Dodaj do ulubionych

Firefox, adres

IP: *.play-internet.pl 29.04.11, 21:58
Zawsze w pasku adresu jak wpisywałam na przykład "onet" to ładowała się strona onet.pl. Zainstalowałam Firefox 4 i teraz muszę wpisywać onet.pl i tak z innymi stronami. Czy da się to jakoś ustawić? Nie mogę znaleźć tego nigdzie a jakoś nie widzi mi się "uwstecznianie się". Proszę o pomoc
Obserwuj wątek
    • Gość: gosciu Re: Firefox, adres IP: *.pl 29.04.11, 22:18
      narzędzia
      opcje
      prywatność
      powinnaś mieć zaznaczoną opcje "program będzie pamiętał historię"
      • Gość: klaudia Re: Firefox, adres IP: *.play-internet.pl 01.05.11, 17:46
        mam, nie działa
    • Gość: . . IP: *.dynamic.chello.pl 01.05.11, 18:51
      forum.gazeta.pl/forum/w,34,123653818,123653818,firefox_4_wyszukiwanie_w_pasku_adresu_.html
    • tabucchi Re: Firefox, adres 02.05.11, 09:30
      Obok pasku adresu masz drugie okienko z paskiem wyszukiwania.
      • Gość: klaudia Re: Firefox, adres IP: *.play-internet.pl 04.05.11, 22:30
        jakbym chciała z tego korzystać to bym nie pisała. Rozwiązanie podane w linku wcześniej również nie rozwiązuje do końca problemu gdyż korzysta z google.com a on ma inne wyniki niż google.pl i nie wchodzi mi np na ten wyżej wspomniany onet
        • Gość: Kolobos Re: Firefox, adres IP: *.zask.pl 04.05.11, 22:40
          Przeciez podalem jak ustawic polska: forum.gazeta.pl/forum/w,34,123653818,123654352,Re_firefox_4_wyszukiwanie_w_pasku_adresu_.html
          Jezeli nie bedzie to ustaw to co zostalo podane pozniej:
          www.google.pl/search?ie=UTF-8&oe=UTF-8&sourceid=navclient&gfns=1&btnI=745&q=
          Wystarczylo zmienic .com na .pl
          • aroma-beauty Re: Firefox, adres 04.05.11, 23:03
            Firefox sam się z czasem nauczy chyba takiego skrótowego wpisywania adresów..
    • etom Re: Firefox, adres 06.05.11, 04:27
      W FF suffix jest ustawiony jako .com, mozna to zmienic na .pl
      Otworz z paska adresu about:config, w polu "filtr" wpisz suffix
      Kliknij podwojnie na browser.fixup.alternate.suffix otworzy sie okienko do edycji z wpisem .com - zmien wpis na .pl

Teraz adres bedzie uzupelniany o .pl a nie o .com ale i tak trzeba wpisywac caly adres, nie wystarczy np. sam onet musi byc www.onet
      • etom poprawka 06.05.11, 04:49
        napisalem: " ...musi byc www.onet "
        jednak www nie jest konieczne, za to http:/ juz tak

np. http:/onet, http:/google ...itp.
    • Gość: klaudia Re: Firefox, adres IP: *.play-internet.pl 07.05.11, 11:29
      Niestety wszystkie wasze podpowiedzi dalej nie dają pożądanych wyników... Może onet faktycznie już się ładuje po dodaniu tego suffixu czy czegoś tam ale np ulubione przez duże grono osób demotywatory nie... kiedyś wystarczyło że wpisałam demoty i wchodziło na demotywatory.pl bo to jest pierwszy wynik na google... a teraz dodaje tylko ten suffix i wchodzi na demoty.pl. przepraszam że tak męczę ale to irytujące jest..
    • Gość: . Re: Firefox, adres IP: *.dynamic.chello.pl 07.05.11, 11:35
      Znaczy masz wyjątkową wersję FF.
      Przed chwilą spróbowałem tego:
      forum.gazeta.pl/forum/w,34,123653818,123654352,Re_firefox_4_wyszukiwanie_w_pasku_adresu_.html

Teraz wpisałem w pasek adresu demoty i otworzyła się strona demotywatory.pl
      • Gość: klaudia Re: Firefox, adres IP: *.play-internet.pl 07.05.11, 11:39
        i onet też onet.pl?
    • Gość: . Re: Firefox, adres IP: *.dynamic.chello.pl 07.05.11, 14:07
      Przed chwilą sprawdziłem i nie ma żadnych aktualizacji, więc mam najnowszą wersję FF.
      Normalnie po wpisaniu Onet otwierała się lista wyników w Google.
      Jedyne co zmieniłem to:
      1. Wpisałem w pasek adresu: about:config
      2. Do pola filtr: keyword.URL
      3. Klikam prawym na keyword.URL i wybieram Modyfikuj.
      4. Wklejam to: ->http://www.google.pl/search?hl=pl&btnI=&lr=&q=<-

Teraz gdy wpiszę demoty, onet, gazeta, interia, idg, dobreprogramy itp., to od razu otwiera się dana strona.
      • Gość: klaudia Re: Firefox, adres IP: *.play-internet.pl 07.05.11, 14:47
        to inny link niż wcześniej podawany, działa, dziękuję bardzo
        chociaż trochę wolniej niż w starszym firefoxie
        • Gość: gość Re: Firefox, adres IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.11, 16:09
          Gość portalu: klaudia napisał(a):

> to inny link niż wcześniej podawany, działa, dziękuję bardzo
          > chociaż trochę wolniej niż w starszym firefoxie

Pewnie ze 40 rozszerzeń masz zainstalowanych i toobary, więc się nie dziw.
          • Gość: klaudia Re: Firefox, adres IP: *.play-internet.pl 07.05.11, 19:57
            Tak oczywiście... jave i flasha :P o i adblocker ale w starym też miałam. Może z aktualizacjami poprawi się Firefox, a jak nie to wracam jednak do starego bądź może wybiorę inna przeglądarkę.
            • Gość: gość Re: Firefox, adres IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.11, 22:19
              Gość portalu: klaudia napisał(a):

> Tak oczywiście... jave i flasha :P o i adblocker ale w starym też miałam. Może
              > z aktualizacjami poprawi się Firefox, a jak nie to wracam jednak do starego bąd
              > ź może wybiorę inna przeglądarkę.

Powiem ci tak: mam FF zaktualizowany, nie żadne wersje testowe, kilkanaście (ok. 15) rozszerzeń - śmiga jak wariat. Ale trzeba po prostu poczytać i wiedzieć jakie zbędne funkcje wyłączyć, np. plugin-container, safebrowsing. Java i flash nie są rozszerzeniami przeglądarki. Założę się że to zbędne dodatki spowalniają twoją przeglądarkę. Sprawdź w narzędzia-dodatki-rozszerzenia co tam masz. A najlepie sprawdź przeglądarkę w safemode - to podstawa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka