Dodaj do ulubionych

jak sformatować partycję systemową?

IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 18.05.04, 08:38
Dzień dobry wszystkim zainteresowanym!
Mam dysk podzielony juz w sklepie na 2 partycje: c i d. Na c jest system
Windows XP a na d różne dane, moje dokumenty itp. W pomocy do XP piszą, że
nie można formatować partycji systemowej.
Czemu nie? Albo, jak to zrobić żeby było można?
Obserwuj wątek
    • godunow121 Re: jak sformatować partycję systemową? 18.05.04, 08:46
      Gość portalu: malag napisał(a):

> nie można formatować partycji systemowej.
      > Czemu nie? Albo, jak to zrobić żeby było można?

Niemożna formatować partycji systmowej wtedy jak jesteś na systemie
      Ale tak to można bez problemu
      W biosie komputera ustaw bootowanie na cd-rom ( by komputerowi umozliwic start cd-romu jako pierwszy)
      Włóż kompakt instalacyjny systemu win xp i czytaj dokładnie to co tam jest napisane . jest tam mozliwośc usuwania partycji jak i mozliwośc formatowania HD i partycji ..!! I w systemie FAT 32 jak i w systemie NTFS
      • Gość: malag Re: jak sformatować partycję systemową? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 18.05.04, 19:59
        dzięki!!!!!!!!
      • lukesky1 Re: jak sformatować partycję systemową? 18.05.04, 21:19
        Ale pamietaj, ze z WinXP mozesz zrobic partycje max. 30 GB (w FAT 32), mimo ze
        ten system plikow pozwala na duuuuzo wieksze.
        • Gość: bzykbzyk Re: jak sformatować partycję systemową? IP: *.nas1.honolulu1.hi.us.da.qwest.net 18.05.04, 21:30
          lukesky1 napisał:

> Ale pamietaj, ze z WinXP mozesz zrobic partycje max. 30 GB (w FAT 32), mimo
          ze
          > ten system plikow pozwala na duuuuzo wieksze.

Od kiedy?

Po pierwsze jak masz windows XP to bedziesz uzywal NTFS a nie FAT!

• lukesky1 Re: jak sformatować partycję systemową? 18.05.04, 21:50
            A niby dlaczego nie mozna wg Ciebie postawic XP na FAT32? Przeciez masz do
            wyboru.
        • Gość: bzykbzyk Re: jak sformatować partycję systemową? IP: *.nas1.honolulu1.hi.us.da.qwest.net 18.05.04, 21:38
          Poprawny limit pod FAT32 jest 32 GB (2 exp 5!)
          • lukesky1 Re: jak sformatować partycję systemową? 18.05.04, 21:52
            ???

Teoretycznie partycja FAT32 moze miec 2 TB.
            • broch Re: jak sformatować partycję systemową? 18.05.04, 22:58
              lukesky1 napisał:

> ???
              >
              > Teoretycznie partycja FAT32 moze miec 2 TB.
              To nie prawda teoretyczna wielkosc FAT32 jest 8TB. Windows xp moze sformatowac
              32GB FAT32 partycje. Niemniej windows xp moze czytac/pisac do partycji FAT32
              wiekszej niz 32GB utworzonej przez inny system.
              Windows XP (SP1) ma wsparcie dla 48-bit LBA czyli niezaleznie od FS (FAT32 czy
              NTFS) partycja systemowa moze miec ponad 137GB. Warunkiem jest oczywiscie nowy
              BIOS.

Odradzam trzymania wszystkiego na jednej partycji: podziel dysk na trzy:
              system
              swap
              dokumenty
              Po pierwsze swap nie bedzie ulegal fragmentacji, po drugie przy
              reinstalacji/formatowaniu systemu Twoje dokumenty sa bezpieczne na oddzielnej
              partycji. Windows (jakiekolwiek) na jednej partycji to dosc nierozsadne.
              • Gość: uczeń Re: jak sformatować partycję systemową? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.04, 23:22
                Czym jest "swap"??
                Ai laik ze mnie :-(
                • broch Re: jak sformatować partycję systemową? 18.05.04, 23:40
                  slowo "swap" (lub swop) tlumaczy sie z angielskiego zamienic, wymienic. To
                  definiuje funkcje pliku swap ktory jest swoistym rozszerzeniem pamieci RAM na
                  dysk. Teoretycznie jesli masz np 256MB RAM a potrzeba Ci 400MB RAM to system
                  operacyjny przerzuca do swap te czesc programow plikow do swap ktora jest w
                  danej chwili nie uzywana przez program ktory wywolal aplikacje plik.
                  Domyslne ustawienie swap w windows jest dynamiczne. To znaczy ze wielkosc pliku
                  swap zmienia sie w zaleznosci od potrzeb. W efekcie zwalnia to prace komputera.
                  Najlepiej jest ustawic stala wielkosc pliku swap.
                  Ponadto windows zawsze (nawet po starcie przy 4GB RAM) zapisuje czesc OS (ktora
                  powinna byc zapisana do RAM) do pliku swap. Mozna to zmodyfikowac (zmniejszyc)
                  odpowiedniki poprawkami do registry. Rowniez przez registry mozna zmienic
                  zostawianie dll w RAM jesli program zostaje zamkniety. Robi sie to bez uzywania
                  programow typu "freeMEM" poniewaz same te programy zjadaja RAM ich zastosowanie
                  nie ma wiec wiekszego sensu.
              • Gość: malag Re: teraz to już znowu jestem glupia IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 18.05.04, 23:29
                O czym wy piszecie? Myślałby kto, że formatowanie i instalowanie to takie
                proste, a tu takie teksty... :(
                Chyba sobie daruję to formatowanie....

Wiem, że mam FAT32 i podział na 19 i 55,4 choć niby dysk miał mieć 80 GB (?).
                Czy można to zmienić na NTFS i czy to lepiej czy gorzej?
                • broch Re: teraz to już znowu jestem glupia 18.05.04, 23:42
                  Czy można to zmienić na NTFS i czy to lepiej czy gorzej?
                  1. Mozna
                  2. lepiej
                  3. "Wiem, że mam FAT32 i podział na 19 i 55,4 choć niby dysk miał mieć 80 GB
                  (?)" To jest faktyczna wielkosc dysku po sformatowaniu.
              • Gość: Reader A po co? IP: *.mci.co.uk 19.05.04, 13:53
                Po co tyle partycji?
                Wystarczy jedna:
                - przy reinstalacji mozna usunac katalog windows tak samo jako formatowac partycje
                - swap moze miec staly rozmiar (nie ulega fragamentacji i szybszy jest dostep)
                - dokumenty czuja sie dobrze w katalogu jak i na partycji

No chyba, ze tkos uczy sie alfabetu i lubi C,D,E,F.....
                • broch Re: A po co? 19.05.04, 14:41
                  jesli masz zainstalowane backdoors to usuniecie katalogu nieco malo. Swap file
                  jest w katalogu root. Ja nie chce aby ktos czytal swap, w ten. Lokujac na
                  oddzielnej partycji moge ograniczyc dostep to swap. Poza tym niektore programy
                  (np Adobe Photoshop) zapisuja informacje w czasie pracy do root partycji na
                  ktorej jest swap. Latwiej czyscic takie resztki trzymane oddzielnie. Dzieki
                  takiemu podzialowi mozna miec zapis dysku zblizony do UNIXa. Czyli uzytkownik
                  nie ma zadnuch praw do zapisu nigdzie indziej za wyjatkiem home. W efekcie nie
                  potrzeba ani programow antywirusowych ani podobnych glupot. Kwestia wyboru.
                  • lukesky1 Re: A po co? 19.05.04, 16:40
                    A ja jestem zwolennikiem dzielenia dysku na partycje systemowa i kilka
                    (zaleznie od wielkosci dysku) na inne rzeczy.

MSZ bez sensu jest robienie sobie partycji swap, jezeli chodzisz na Windzie. To
                    jest niepotrzebna strata miejsca.

A co do tego, ze masz backdoora albo wirusa... Coz, trzeba o system dbac i sie
                    odpowiednio zabezpieczac (firewall, update'y itp.) a wirusy w 95% przypadkow
                    infekuja komputer, bo otwarty zostal jakis zalacznik. Ot co. Wynika to po
                    prostu ze zwyklej naiwnosci ludzkiej.
                    • broch Re: A po co? 19.05.04, 18:32
                      >A co do tego, ze masz backdoora albo wirusa... Coz, trzeba o system dbac i sie
                      > odpowiednio zabezpieczac (firewall, update'y itp.) a wirusy w 95% przypadkow
                      > infekuja komputer, bo otwarty zostal jakis zalacznik. Ot co. Wynika to po
                      > prostu ze zwyklej naiwnosci ludzkiej.

Niezupelnie: uzytkownik ma read-only dostep do systemowej partycji. Poniewaz
                      worms i wirusy maja prawa uzytkownika nie ma szans nakazenia. Wten sposob chronc
                      sie mozna znacznie lepiej niz uzywajac anty-wirus z prostej przyczyny iz
                      najpierw wirus musi sie pojawic aby zrobic szczepionke. Oczywiscie nigdy nie
                      nalezy logowac sie z prawami administratora.
                      W czasach gdy blaster szalal ktos przyniosl na laptopie worma. Jedynymi
                      komputerami w LAN ktore nie ulegly zakazeniu byly te z brakiem prawa zapisu do
                      systemu nawet jesli bez hotfixa.
                      • lukesky1 Re: A po co? 19.05.04, 19:03
                        Musze sie z Toba zgodzic, ale caly czas uwazam, ze infekcji komputera mozna
                        uniknac zachowujac sie racjonalnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka