Dodaj do ulubionych

Komputer sam się uruchamia...

IP: *.enformatic.pl / *.enformatic.pl 13.05.04, 21:13
Ostatniej nocy mój komputer sam się uruchomił... z całą pewnością nikt go nie
włączał... Inną dziwną sprawą jest to, że dziś, gdy chciałam go wyłączyć sam
przeszedł w stan wstrzymania, bez mojej ingerencji, nawet nie zdążyłam
kliknąć "wyłącz komputer"... Czy ktoś może wie o co chodzi, jakie są tego
przyczyny? Dodam, że mam Windows XP. Proszę o pomoc. Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • Gość: fazzi Re: Komputer sam się uruchamia... IP: *.chello.pl 13.05.04, 21:19
      A trojanków nie mamy ?
    • Gość: arkon Re: Komputer sam się uruchamia... IP: *.icpnet.pl 13.05.04, 21:20
      Nie wiem dokladnie co to moze byc. Ja bym zaczal od przeskanowania jakims
      antywirusem
      skaner.mks.com.pl/
      Potem ewentualnie odpalilbym Ad-aware i Spybota
      nowe.pl/modules.php?op=modload&name=Downloads&file=index
      Dobrze by bylo gdyby ktorys z tych programow pomogl. Inaczej moglo by to
      swiadczyc o jakiejs powazniejszej awarii. Dziwne troche ze sam sie wlaczyl...
    • Gość: dominik666 Re: Komputer sam się uruchamia... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.05.04, 21:41
      masz kartę sieciową ? jesteś w sieci LAN (osiedlowej) jeśli tak to -

start-programy-akcesoria-komunikacja-połączenia sieciowe - wpołączeniach
      sieciowych kliknij na aktywne połączenie (prawym)właściwości w zakładce ogólne
      kliknij na konfiguruj - w zakładce zarządzanie energią wszystkie pola powinny
      być ODZNACZONE !

• Gość: nova Re: Komputer sam się uruchamia... IP: *.enformatic.pl / *.enformatic.pl 13.05.04, 21:47
        Dzięki Dominik. Po sprawdzeniu okazało się, że miałam zaznaczoną opcję na
        wyłączanie kompa w celu oszczędzania energii. Myślę, że problem stanu
        wstrzymania mam z głowy, a co z samowolnym włączaniem? W sumie było to
        jednorazowe zdarzenie, ale warto by znać przyczynę... Pozdrawiam...
        • Gość: jerek Re: Komputer sam się uruchamia... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.04, 23:40
          Jęśli nie lubisz swojego kompa i chcesz żeby się chłopak nudził po nocach sprawdż czy nie ma zaptaszkowanego budzenia na sygnał z sieci.
        • Gość: dominik666 Re: Komputer sam się uruchamia... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.05.04, 00:39
          przyczyna była (naprawdopodobniej) funkcja - "zezwalaj temu użądzeniu na
          wyprowadzanie komputera ze stanu wstrzymania" - karty sieciowej

w zakładce jest opis tej funkcji - ostrzeżenie - zezwolenie temu urządzeniu na
          wyprowadzanie ze stanu wstrzymania może spowodowac że komputer będzie okresowo
          wznawiany w celu odświezenia stanu sieci. - czyli będzie sam się włączał co
          jakiś czas...

jeśli nie odznaczyłaś haczyków we właściwościach karty sieciowej to właczać się
          będzie nadal ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka