Dodaj do ulubionych

GroupWise vs Lotus Notes

06.05.04, 11:34
jest tak:

mój "zakład pracy" przechodzi z GroupWise`a (6.0) na Lotus`a (Lotus Notes
6.5), przyczyny przesiadki są dość zawiłe i znają je tylko wtajemniczeni,
no i jest problem z przeniesieniem poczty, o ile książki adresowe da się
normalnie zaimportować o tyle nie ma sposobu na wiadomości, tak więc jedynym
rozwiązaniem, jak na razie, jest przesłanie wiadomość po wiadomości
wszystkiego z groupwise`a do lotusa,
masssakra!

i teraz pytanie:
czy ktoś z szanownych forumowiczów ma doświadczenie w tej kwestii albo wie
jakim sposobem można to usprawnić?
byłbym bardzo wdzięczny, zaoszczędziłoby nam to sporo klikania :-)

pozdrawiam
p_
Obserwuj wątek
    • Gość: Beny Re: GroupWise vs Lotus Notes IP: 213.68.127.* 06.05.04, 12:26
      www.compusven.com/products/groupwise.html
      www.comaxis.com/
      www.novell.com/news/press/archive/1998/01/pr98005.html
      Czego oczekujesz po takiej migracji?
      Przeniesienia jeden do jeden strukur skrzynek adresowych, czy raczej tylko
      wszystkich emaili.

A co z migracja kalendarzy, doto i innych elementow?
      A co z migracja wspolnych baz?

Jestes zwykly user czy ktos z IT?
      • blekot Re: GroupWise vs Lotus Notes 06.05.04, 14:22
        Gość portalu: Beny napisał(a):

> Czego oczekujesz po takiej migracji?
        > Przeniesienia jeden do jeden strukur skrzynek adresowych, czy raczej tylko
        > wszystkich emaili.

otóż ja oczekuję przeniesienia wszystkiego - całej skrzynki i wszystkiech
        adresów (to już zrobione)i żeby było jasne: to ni ejest mój pomysł, przyszło
        zarządzenie i proces rusza, koniec kropka.

> A co z migracja kalendarzy, doto i innych elementow?

kalendarze z tego co wiem nie były specjalnie używane, nie wiem co to "doto"
        więc Ci nie odpowiem, innych elementów chyba nie ma (nie używane),

> A co z migracja wspolnych baz?

ha! tutaj jest problem najciekawszy bowiem groupwise jest połączony z adresową
        bazą danych access`a
        ale to nie moje zmartwienie ja jestem ZU (zwykły użytkownik), malutki, głupiutki
        itp.
        dla mnie najważniejsze jest to żebym nie musiał jak ten debil przesyłać (na
        zasadzie "przekaż wiadomość") całego archiwum listów - "one by one" - do nowego
        programu, przecież to jakaś pomyłka,

i o to właśnie pytam

dzięki za linki zaraz poczytam co tam piszą

p_
        • Gość: Beny Re: GroupWise vs Lotus Notes IP: 213.68.127.* 06.05.04, 16:42
          Widzisz swiat IT nie jest taki prosty jak by sie zdawalo na pierwszy rzut oka.
          Dlatego musze dokladnie wiedziec co i jak aby moja pomoc nie byla tylko radosnym
          pisaniem patykiem po wodzie.

Z tego co piszesz nie wydaje mi sie cale to przedsiewziecie specjalnie trudne.
          Chcesz przeniesc tyko maile, wiec narzedzie udostepniane przez
          www.novell.com/news/press/archive/1998/01/pr98005.html wydaje sie
          najrosadniejsze.

Klikanie na kazdym mailu i wysylanie go do samego siebie tylko w nowej skrzynce
          tez mija sie raczej z celem, boweim tracisz orginalnego nadawce. Nadawca zawsze
          bedziesz ty. Proponuje zainteresowac sluzby IT narzedziami migracji, albo
          utrzymywac jescze przez jakis czas stary system skrzynek rownolegle do Notes.

"doto" to moj czeski blad mial byc ToDo czyli lista zadan do wykonania. Dziwie
          sie takze, ze nie chcesz przeniesc struktury swojej skrzynki pocztowej - chyba
          nie trzymasz calej poczty w jednym worku - folderze Inbox (czy jak on sie tam
          zwie), a masz jakas strukture - poczta wewnetrzna, zamowienia, inne sprawy
          otwarte/zalatwione, rozliczenia i Bog raczy wiedziec czym sie zajmujesz.
          Jesli jednak masz ja cala w jednym worku to taka migracja jest naprawde trywialna.

Mysle ze przesiadka na Lotusa i jego pelne wykorzystanie otworzy wam oczy, ze to
          nie tylko system poczty (bo ta mozna by zrobic na open sourcowych serwerach
          linuxowych) ale efektywny system wspolpracy i wymiany informacji.

Pomijajac fakt ze sporo z tego co potrafi Lotus potrafi takze Groupwise.

Adresowa baza na accessie jest do przeniesienia do Lotusa. W zaleznosci od
          skompikowania tej bazy (liczby tabel i powiazan miedzy nimi) napisanie programu
          do migracji danych moze trwac od 5 godzin do kilku dni.

Jesli bedziecie chcieli wsparcia technicznego daj znac.
          • blekot Re: GroupWise vs Lotus Notes 06.05.04, 17:03

> Z tego co piszesz nie wydaje mi sie cale to przedsiewziecie specjalnie trudne.
            > Chcesz przeniesc tyko maile, wiec narzedzie udostepniane przez
            > <a
            href="http://www.novell.com/news/press/archive/1998/01/pr98005.html"target="_blank">www.novell.com/news/press/archive/1998/01/pr98005.html</a>
            wydaje sie
            > najrosadniejsze.

sprawdziłem te linki i faktycznie "serce rośnie" ale jest problem, groupwise
            gateway nie chce być pobrany, bo wyskakuje jakiś błąd że niby baza nie zawiera
            tak starych programów (w wolnym moim tłumaczeniu) bo ten link to "news" z 98
            roku, poza tym wydaje mi się (po przeleceniu wzrokiem tekstu) że to narzędzie do
            wcześniejszych wersji groupwise/lotus, nie wiem w domu przeczytam dokładniej,

> Klikanie na kazdym mailu i wysylanie go do samego siebie tylko w nowej skrzynce
            > tez mija sie raczej z celem, boweim tracisz orginalnego nadawce. Nadawca zawsze
            > bedziesz ty.

otóż to otóż to!!
            a nasi informatycy na to że "to nie problem" ;-)

> Proponuje zainteresowac sluzby IT narzedziami migracji, albo
            > utrzymywac jescze przez jakis czas stary system skrzynek rownolegle do Notes.

"służby IT" jak ich ładnie nazwałeś "siedzą w Lotusach" od jakiegos czasu, więc
            skoro mówią "nie da się inaczej" to my ZU im musimy uwierzyć, niestety...

> "doto" to moj czeski blad mial byc ToDo czyli lista zadan do wykonania. Dziwie
            > sie takze, ze nie chcesz przeniesc struktury swojej skrzynki pocztowej - chyba
            > nie trzymasz calej poczty w jednym worku - folderze Inbox (czy jak on sie tam
            > zwie), a masz jakas strukture - poczta wewnetrzna, zamowienia, inne sprawy
            > otwarte/zalatwione, rozliczenia i Bog raczy wiedziec czym sie zajmujesz.

ależ oczywiście że chciałbym! ale skoro goście mówią, że jest problem z
            przeniesieniem mejli to ja o katalogach i innych ustawieniach nawet nie marze!
            rozumiesz

> Mysle ze przesiadka na Lotusa i jego pelne wykorzystanie otworzy wam oczy, ze
            > to nie tylko system poczty (bo ta mozna by zrobic na open sourcowych serwerach
            > linuxowych) ale efektywny system wspolpracy i wymiany informacji.

jakbym słyszał nasze "służby IT" ;-)

> Adresowa baza na accessie jest do przeniesienia do Lotusa. W zaleznosci od
            > skompikowania tej bazy (liczby tabel i powiazan miedzy nimi) napisanie
            > programu do migracji danych moze trwac od 5 godzin do kilku dni.

"służby" pracują nad tym :-)

> Jesli bedziecie chcieli wsparcia technicznego daj znac.

sprawdzę najpierw dokładniej tego linka
            a potem jeśli stawki masz nie-za-wysokie...

dzięki Beny
            dajesz jakąś nadzieję
            :-)

• blekot Re: GroupWise vs Lotus Notes 06.05.04, 20:12
            ok
            wydaję mi się że ściągnąłem co trzeba
            jutro w pracy będę walczył
            dam znać jak mi poszło
            ;-)

dzięki
            p_
            • Gość: Beny Re: GroupWise vs Lotus Notes IP: 213.68.127.* 07.05.04, 09:21
              Powodzenia, stawki niestety mam wysokie :(
              Musialbys zaczac od oplacenia biletu lotniczego do Polski :D

Pozdr.
              P.
              • blekot Re: GroupWise vs Lotus Notes 07.05.04, 16:40

> Powodzenia, stawki niestety mam wysokie :(
                > Musialbys zaczac od oplacenia biletu lotniczego do Polski :D

:-))

p_

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka