Gość: Jacek
IP: *.tel.tkb.net.pl
20.09.11, 13:14
Witam
Czy komuś się zepsuł dysk zewnętrzny 1tb 3,5 cala firmy Western Digital typ wd10eads sata 32mb cache Niby chodził dobrze, a 2 tygodnie temu przestał działać. najpierw myślałem, że system go nie widzi. Często tak było, ale pobierał prąd. Dioda świeciła, raczej szklane okienko. Bo diody tam nie było. Rozkręciłem go i znalazłem układ elektroniczny z dyskiem. Teraz tak. Zastanawiałem się co padło. Dysk trudno powiedzieć, bo nie mogę go otworzyć i sprawdzić jego elektroniki.Może doszło do spięcia, bo ostatniego dnia była burza i był podłączony do laptopa. jednak laptop działa. Postanowiłem kupić nowy dysk. Kupiłem 1,5 Tb 3,5 cala tej samej firmy. Podłączyłem z uszkodzonego dysku zasilacz do nowego i działał. Czyli odpada zasilacz. Wychodzi, że gniazdko na układzie dysku padło. Kondensatory też całe, nie widzę przecieków. Jak sprawdzić co siadło? O gwarancji nie mam co liczyć bo się skończyła. Dysk siadł miesiąc po gwarancji. Nie mam aparatu bo bym zrobił zdjęcie rozkręconego dysku. Ogólnie nie odtworzyłem całego dysku. Głowice i elektronika dysku jest zamknięta . Boje się, że oprócz elektroniki coś jest z głowicami. Dysk upadł mi dwa razy, co prawda z wieży komputerowej na podłogę, ale jednak. Pytanie jak dalej sprawdzić co poszło?