Dodaj do ulubionych

Mandrake 10 z Linux+extra

18.04.04, 00:30
ostrzegam!

padł był mi dziś właśnie (wskutek różnych moich dyletanckich manipulacji
mających poprawić konfigurację) mandrak 9.2 bluehawk. pomyslałem: czemu nie -
władujemy 10-tke, świeżo co wydana w Lin+Extra.

wersja jest nieostateczna, ale - wydana, myślę więc: testowali, sprawdzili...

nic z tego. filmów vcd nie odtworzysz w prosty sposób (bez używania konsoli) -
w 9.2 nie było problemu.
cdromy zachowują się dziwacznie: mam trzy (cdrom, nagrywarkę, dvd) - każdy
inaczej w tym mdk 10 odczytuje zawartość płyt z danymi: albo nie są odczytane
wszystkie dane , albo są ikony, a zamiast podpisów same znaki zapytania
(????), albo zdarza się że niby wszystko jest widoczne, ale ikony nieadekwatne
do typu pliku...
więc: nie radzę. szkoda 37 zł.

(ale oficjalna wersja może być całkiem, całkiem - bo np. w nowym kde bardzo
poprawiony jest Konqueror: naprawdę bardzo funkcjonalny i szybszy...
pewnie inne nowości też będą fajne)
Obserwuj wątek
    • kell99 Re: Mandrake 10 z Linux+extra 18.04.04, 07:07
      na pcol bylo wlasnie o tym. to nie jest mdk10;) to troche naciagniecie faktu
      przez wydawce. to jest mdk10 community edition. mdk10 jest teraz udostepniony
      dla czlonkow mandrake club, oficjalnie dla wszystkich bedzie dostepny od maja
      (konca imo) i bedzie na 4cd
      • bokaj Re: Mandrake 10 z Linux+extra 18.04.04, 11:31
        ha! szkoda, że Linux+Extra sprzedał nam niedoróbkę.
        Ale chyba rzeczywiście warto pokusic się o zakup oficjalnej wersji "Power Pack"
        (z kosztami przesyłki 98 zł), bo na polski rynek rozprowadzana przez Amazis
        będzie 4 razy tańsza niz w Europie Zachodzniej! por.:
        www.mandrakesoft.com/products/10/comparison
        im więcej o tym czytam, tym bardziej narasta we mnie przeświadczenie, że tym
        razem warto dać tę stówkę Amazisowi i w tej kwestii zrezygnowac z usług
        fachowców z Linuxa+ (choć we wcześniejszych zakupach dosyć dużo mam im do
        zawdzięczenia co dla początkujących zrobili dużo dobrej roboty - teraz
        nierozumnie się pospieszyli!)
        • kell99 Re: Mandrake 10 z Linux+extra 18.04.04, 18:31
          taniej bedzie doczytac co zrobiles nie tak, ze masz taki czy inny problem i co
          doinstalowac by dzialalo. albo poswiecic troche czasu i doczytac czego sie nie
          wiem, z pewnoscia lepiej zainwestowane niz 100zl. a mdk10 zainstalowac w miare
          potrzeby za miesiac.

to ja juz wole debiana, jak cos niedzala to najczesciej proste apt-get to naprawi:)
          • bokaj Re: Mandrake 10 z Linux+extra 18.04.04, 22:10
            kell99 napisał:

> taniej bedzie doczytac co zrobiles nie tak, ze masz taki czy inny problem i co
            doinstalowac by dzialalo. albo poswiecic troche czasu i doczytac czego sie nie
            wie, z pewnoscia lepiej zainwestowane niz 100zl. a mdk10 zainstalowac w miare
            potrzeby za miesiac.

ba! na stronie mandrakelinux.pl dowiedziałem się, że inni tez mieli ten problem
            (niestety - najpierw zainstalowałem, potem, gdy problem wystąpił, dostrzegłem
            wpis na ten temat na wspomnianej stronie) - odpowiedź Amazisa jest taka, że "to
            wersja nieostateczna, z tym trzeba się liczyć" - i kropka. na forach
            mandrakowych niestety brak informacji na ów temat...
            >
            > to ja juz wole debiana, jak cos nie dzała to najczesciej proste apt-get to
            naprawi:)

nie mam debiana, może zaopatrzę się w niego jak pokaże się (są zapowiedzi) w
            Lin+Extra. ale uznałem, że wolę raz wydać stwówkę i mieć problem z głowy na
            dłuższy czas; moze naiwnie, ale liczę, że wersja PowerPack ze względu na
            dodatkowe oprogramowanie umożliwi mi rezygnację z windy - bo mój win98se już się
            starzeje
            • kell99 Re: Mandrake 10 z Linux+extra 18.04.04, 22:57
              wszystko super, ale oczywiscie zakladajac, ze twoj problem wynika z blednej
              instalacji, a nie blednej konfiguracji/upgrade z poprzedniej wersji...
              • bokaj Re: Mandrake 10 z Linux+extra 19.04.04, 00:17
                źródła problemu nie znam; instalowałem mdk 10 na sformatowane partycje (tzn. nie
                robiłem upgrade'u); ponieważ wcześniej wielokrotnie u siebie i w kompie znajomej
                instalowałem linuxy, czy windy i nie wyskakiwały mi żadne problemy, to sądzę, że
                instalację przeprowadziłem poprawnie.
                ale kto wie? może mdk 10 ma jakies wymagania, które przeoczyłem? (choć, z
                drugiej strony, nie wiem kiedy i jak mógłbym coś przeoczyć...)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka