Dodaj do ulubionych

Co mam zrobic - INFORMATYCY - litosci !!!!!!

IP: *.ebrnsw01.nj.comcast.net 22.02.02, 16:55
Moj kumpel, ktory wlada nazywnictwem dalekim od mojej wiedzy(cos tam wiem, ale
mi daleko do wiedzy specow, wiec tym mie zafascynowal), silnie podkresla swoja
znajomosc systemow operacyjnych i namowil mie do instalacji Windows XP pro.
na moim "starym" ( dwa - moze ciut wiecej lata pececie)tj. 350Mgz micro
procesor Pentium II + 64MB Ramu, czyli jak czytalem(niestety po fakcie)to
DUZO za malo do wymogow systemuXP.Mam zamiar kupic nowy sprzet z "gigami" w
spee-dzie (microprocesor), i podobnymi w skali dysku twardego i RAM'u .Kumpel
wymazal stary system Win 98 i wstawil mi ten XP professional. Teraz to chodzi
jak stara zepsuta "syrenka -brrrym- wiem -maly RAM.Nawet internet cablowy
chodzi jak stara baba typu 56Kb/s, gdzie kiedys na Win98 to byl tylko dotyk w
hiperlink i jest. Ten moj sprzet chce oddac Mamie, ktora w wieku 62 lat
zapragnela miec internet( w wieku 60 po raz pierwszy zdala egzamin na prawo
jazdy( przedtem byla tylko pasazerem), a dzis zapierdziela "sportem" jak nie
jeden mlody.Chce dac Jej moj sprzet, ale przy tym XP moja drukarka, scaner,
digital camera, sa nie compatybilne(sprawdzalem w necie i nie ma dla nich
update na driver.Nie chce dokupywac dodatkowego RAM'u, bo po co - Ona chce
tylko internet. Wiec co robic:
1) powiedziec kumplowi, ze jest "maly bolek" ( nie sprawdzil mojego systemu i
hardwere przed instalacja - AMATORSZCZYZNA(wytknac mu to ??????)
2) dokupic RAM i jest jakis SPOSOB, by wykreowac sterowniki kompatybilne z
moim sprzetem (dwu-letnie "staruszki") do XP Pro, choc dane z microsoftu nie
znajduja dla tego sprzetu kompatybilnosci.
3) Opierdolic kumpla za powierzchowna wiedze i szpan terminologia dla glupiego
tlumu, bez wiekszej wiedzy(ja mu mowilem dane sprzetowe mojego "antyku"
4) Cofka w Win 98 -> to chyba najlepsze rozwiazanie
Rozpisalem sie, ale dajcie znac nawet w lapidarnym stylu,
Jacal
Obserwuj wątek
    • Gość: Scan Re: Co mam zrobic - INFORMATYCY - litosci !!!!!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.02.02, 18:13
      Działaj wg pkt 1,3,4 - ze szczególnym naciskiem na pkt 3.
      RAM dokup, bo Mamie sie przyda.

Gość portalu: Jacal napisał(a):

> Moj kumpel, ktory wlada nazywnictwem dalekim od mojej wiedzy(cos tam wiem, ale
      > mi daleko do wiedzy specow, wiec tym mie zafascynowal), silnie podkresla swoja
      > znajomosc systemow operacyjnych i namowil mie do instalacji Windows XP pro.
      > na moim "starym" ( dwa - moze ciut wiecej lata pececie)tj. 350Mgz micro
      > procesor Pentium II + 64MB Ramu, czyli jak czytalem(niestety po fakcie)to
      > DUZO za malo do wymogow systemuXP.Mam zamiar kupic nowy sprzet z "gigami" w
      > spee-dzie (microprocesor), i podobnymi w skali dysku twardego i RAM'u .Kumpel
      > wymazal stary system Win 98 i wstawil mi ten XP professional. Teraz to chodzi
      > jak stara zepsuta "syrenka -brrrym- wiem -maly RAM.Nawet internet cablowy
      > chodzi jak stara baba typu 56Kb/s, gdzie kiedys na Win98 to byl tylko dotyk w
      > hiperlink i jest. Ten moj sprzet chce oddac Mamie, ktora w wieku 62 lat
      > zapragnela miec internet( w wieku 60 po raz pierwszy zdala egzamin na prawo
      > jazdy( przedtem byla tylko pasazerem), a dzis zapierdziela "sportem" jak nie
      > jeden mlody.Chce dac Jej moj sprzet, ale przy tym XP moja drukarka, scaner,
      > digital camera, sa nie compatybilne(sprawdzalem w necie i nie ma dla nich
      > update na driver.Nie chce dokupywac dodatkowego RAM'u, bo po co - Ona chce
      > tylko internet. Wiec co robic:
      > 1) powiedziec kumplowi, ze jest "maly bolek" ( nie sprawdzil mojego systemu i
      > hardwere przed instalacja - AMATORSZCZYZNA(wytknac mu to ??????)
      > 2) dokupic RAM i jest jakis SPOSOB, by wykreowac sterowniki kompatybilne z
      > moim sprzetem (dwu-letnie "staruszki") do XP Pro, choc dane z microsoftu nie
      > znajduja dla tego sprzetu kompatybilnosci.
      > 3) Opierdolic kumpla za powierzchowna wiedze i szpan terminologia dla glupiego
      > tlumu, bez wiekszej wiedzy(ja mu mowilem dane sprzetowe mojego "antyku"
      > 4) Cofka w Win 98 -> to chyba najlepsze rozwiazanie
      > Rozpisalem sie, ale dajcie znac nawet w lapidarnym stylu,
      > Jacal
      >

• jot-23 Re: Co mam zrobic - INFORMATYCY - litosci !!!!!! 22.02.02, 18:20

> Moj kumpel, ktory wlada nazywnictwem dalekim od mojej wiedzy(cos tam wiem, ale
      > mi daleko do wiedzy specow, wiec tym mie zafascynowal), silnie podkresla swoja
      > spee-dzie (microprocesor), i podobnymi w skali dysku twardego i RAM'u .Kumpel
      > 3) Opierdolic kumpla za powierzchowna wiedze i szpan terminologia dla glupiego
      > Jacal
      >

co to za 2-letni skaner drukarka i aparat ktore ci nie chodza? modele podaj
      • Gość: Jacal Re: Co mam zrobic - J23 i nie tylko IP: *.ebrnsw01.nj.comcast.net 22.02.02, 20:51
        Drukarka to Superscript 750c(NEC) - czyli do druku prostych dokumentow jest
        wystarczajaca, by nie gubic nastepnych pieniedzy.Scaner to Hewlett Packard
        ScanJet 5200C( wydajnosc podobna, jak przy drukarce
        Camera- kupie lepsza, ale jak wydalem ostatnio $~100 na printhead, to co, na
        smietnik, a skaner dzialal b. dobrze.Panie Klossie da sie cos z tym zrobic????
        Czy spadamy na Win98 - nie mam kopii, a gosc sie miga.
        Dla wszystkich wielkie dzieki za podpowiedz - mamuska pragnie czytac tylko
        internet(zadnych aplikacji), wiec nie trzeba wygorowanych opcji sprzetowych.
        Jak macie wiecej sugestii z gory dzieki
        Laik, Jacal
    • deino2000 Re: Co mam zrobic - INFORMATYCY - litosci !!!!!! 22.02.02, 20:03
      tu nie trzeba informatyka, ale moosku... kolesia najlepiej olej bo widac ze
      pierdoli od rzeczy z takimi radami( typu "otworz zalacznik z maila, zobaczysz
      cos fajnego;))").. dokupic ramu zawsze mozna, odpusc sobie DDR, bo i tak pewnie
      plyta ci ich nie chwyci, a co do windy 98 - sprobuj przerzucic sie na 98 SE -
      duzo wieksza stabilnosc... co do XP - nie wypowiadam sie, bo nie instalowalem,
      ale znajac majkro$oft i czytajac o zabawach innych plus na forach innych o
      wymaganiach tego systemu, to idzie sie posrac, a nie zainstalowac.. kilka gb na
      instalke... jedwabiscie...;(
      • Gość: TOYA Re: Co mam zrobic - INFORMATYCY - litosci !!!!!! IP: 192.168.6.* 22.02.02, 21:20
        Wszystko to pięknie ale ten wyrafinowany język. Ludzie to jest FORUM a nie czat
        dla gówniarzy. Tak nie można a jak ktoś nie potrafi inaczej niech zamieni forum
        na towarzyski czat. Pzdr.
        • Gość: gug Toya, to jezyk informatykow... IP: 212.160.114.* 22.02.02, 21:22
          ...nie analizatorow 13to zgloskowcow :-)
          Dosadny ale jakze wiele mowiacy.... heheheh!
    • Gość: gug krotko i prawdziwie IP: 212.160.114.* 22.02.02, 21:29

XPro nie ma raczej zadnych zalet, nie warto instalowac (obejzyj wszystkie XP
      watki tutaj). Zainstaluj go tylko jesli jestes bardzo przecietnym uzytkownikiem
      (wszystko bedzie dzialac bo 'wszystko' czego takich uzytkownik pragnie to
      zapisanie kartki w wordzie (bez formatowania)) - bedziesz mial ladne kolorki.

> spee-dzie (microprocesor), i podobnymi w skali dysku twardego i RAM'u .

chocbys mial i 2G pamieci to i tak... bedziesz mial problem z pamiecia w windows -
      system jes napisany tragicznie pod tym wzgledem. 64 wystarczy na xp,
      najwazniejszy jest procesor (raczej nie powinien byc nizszy niz pIII 500
      (oczywiscie jesli bedziesz mial 128 bedzie lepiej).

>Kumpel

Jezeli przy opisie sterownikow nie jest napisana XP nie znaczy to ze one nie beda
      dzialac w XP (mala szansa ze tak jest). System tak naprawde pozostal ten sam,
      zmienily sie tylko niektore elementy. Po prostu przetestuj sterownik z xp...

> Jacal

Stara zasada; dziala, nie ruszaj (chyba ze nowa wersja niesie funkcjonalnosc
      ktorej potrzebujesz).

• Gość: jacal Re: krotko i prawdziwie IP: *.ebrnsw01.nj.comcast.net 23.02.02, 01:14
        Win98 zostal calkowicie usuniety i potem nalozony XP pro, wiec sterownikow nie
        moge wykreowac - mam dyski fabryczne do ich instalacji - sa zwyczajnie
        odrzucane przez system(XP byl ladowany z pirata)- mam kopie, ale pliki,
        ktorych zada wizard tam brak(sa foldery, ale puste)
        • Gość: Vaterlan Re: krotko i prawdziwie IP: *.its-s.tudelft.nl 23.02.02, 01:50
          Dziwne, pytasz sie czy opieprzyc kolesia za amatorszczyzne a znowu odpowiadaja
          domorosli informatycy i znawcy systemow (gug i deino2000). Szlag mnie trafia
          gdy czytam opinie kolesiow, ktorzy w zyciu na oczy nie widzieli XP a opinie o
          nim wyrabiaja sobie na podstawie opisow sobie podobnych ludzi. Bede bronil
          tego systemu do upadlego. Dziala znakomicie i instalka zajmuje 600 MB (jak sie
          wie co ustawic w czasie instalacji). To tyle tytulem wstepu. Rozwiniecie i
          zakonczenie bedzie krotkie. Wyrzuc kolesiowi co Ci lezy na sercu i wroc do
          Win98SE lub Me. Po prostu ten sprzet faktycznie ledwo ciagnie XP. Poza tym
          Twoja mama i tak nie wykorzysta jego mozliwosci (jedynie moga jej sie podobac
          zywsze kolorki :)). Pozdrawiam znajacych systemy z wlasnego doswiadczenia.
          • Gość: bano do tematu systemow IP: *.teta.com.pl 23.02.02, 03:07
            ja tez doloze cegielke. przy takim configu xp nie pociagnie, przydoloby sie
            wiecej ramu i jakis szybszy procek. kumpla trza bylo opieprzyc za to, ze
            zachcialo mu sie instalowac xp jako samodzielny system, a nie jako drugi razem
            z w98 (dzieli sie dysk na partycje i jedna jest z 98 a druga z xp), a tak w
            ogole jesli potrzebujesz dobrego systemu to polecam w2000 prof. u mnie chodzi
            jak przecinak, a nie mam tak znowu rozbudowanej konfiguracji (c300 podkrecony
            do 400 i 192 ramu), system jest stabilny, praktycznie nie do zawieszenia, wada
            jest bark trybu msdos (stare gierki nie beda chodzic) ale zawsze mozna go
            zainstalowac jako drugi system
            pozdro
          • Gość: gug Re: krotko i prawdziwie IP: 212.160.114.* 23.02.02, 13:41
            Gość portalu: Vaterlan napisał(a):

> Dziwne, pytasz sie czy opieprzyc kolesia za amatorszczyzne a znowu odpowiadaja
            > domorosli informatycy i znawcy systemow (gug i deino2000). Szlag mnie trafia
            > gdy czytam opinie kolesiow, ktorzy w zyciu na oczy nie widzieli XP a opinie o
            > nim wyrabiaja sobie na podstawie opisow sobie podobnych ludzi.

Co ty wiesz o systemach operacyjnych...
            Gdybys wiedzial do czego sluzy os to bys pewnie zauwazyl po 5 minutach
            niezdolnosc XP do wyszukiwania strigow w plikach, brak wspolpracy z java, cache
            dns...
            Ehhh... zaszczycam twoje glupie wypociny swoja odpowiedzia.

> Bede bronil
            > tego systemu do upadlego. Dziala znakomicie i instalka zajmuje 600 MB (jak sie
            > wie co ustawic w czasie instalacji). To tyle tytulem wstepu. Rozwiniecie i
            > zakonczenie bedzie krotkie. Wyrzuc kolesiowi co Ci lezy na sercu i wroc do
            > Win98SE lub Me. Po prostu ten sprzet faktycznie ledwo ciagnie XP. Poza tym
            > Twoja mama i tak nie wykorzysta jego mozliwosci (jedynie moga jej sie podobac
            > zywsze kolorki :)). Pozdrawiam znajacych systemy z wlasnego doswiadczenia.

• Gość: Doki Re: krotko i prawdziwie IP: 62.235.203.* 23.02.02, 08:54
          Gość portalu: jacal napisał(a):

>(XP byl ladowany z pirata)

No to o co ci chodzi? Nie placiles, ale wymagasz?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka