Dodaj do ulubionych

Uszkodzony dysk zew. 1Tb firmy WD

IP: *.tel.tkb.net.pl 20.09.11, 13:14
Witam

Czy komuś się zepsuł dysk zewnętrzny 1tb 3,5 cala firmy Western Digital typ wd10eads sata 32mb cache Niby chodził dobrze, a 2 tygodnie temu przestał działać. najpierw myślałem, że system go nie widzi. Często tak było, ale pobierał prąd. Dioda świeciła, raczej szklane okienko. Bo diody tam nie było. Rozkręciłem go i znalazłem układ elektroniczny z dyskiem. Teraz tak. Zastanawiałem się co padło. Dysk trudno powiedzieć, bo nie mogę go otworzyć i sprawdzić jego elektroniki.Może doszło do spięcia, bo ostatniego dnia była burza i był podłączony do laptopa. jednak laptop działa. Postanowiłem kupić nowy dysk. Kupiłem 1,5 Tb 3,5 cala tej samej firmy. Podłączyłem z uszkodzonego dysku zasilacz do nowego i działał. Czyli odpada zasilacz. Wychodzi, że gniazdko na układzie dysku padło. Kondensatory też całe, nie widzę przecieków. Jak sprawdzić co siadło? O gwarancji nie mam co liczyć bo się skończyła. Dysk siadł miesiąc po gwarancji. Nie mam aparatu bo bym zrobił zdjęcie rozkręconego dysku. Ogólnie nie odtworzyłem całego dysku. Głowice i elektronika dysku jest zamknięta . Boje się, że oprócz elektroniki coś jest z głowicami. Dysk upadł mi dwa razy, co prawda z wieży komputerowej na podłogę, ale jednak. Pytanie jak dalej sprawdzić co poszło?
Obserwuj wątek
    • Gość: lajosz Re: Uszkodzony dysk zew. 1Tb firmy WD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.11, 13:23
      Daj sobie spokój.
      Już po dysku.
      Co za różnica co jest uszkodzone ?
      Dysk tak czy siak padł.
      Zamiast się zamartwiać, po prostu wrzuć go do kosza i kup nowy.
    • Gość: slawek_62 Re: Uszkodzony dysk zew. 1Tb firmy WD IP: *.klaudyny.waw.pl.174.23.193.in-addr.arpa 20.09.11, 14:00
      Zadziwiające
      support.wdc.com/warranty/policy.asp?custtype=end&lang=en
      Wyrażnie pisze iż na te dyski jest 3-letnia gwarancja.
      Tu można sprawdzić do kiedy.:
      websupport.wdc.com/warranty/serialinput.asp?aspsid=63771289&custtype=end&requesttype=warranty&lang=en
      Diagnostykę dysku dokonuje się podpinając dysk bezpośrednio do płyt gł komputera.
      • Gość: Jacek Re: Uszkodzony dysk zew. 1Tb firmy WD IP: *.tel.tkb.net.pl 20.09.11, 17:49
        Dzięki wszystkim za odpowiedz.
        lajosz
        Nowy dysk kupiony, przecież napisałem.

sławek_62
        Tak ale mój ma nazwę MY Book essential editon i external hard driver i gwarancja jest na dwa lata. Nawet na pudełku jest informacja o tym. Jak podłączyć bezpośrednio do pyty głównej?

speed
        Prawdopodobnie mamy tak samo. Kolega podał jakąś stronę frez czy coś takiego , trzeba to potem sprawdzić.

• speedy13 Re: Uszkodzony dysk zew. 1Tb firmy WD 20.09.11, 16:20
      Mi padł, tylko mniejszy (750 MB). W podobny sposób, dioda świeciła, po wyłączeniu i włączeniu już nie świeciła, dysk nie uruchamiał się, wydając tylko ciche trzaski. Zasilacz był OK. Uszkodzeniu uległa elektronika (płytka) w obudowie, sam dysk po przypięciu bezpośrednio taśmą do płyty gł. kompa okazał się sprawny, odzyskałem z niego dane. Niestety tej płytki nie udało się naprawić (myślałem że to tylko jakiś banalny kondensator czy coś, ale zaniosłem do kolegi co się zna na tych rzeczach, sprawdził i powiedział że nie). BTW może ma ktoś sprawną taką płytkę, od obudowy WD MyBook World Edition? Za ile byłby skłonny ją sprzedać?
      • Gość: Jacek Re: Uszkodzony dysk zew. 1Tb firmy WD IP: *.tel.tkb.net.pl 20.09.11, 18:01
        Możesz powiedzieć jak podłączyć bezpośrednio do płyty głównej dysk?
        • Gość: slawek_62 Re: Uszkodzony dysk zew. 1Tb firmy WD IP: *.klaudyny.waw.pl.174.23.193.in-addr.arpa 20.09.11, 18:08
          www.chip.pl/testy/pamieci-masowe/dyski-twarde-wewnetrzne-35-cala/western-digital-caviar-green-wd10eads-1000-gb
          Na dole od lewej strony:
          łączówkla zasilania, obok kabel SATA
          Jeśli nie masz SATA na płycie :
          Kontroler PCI SATA
          Przejściówka SATA / IDE
          • Gość: Jacek Re: Uszkodzony dysk zew. 1Tb firmy WD IP: *.tel.tkb.net.pl 21.09.11, 20:04
            Dzięki. Dopiero po napisaniu przypomniałem, że to trzeba podłączyć do drugiego gniazdka na płycie głównej.
            • Gość: jacek Re: Uszkodzony dysk zew. 1Tb firmy WD IP: *.tel.tkb.net.pl 21.09.11, 20:08
              Jeszcze jedno w biosie coś trzeba zmieniać?
              • Gość: sławek_62 Re: Uszkodzony dysk zew. 1Tb firmy WD IP: *.klaudyny.waw.pl.174.23.193.in-addr.arpa 21.09.11, 22:35
                Aby dysk działał musi mieć podpięty kabel zasilający i sygnałowy.
                pl.wikipedia.org/wiki/Serial_ATA
                Bios sam wykrywa podpięty dysk.
                Diagnostyka:
                MHDD, HDAT2 np z płyty Hiren's BootCD
                Victoria 4.46 z poziomu systemu.
                Opisy w sieci . Podaj SMART dysku na forum.
                • Gość: Jacek Re: Uszkodzony dysk zew. 1Tb firmy WD IP: *.tel.tkb.net.pl 24.09.11, 18:00
                  Na razie zostawiłem dysk w pracy. Nie chciało mi sie kupować nowej taśmy do dysku. Bo dysk ma inne gniazdo niż na starej płycie głównej.
                  • Gość: Jacek Re: Uszkodzony dysk zew. 1Tb firmy WD IP: *.tel.tkb.net.pl 02.10.11, 08:14
                    I po dysku , sprawdzony , poszła elektronika. jak informatyk podłączył do jakiegoś urządzenia poszedł tylko dym.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka