Dodaj do ulubionych

Prośba o pomoc w wyborze netbooka

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.11, 18:42
Witam,
Planuję zakup netbooka - cena do 1500-2000zł.

Używałabym go do przeglądania stron internetowych, oglądania filmów i słuchania muzyki.
Do gier mam komputer stacjonarny, także tutaj nie zależy mi na świetnych parametrach.
Ważne jest dla mnie,żeby był to porządny sprzęt.
Bardziej przykładam wagę do jakości niż do wyglądu.
Natomiast jeśli chodzi o design i wygląd, ważne jest dla mnie,żeby netbook był mały i lekki.

Będę bardzo wdzięczna za wszelkie sugestie.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: lajosz Re: Prośba o pomoc w wyborze netbooka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.11, 19:53
      Z przykrością stwierdzam, że nasze rady do niczego Ci się nie przydadzą, a to dlatego, że:

Każdy i tak będzie chwalił swoje.
      Każdy ma subiektywne poczucie jakości sprzętu i dla jednego zakup jakiejś mniej znanej marki będzie niedopuszczalny podczas gdy dla drugiego wystarczy byle co, a i tak będzie piał z zachwytu.
      Powyższe to stwierdzenia ogólne.

Poniżej moje (subiektywne) spostrzeżenia:
      Moim zdaniem, skończyły się czasy lepszych i gorszych laptopów (marek) bo i tak większość z nich produkowana jest w Chinach, więc i jakość bardzo zbliżona.
      Tak naprawdę płacąc więcej, płacisz właśnie za markę, a nie za jakość czy niezawodność, tym bardziej, że przecież do każdego laptopa i tak trafiają podzespoły produkowane przez kilka/naście fabryk na świecie i taki nap. dysk twardy, chipset karty graficznej, pamięci czy procesor, są identyczne zarówno w drogim Lenovo jak i w budżetowym Acerze.
      Tak naprawdę (moim zdaniem) różnica to tylko koszt składania, lepsze plastiki czy też obsługa serwisowa.
      Powyższy przykład z Lenovo vs Acer był nieprzypadkowy.
      Otóż mam sąsiada, który ma laptopy w/w firm.
      Obydwa laptopy, pod względem możliwości (podzespołów) technicznych nie różnią się prawie w ogóle, jednak Lenovo (niby markowy) był dużo droższy od Acera.
      W ciągu dwóch lat dość intensywnego użytkowania, Lenovo był już 3 razy w serwisie, a Acer ani razu.
      Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, że to mógł być tylko przypadek, ale moim zdaniem nie warto kupować "markowego" drogiego/droższego sprzętu o takich samych możliwościach jak tańszy, ale nie markowy. Tym bardziej, że jeśli się zepsuje, to jakby mniej żal tych (mniejszych w końcu) pieniędzy wydanych na tańszy sprzęt niż na równie szybko (lub szybciej) psujący się markowy.
      Drugi przykład.
      Koleżanka kupiła sobie takiego bardzo budżetowego Acera. Właśnie z wyżej w/w powodów.
      Nie ja ją do tego namawiałem bo o kupnie dowiedziałem się dopiero po około roku od zakupu.
      Ma go już 4 lata. Wozi go wszędzie, dużo z niego korzysta, a on cały czas bez awarii. Tylko akumulator już częściej trzeba ładować, ale poza tym nic.
      Z moich obserwacji wynika (zaś subiektywna ocena) , że ten niemarkowy Acer, daje sobie świetnie radę.
      Ja sam, żadnego laptopa nigdy nie miałem i nie mam zamiaru mieć. Po prostu nie potrzebuję komputera przenośnego. Jednak często mam z nimi do czynienia bo różni ludzie z różnymi laptopami do mnie przychodzą żeby im przeinstalować/zainstalować system tudzież inne takie
      .
      Powtórzę jeszcze raz, że w/w przykłady z Acerem i Lenovo mogą być przypadkiem, zbiegiem okoliczności, ale jakiś tam pogląd wyrabiają.

Na koniec rada (moja subiektywna) .
      Popatrz sobie na allegro na laptopy z wymienionego przez Ciebie zakresu cenowego.
      Popatrz sobie na allegro na droższe laptopy o tych samych parametrach co te za 1500-2000zł.
      Porównaj i kup takiego, który wyda Ci się rozsądną propozycją.
      • Gość: a Re: Prośba o pomoc w wyborze netbooka IP: *.home.aster.pl 10.02.11, 22:04
        > Każdy i tak będzie chwalił swoje.
        To stereotyp. Osobiście nigdy bym nie polecił zakupionego bubla, chętnie natomiast przyjąłbym jakąś sugestię od zadowolonego użytkownika. ;) Nikt nie mówi o definitywnym wyborze, jedynie o pewnym nakierowaniu lub zawężeniu zbioru produktów.
    • manolo6p1 Re: Prośba o pomoc w wyborze netbooka 10.02.11, 20:42
      Polecam ASUS 1215N ION2.
      Informacje znajdziesz w internecie.
    • Gość: a Re: Prośba o pomoc w wyborze netbooka IP: *.home.aster.pl 10.02.11, 20:52
      Mam 1015p - zdecydowanie polecam. Przede wszystkim ma świetną matrycę. Jeśli zależy Ci na oglądaniu filmów kodowanych w hd, to droższy 1015pn będzie dobry.
      • Gość: Ula Re: Prośba o pomoc w wyborze netbooka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.11, 18:42
        Dziękuję za odpowiedzi!
        Pozdrawiam
    • Gość: Ula Re: Prośba o pomoc w wyborze netbooka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.11, 18:48
      Czy ktoś mógłby zerknąć na tego notebooka i podzielić się swoją opinią na jego temat?

www.marwiz.pl/MSI_Wind_U130_1661PL_10_Atom_N450_250GB_1GB_WL_KAM_7ST_6cell_Black-2122.html
      • Gość: Ula Re: Prośba o pomoc w wyborze netbooka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.11, 18:53
        Zastanawiam się nad tymi:

www.marwiz.pl/MSI_Wind_U130_1661PL_10_Atom_N450_250GB_1GB_WL_KAM_7ST_6cell_Black-2122.html

www.komputronik.pl/index.php/product/113521/Laptopy/Netbooki_mini_laptopy_/Asus_Eee_PC_1215N_srebrny_no_os.html
        www.x-kom.pl/p/61739-netbook-10-asus-eee-pc-1015pn-n550-1024-250-7se-czerwony-mat.html
        • Gość: a Re: Prośba o pomoc w wyborze netbooka IP: *.home.aster.pl 13.02.11, 07:35
          Między MSI_Wind_U130 a 1015pn wybór jest prosty - 1015pn - ma lepszy procesor i podwójną grafikę do użycia w zależności od potrzeb.
          Pozostaje 1215n. Ten model ma większy ekran (12 cali), ale za to jest mniej mobilny niż 1015pn i gorzej wykonany (klawiatura się ugina, ma kiepskie klawisze przy touchpadzie i gorszy ekran - mimo, że w wyższej rozdzielczości). Jeśli jednak zdecydujesz się na 1215n to kup od razu z systemem (7), różnica w cenie jest niewielka, a z innymi systemami ten netbook nie jest w pełni funkcjonalny.
        • Gość: a Re: Prośba o pomoc w wyborze netbooka IP: *.home.aster.pl 13.02.11, 07:53
          Jeszcze jedna uwaga. Różnica funkcjonalna pomiędzy 10 a 12 cali jest bardzo duża. Radzę się więc najpierw zastanowić do czego ma służyć to urządzenie.
          • Gość: a Re: Prośba o pomoc w wyborze netbooka IP: *.home.aster.pl 13.02.11, 08:23
            www.youtube.com/watch?v=_QA6q-KOVe8
            www.youtube.com/watch?v=UQJmFY-ZcVs
            Taka jest różnica w gabarytach. Na tym kanale jest całe mnóstwo recenzji netbooków.
    • joannagw1 Re: Prośba o pomoc w wyborze netbooka 13.02.11, 16:57
      Osobiście posiadam msi u120 i powiem szczerze, że średnio jestem zadowolona, raz już był w serwisie, po roku użytkowania. Polecam asus lamborghini na tym przynajmniej strony przeładowane flashem w miarę przyzwoicie chodzą, bo procek atom 1.6 słabo się spisuje do intensywnego przeglądania stron.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka