejsu nowych Windowsów nie wspomnę.
          Dla mnie progres jest wtedy, kiedy na szybkim sprzęcie nowy system będzie pracował szybciej, a nie tak samo szybko lub (co częściej) wolniej.
          W ogóle system powinien być tylko bazą, podstawą do odpalania innych programów, a nie spasioną krową z nikomu niepotrzebnymi wodotryskami.
          Użytkownik nie powinien w ogóle zauważać obecności systemu, a nie z nim walczyć.
          To tak jak z dobrym lektorem filmowym. Wiemy że jest, ale dobrego lektora się nie słyszy bo myślimy ze to postaci filmowe mówią.
          I żeby nie było, to miałem zarówno Vistę (64bit) jak i WIn7(również 64bit) i nie zauważyłem niczego takiego czego by nie miał XP. Za to w/w systemy były upierdliwe i wolne.
          Tak więc zainstalowałem, popatrzyłem, w zachwyt nie wpadłem, odinstalowałem i wróciłem do XP i nie żałuje ani trochę.
          Dopóki będą programy pod XP które mnie zadowalają, to nie mam zamiaru zmieniać systemu.
          Jedynym powodem dla którego warto (moim zdaniem) mieć Wn7/Vistę, to właśnie owe 64 bity i gry które wymagają DX10/11 i nic poza tym.
          • Gość: Gość Re: XP vs Windows 7 IP: *.home.aster.pl 26.10.10, 19:32
            > Microsoft wówczas, nawet nie myślał że będzie coś takiego jak Windows, że o mul
            > tiskaningu tudzież przyzwoitej grafice nie wspomnę.

Myślał, myślał - a dokładniej dwa lata przed Amiga 500 już myślał.
          • Gość: hehe Re: XP vs Windows 7 IP: *.toya.net.pl 27.10.10, 12:11
            Nauczyliście się jak koń w cyrku chodzić w kółko i juz się od tego XP nie odłączycie do śmierci. Vista i 7 są dużo lepsze ale przyzwyczajenie drugą waszą naturą. Siódemka bez dodatkowego oprogramowania robi takie rzeczy jakie XP nie potrafi z żadnymi dodatkami ale pewnie używasz kompa tylko do netu aby trollować na forum to skąd możesz o tym wiedzieć.
            • Gość: hehe Re: XP vs Windows 7 post scriptum IP: *.toya.net.pl 27.10.10, 12:39
              Dziś tez w aucie klimę trzeba sprawdzać, abs, wspomaganie kierownicy, a wy pewnie wciąż tęsknicie za maluchem i syrenką. Tam takie rzeczy jak abs, czy wspomaganie kierownicy nigdy nie szwankowały. Klima w syrence była bezobsługowa, wystarczyło w zimie zamknąć okna a w lecie otworzyć. Tak samo jest z XP jak z ta syrenką. Miłej jazdy
              • Gość: SzczepionkiToRak Re: XP vs Windows 7 post scriptum IP: *.hsd1.il.comcast.net 21.12.10, 22:08
                dla mnie syrenka jest win 7, xp to porshe w zestawieniu z xp
            • Gość: lajosz Re: XP vs Windows 7 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.10, 12:59
              Gość portalu: hehe napisał(a): " Siódemka bez dodatkowego oprogramowania robi takie rzeczy jakie XP nie potrafi z żadnymi dodatkami "

A cóż takiego nadzwyczajnego robi Win7 ? Zechcesz podać przykłady ?

Gość portalu: hehe napisał(a): ".... ale przyzwyczajenie drugą waszą naturą. "

Rozumiem, że Ty nie masz żadnych przyzwyczajeń i żeby to udowodnić, to np. codziennie za każdym razem wstajesz z wyra o innej godzinie lub wkładasz inne buty, a jak już je włożysz, to codziennie zasuwasz do innej pracy idąc za każdym razem inną ulicą.
              Precz z przyzwyczajeniem.
              Poz tym, nie wiem czy wiesz, ale do dobrego łatwiej się przyzwyczaić.

Gość portalu: hehe napisał(a): " Nauczyliście się jak koń w cyrku chodzić w kółko i juz się od tego XP nie odłączycie do śmierci. "

Nauczyłeś się jak koń w cyrku chodzić w kółko i już się nie oduczysz nigdy oddychać aż do śmierci.

Miły kolego, każdy używa takiego systemu jaki mu pasuje.

Poz tym, zachodzę w głowę, dlaczego większość moich znajomych (ale nie tylko) którzy mają laptopy, a kupili je z jedynie słuszną Vistą lub jeszcze bardziej słusznym Win7 (oryginały), popracowali na tych systemach króciutko i .... zmienili na XP (oryginalne inaczej).
              Jak myślisz, dlaczego ?
              Czyżby nie zauważyli geniuszu tych systemów ?
              Druga sprawa. Pracuję w firmie, gdzie jest w sumie około 300 komputerów i do dzisiaj (a przecież od premiery Visty minęło już trochę czasu, że o Win7 nie wspomnę) tylko 4 z nich są napędzane przez Win7, a to tylko dlatego że są nowymi laptopami. Cała reszta "zadowala się" XP.
              Takich firm jest znacznie więcej. Czyżby menadżerowie, szefowie i działy IT tych firm nie dostrzegały potencjału Win7 ? a może to takie same durnie i wsteczniacy jak ja ?

Niedawno firma w której pracuję zakpiła nowe obrabiarki (CNC) rok produkcji 2010 luty.
              Są to jedne z najnowocześniejszych maszyn na świecie
              Jak myślisz, jaki system tam jest ? Win7 ?, Vista ? . Nie, to właśnie XP.
              Oj nie poznali się producenci nowoczesnych maszyn na wspaniałym Win7. No durnie po prostu.

Jeśli firmy będą przechodzić na Win7, to (moim zdaniem) nie dlatego, że ten system ich olśni, ale z bardzo banalnego powodu, a mianowicie dlatego, że skończy się wsparcie dla XP, a najpewniej dlatego, że po prostu nowe oprogramowanie będzie coraz częściej pisane tylko pod Win7/Vistę i po prostu nie będzie innego wyjścia jak zakup nowego systemu.
              • tiges_wiz Re: XP vs Windows 7 22.12.10, 10:42
                przechodzą na win7, bo po prostu juz jest problem z kupnem winxp
                dla mnie praktycznie tylko jedna rzecz jest lepsza w win7.
                jest to kontrola rodzicielska. no i fajny bajer jest ze zmieniającymi sie tapetami.
                • Gość: lajosz Re: XP vs Windows 7 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.10, 11:16
                  tiges, Ty na poważnie o tym, że kontrola rodzicielska i fajny bajer ze zmieniającymi sie tapetami, to coś godnego uwagi ?

Kontrola rodzicielska ? No przestań, przecież średnio rozgarnięta pociecha odpali kompa z Linuksa Live i wszelkie kontrole rodzicielskie ma w głębokim poważaniu, a "zgredzi" nawet nie zauważą że komp był w ogóle uruchamiany.

Zmieniających się tapet nawet nie skomentuję.
                  • spiderk0 Re: XP vs Windows 7 22.12.10, 17:59
                    Za rok czy dwa komputery w klasie budżetowej będą posiadały 6GB RAM i dyski SSD.

Zgadnijcie jaki system będzie to obslugiwał i zaoszczędzcie sliny na zbędne kłótnie.
                  • tiges_wiz Re: XP vs Windows 7 22.12.10, 18:30
                    to bylo tak troche z przekasem ;)
                    ale moje dzieci sa na razie w wieku wczesnoszkolnym i im na razie wystarcza, ze maja komputer w okreslonych godzinach ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka