Dodaj do ulubionych

Apache vs IIS

IP: *.CORPNAT-TOROON.IP.GROUPTELECOM.NET 21.04.04, 19:42
Jestem zwolennikiem MS, bo po prostu go znam. Mysle o powaznych zmianach na
moim serverze - chce zainstalowac MySQL, PHP i PHP-Nuke (juz pracuje z Pearl
i cgi-bin). Czy powinienem wejsc w Apache czy IIS bedzie ok? Server obecnie
dziala na W2K Advance Server. Czy ktos moze sie podzielic doswiadczeniami?

Dziekuje - Mark
Obserwuj wątek
    • Gość: kell Re: Apache vs IIS IP: 24.42.231.* 21.04.04, 20:10
      apache rzadzi obecnie rynkiem serwerow www. jest po prostu stabilniejsze,
      bardziej skalowalne (mimo zaprzeczen i ich "testow") i duzo bezpieczniejsze (iis
      mial cala mase problemow z bezpieczenstwiem o ile sledziles bledy).

co to za serwer, twoj domowy? firmowy? jezeli firmowy, to nie ruszaj go, postaw
      apache (na linuksie bedzie lepiej;) na innej maszynie, doinstaluj dodatki i sie
      pobaw. bo zainstalowac httpd to zadna sztuka, ale dobrze i bezpiecznie go
      skonfigurowac to jednak wyzwanie
      • Gość: Mark Re: Apache vs IIS IP: 216.18.63.* 21.04.04, 20:34
        Wlasnie; ..."ale dobrze i bezpiecznie go skonfigurowac to jednak wyzwanie"...
        Nie bardzo mam czas na grzebanie w obcym mi materiale. Sprawy bezpieczenstwa
        IIS rozwiazalem firewalls i nie mam raczej problemow. Jest to siec domowa i ISS
        ciagnie jak na razie dwie strony i mysle dorzucic wiecej. Chodzi mi przede
        wszystkim o zwiekszenie dynamiki stron, a wiec bede potrzebowal scrypty typu PHP
        Najchetniej zostawilbym to co jest i popracowal z PHP we wspolpracy z MS Access
        bez MySQL.
        • Gość: kell Re: Apache vs IIS IP: 24.42.231.* 21.04.04, 20:38
          jezeli nie masz czasu na grzebanie, to dlaczego myslisz o instalacji apache?
          chociaz rosnaca popularnosc w polaczeniu z masa dodatkow (np php czy skrypty
          perla o ktorych pisales) przemawiaja na korzysc apache.
          btw. firewall sluzy do kontroli dostepu, a nie do zabezpieczania dziurawych
          programow. przeciez nie wytniesz wszystkich portow na firewallu...
          • Gość: broch Re: Apache vs IIS IP: *.mcg.edu 21.04.04, 20:56
            jesli to jest web bez dostepu z zewnatrz, to brak bezpieczenstwa nie ma az tak
            wielkiego znaczenia. Jesli Twoj server jest dostepny dla swiata to Twoja
            firewall jest kompletnie bez sensu. Web server jest zawsze w DMZ (nie chroniony
            sciana), bo tego zrobic (rozsadnie) nie mozna, dlatego konfiguracja jest tak
            wazna.
            Optowalbym za Apaczem na czyms innym niz windows, ale to wymaga czasu, ktorego
            rozumiem nie masz. Zostan wiec przy IIS i modl sie aby nikt Ci go nie
            zdemolowal (bo sciana tu nie pomoze). Radzilbym jednak pozabiezpieczac co sie
            da.
            • Gość: Mark Re: Apache vs IIS IP: *.CORPNAT-TOROON.IP.GROUPTELECOM.NET 21.04.04, 21:21
              Nie bardzo rozumiem tych obaw o bezpieczenstwo Windows i supremacji Apache nad
              IIS pod tym wzgledem. Mam otwarte jedynie port 80 i 53 (ciagne wlasny DSN) 25 i
              110 (mam wlasny mail server MS Exchange) i to wszystko co potrzebuje... ok...
              mam tez TS ale to wszystko. Nie ze sie tu kluce; szukam wyjasnienia i
              orgumentow. Przekonajcie mnie, ze Apache jest bezpieczniejszy od IIS a bede Wam
              wdzieczny - na razie tego nie widze.

Wracajac do tematu to pytanie w zasadzie powinno byc takie; czy uzyc
              Apache+MySQL+PHP lub IIS+Access+PHP. Jest duzo ciekawych packet dla pierwszej
              wersji dla Windows tutaj
              www.hotscripts.com/PHP/Software_and_Servers/Installation_Kits/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka