Dodaj do ulubionych

poszukuję netbooka ze specjalnymi wymaganiami

19.06.11, 21:57
Witam,
poszukuję netbooka, przeszukałem trochę internetu, ale nie znalazłem takiego, który by mi pasował. Ideał powinien mieć(oprócz kamery, wi-fi, blutooth itd):
- ekran dotykowy
- modem 3G
- możliwość odwrócenia ekranu tak, żeby działał jak tablet
- praca na baterii min 8 godz

Czy jest jakiś sprzęt spełniający wszystkie, albo większość z tych wymagań ?
Dziękuję z góry za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • Gość: Kolobos Re: poszukuję netbooka ze specjalnymi wymaganiami IP: *.zask.pl 19.06.11, 22:31
      Zobacz np: www.netbooklive.com/best-tablet-netbooks-top-touch-screen-netbooks-and-mini-laptops-3157/ sprawdz na stronach producentow czy spelniaja wszystkie wymagania.

Ten: Viliv S10 chyba spelnia wymagania z tego co widze.

Jezeli nie to:
      > - modem 3G

Mozna dokupic pod usb.

> - praca na baterii min 8 godz

Warto miec druga zapasowa baterie.

• Gość: Bibliotekarz. Dell Inspiron Duo IP: *.e-wro.net.pl 20.06.11, 01:02
      > Czy jest jakiś sprzęt spełniający wszystkie, albo większość z tych wymagań ?
      Dell Inspiron Duo

> Dziękuję z góry za odpowiedź.
      Proszę bardzo. Napisz tylko czy o to chodziło. Mam na myśli chociażby czy o takie obracanie ekranu Ci się rozchodzi. Jak to oglądałem w sklepie to jednak "ramka" wydała mi się za duża.
      Bo raz ramka wokół ekranu a dwa ramka/raczej rama komputera.

www.egospodarka.pl/63482,Tablet-Dell-Inspiron-duo,1,15,1.html
      www.telix.pl/artykul/recenzja-dell-inspiron-duo-3,41507.html
      www.tabletowo.pl/2010/11/18/cena-dell-inspiron-duo-to-549-dolarow-na-rynku-od-grudnia-wideo/
      • Gość: Bibliotekarz Re: Dell Inspiron Duo IP: *.e-wro.net.pl 20.06.11, 01:07
        no trochę sam się podjarałem własną odpowiedzią...8h na baterii to nie wiem czy on wytrzyma.
        ale resztę wymagań chyba spełnia. jak dla mnie dużą wadą jest brak D-Sub, HDMI
        nt.interia.pl/news/dell-inspiron-duo-z-obrotowym-ekranem,1643385
    • galtom Re: poszukuję netbooka ze specjalnymi wymaganiami 20.06.11, 09:21
      Generalnie nie ma takiego sprzetu na rynku, ktory bedzie spelnial wszystkie Twoje wymagania.

1. Wspomniany Inspiron Duo. Faktycznie ma ekran dotykowy i obracany. Wybierz sie np. do MM i sobie go zobacz. Ja mialem z nim stycznosc i odradzam.
      Win7 i ekran dotykowy to pomylka (cos jak telefon i Win 6.1) - strasznie zle sie z tego korzysta.
      Netbook jest gruby, cieżki i chyba nie ma modemu 3G.

2. Nokia Booklet 3G. Normalny netbook. Bez ekranu dotykowego i z Win7 STarter na pokładzie. Aktualnie distepny np. w Realach za 1599 zl.
      Jego plusy to cienka aluminiowa obudowa, niska (stosunkowo waga), długo czas pracy na baterii (8h spoko) i wbudowany modem 3G (i GPS). Niestety wydajnosciowo jest slabo bo pod maska jeden z pierwszych na rynku procesorow Atom.

3. Asus Transformer z klawiatura.
      Android 3.1 na pokładzie, cena (zalezy od zestawu), swietny dotykowy ekran, czas pracy na baterii ok. 16h (z klawiatura), wersja 3G powinna sie pojawic na rynku na przelomie lipca i sierpnia. Do pracy (liczenie, renderowanie, obrobka zdjec, itp) sie to specjalnie nie nadaje ale tez zaden netbook nie specjalnie sobie z tym radzi. Minus to spora cena, plus to duza przyjemnosc z urzywania i znacznie wieksza mobilnosc niz w przypadku netbooka (tablet i klawiatore mozna rozlaczyc). Do mali, www, itp nadaja sie swietnie.

Wybor nalezy do Ciebie.
    • najlepszyskorpion Re: poszukuję netbooka ze specjalnymi wymaganiami 20.06.11, 12:07
      No właśnie wygląda na to, że będę musiał zrezygnować z wbudowanego modemu 3G póki co, a zadowolić się np tym DELLem, choć ten drugi też ma dość dobre recenzje.
      A jak DELL jakościowo? Boję się o rozwiązanie tej ramki (czy się łatwo nie połamie)?
      • najlepszyskorpion Re: poszukuję netbooka ze specjalnymi wymaganiami 20.06.11, 12:08
        i bardzo dziękuję za dotychczasową pomoc :)
      • galtom Re: poszukuję netbooka ze specjalnymi wymaganiami 20.06.11, 13:01
        Na Twoim miejscy bardzo powaznie zastanowiłbym sie na sensem zakupu tego Dell'a.
        Dlaczego netbooki/tablety z Windows do tej pory sa sprzetem niszowym?
        Bo tak dobrze korzysta sie z Windy na takim ekranie (np: www.tabletowo.pl/2011/06/11/recenzja-icom-terrapad-1050/)
        Zaplacisz za to wiecej niz za innego netbooka bez dotyku a z ekranu i tak w ten sposob korzystac nie bedziesz. Na tablet to za ciezkie, wz kg cukru i potrzymaj 30-4o min w rekach probojac to uzywac, grzeje sie, grube...
        Albo zobacz sobie transformera w MM/Komputroniku albo rozwaz ta Nokie albo dowolnego Netbooka z z 6cio komorowa bateria. Inspiron Duo to wg mnie wywalona w bloto kasa.

Na ekranie w "X" czy pola menu, trzeba klikac po 5 razy bo jest to tak niedokladne - przyjemnośc korzystania zerowa.

A co Ty na tym chcesz robic??? Moze Windows nie jest Ci potrzebny?
    • jeepwdyzlu po co ci klawiatura? 20.06.11, 16:23
      kup iPada
      a jak koniecznie będziesz chciał klawiaturować, dokupisz za 300 klawiaturę
      jeep
      • najlepszyskorpion Re: po co ci klawiatura? 21.06.11, 20:13
        no tak i bede dygał z tabletem i podłaczał do niego oddzielnie klawiaturę - to musi dopiero śmiesznie wyglądać :)

A macie jeszcze jakieś propozycje z odwracanymi ekranami, nawet nie koniecznie dotykowymi ?
        • galtom Re: po co ci klawiatura? 21.06.11, 20:21
          ????
          Jak odwracany (i chyba tylko dell ma takie cos) to dotykowy.

Pownnie pytam:

po co Ci taki sprzet, co chce z tym/na tym robic?

Bo jak www, mail i rozrywka to ipad czy transformer + dock to lepszy wybor (www.tabletowo.pl/2011/06/17/asus-eee-pad-transformer-z-klawiatura-w-polskich-sklepach-w-koncu/ ; www.tabletowo.pl/2011/06/07/co-wybrac-asus-eee-pad-transformer-czy-acer-iconia-tab-a500/
          uk.asus.com/Eee/Eee_Pad/Eee_Pad_Transformer_TF101/ )
          • Gość: najlepszyskorpion Re: po co ci klawiatura? IP: 194.181.96.* 22.06.11, 13:02
            galtom:
            potrzebny mi do maila, Internetu, filmów(!!), e-booków, e-gazet, muzyki itd itd. Ale! nie lubię wirtualnej klawiatury, poza tym tablet w większości przypadków ciężko stabilnie postawić, ustawić bez dodatkowego pokrowca - i dlatego wykluczyłem raczej tablety. Sporo podróżuję w różnych warunkach (samochód, pociąg, samolot) i odwracany ekran dotykowy jest dla mojej wygody. Już nawet odpuszczę ten dotyk, bo to w zasadzie moja fanaberia była. Modem 3G jak już radziliście sam sobie kupiłem USB :) więc teraz zostaje wybór modelu z odwracanym ekranem i sprzętową klawiaturą.
    • Gość: THX1138 ekran dotykowy IP: *.adsl.inetia.pl 21.06.11, 21:36
      www.euro.com.pl/cms/acer-za-przystepna-cene.bhtml
    • Gość: najlepszyskorpion Re: poszukuję netbooka ze specjalnymi wymaganiami IP: 194.181.96.* 22.06.11, 13:05
      do galtom - raz jeszcze - swoją drogą bawiłem się ostatnio netbookiem bodaj ASUS one - takie kolorowe coś. I zaskoczyła mnie jedna rzecz - on jest dwu systemowy. Przełączasz się w każdej chwili na Androida, albo Windowsa Startera.

Czy można coś takiego zrobić na każdym netbooku ???
      • galtom Re: poszukuję netbooka ze specjalnymi wymaganiami 22.06.11, 21:16
        NIe mozna.
        Windows nie wspiera ARM tylko architekture x86. Dopiero z Windows 8 w przyszlym roku sie to zmieni.
        Skoro juz masz modem USB to raczej szukaj jak najlzejszego i o dlugim czasie pracy na baterii.
        Odwracany ekran ma tylko ten dell, ale wg mnie jest beznadziejny - gruby, brzydki i ciezki.
        Wez tez ze soba do sklepu karte sd z filmem HD np. jakies 720p i zobacz czy komp go odtwarza bo wiele netbookow ma z tym problem (podobnie jak i tablety z Tegra 2).
      • Gość: Bibliotekarz bierz tego Transformera IP: *.e-wro.net.pl 22.06.11, 21:38
        No to skoro tak to bierz jednak tego Transformera (ale z tego co wiem USB ma tylko w tej doczepianej klawiaturze. J
        est jeszcze coś cos się nazywa Asus Slider, jak sama nazwa wskazuje klawiatura chowa się pod ekran.
        Możesz jeszcze poczekać z 2 tygodnie na Samsung Taby 8'9 oraz 10'1.
        www.gsmarena.com/samsung_galaxy_tab_8_9_preview-review-603.php
        O tym, że sprzęt z Tegra 2 przycina filmy w HD już gdzieś słyszałem, ale ktoś pisał, że to tylko w wypadku MKV.

Cokolwiek kupisz to podziel się wrażeniami. Może innym też się przyda.
    • lukpecyn Re: poszukuję netbooka ze specjalnymi wymaganiami 23.06.11, 12:30
      Ja od roku używam Asusa T101MT i jestem zadowolony. O takiego jak ten na przykład:
      www.primakomp.pl/p/247/51872/asus-tablet-eeepc-t101mt-atom-n450-1-66ghz-320gb-2gb-10-1-w7hp-dotykowy-ekran-tablety-notebooki-i-netbooki.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka