Dodaj do ulubionych

internet-pytanie

24.09.11, 10:05
mam na laptopie podłączony internet stacjonarny.czy mogę podłączyc laptopa pod kabel internetu u kogoś innego?czy mój laptop jest jakoś ustawiony tylko na moj internet?
Obserwuj wątek
    • 1u Re: internet-pytanie 24.09.11, 10:07
      czy masz na nim oprogramowanie modemu lub routera
      • d_dora Re: internet-pytanie 24.09.11, 10:21
        pojęcia nie mam.moja wiedza na ten temat kończy se na podłąćzeniu kabla do komputera.ja i koleżanka mamy internet z tej samej sieci jeśl to ma znaczenie
        • 1u Re: internet-pytanie 24.09.11, 10:24
          czy z internetu korzystasz z modemu czy routera
          • Gość: x x x x x x pierdoly IP: *.c194.msk.pl 24.09.11, 20:00
            sr.anie w banie
            modemy, routery itp. a co to ma do rzeczy ?
            to by znaczylo, ze kazdy komputer jest przypisany do konkretnej wtyczki z konkretnej sieci - i to juz w sklepie - i ni chuchu nie pojdzie gdzie indziej łeeeeeeee
            • Gość: lajosz Re: pierdoly IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.11, 20:59
              Miły kolego.
              Przeczytaj sobie post usera wariant_b.
              Są to absolutne podstawy.
              Dodatkowo proponuję zapoznać się z definicją słów: Provider, MAC-adre, adres IP.
              • Gość: x x x x x x Re: pierdoly IP: *.c194.msk.pl 25.09.11, 02:32
                a ja ci proponuje przeczytac wreszcie pierwszy post watku :
                " mam na laptopie podłączony internet stacjonarny.czy mogę podłączyc laptopa pod kabel internetu u kogoś innego?

odpowiedz - nawet dla laika jest krotka - TAK
                • wariant_b Re: pierdoly 25.09.11, 08:18
                  Gość portalu: x x x x x x napisał(a):
                  > odpowiedz - nawet dla laika jest krotka - TAK

Odpowiedź dla kogoś, kto wie co i jak robi się z siecią jest krótka - TAK.

Odpowiedź dla laika - to jak to zrobić samodzielnie.
                  A dla niego wszystko co się mówi może brzmieć jak chińszczyzna.
                  I weź w przystępny sposób wytłumacz takiemu, jak ma zrobić skrypty
                  dostosowujące konfigurację sieci do konkretnej lokalizacji i zmieniające
                  MAC karty bezpośrednim wpisem do rejestru a ustawienia przez netsh.
                  • Gość: Greg Re: pierdoly IP: *.unknown.vectranet.pl 25.09.11, 09:48
                    A co jak ISP u tego kogoś ma ustawiony filtr po MAC adresie? Podłączyć się da, ale z łącza nie skorzystasz, mądralo za pięć groszy.
                    • wariant_b Re: pierdoly 25.09.11, 14:11
                      Gość portalu: Greg napisał(a):
                      > A co jak ISP u tego kogoś ma ustawiony filtr po MAC adresie?

To patrzymy, jaki MAC ma komputer kolegi czy u kogo tam musimy skorzystać,
                      przepisujemy go w ustawienia naszej karty ethernet i cieszymy się, że innych
                      zabezpieczeń dostawca już nie porobił. A mógł.
                      • Gość: Greg Re: pierdoly IP: *.unknown.vectranet.pl 25.09.11, 16:06
                        Myślisz, że zupełny laik, a takim jest autor wątku, sobie z tym poradzi? Sam zresztą o tym pisałeś, a teraz nagle wg ciebie laik ma zmieniać sobie MAC?
                  • Gość: Greg Re: pierdoly IP: *.unknown.vectranet.pl 25.09.11, 09:50
                    Przepraszam, źle kliknąłem - to miała być odpowiedź dla tego mądrali, który podpisać się potrafi tylko iksami.
                    • Gość: x x x x x x Re: pierdoly IP: *.c194.msk.pl 27.09.11, 05:10
                      Gość portalu: Greg napisał(a):

> ......to miała być odpowiedź dla tego mądrali, który podpisać się potrafi tylko iksami.

a czym miernoto, Greg rozni sie od iksow ?
        • Gość: lajosz Re: internet-pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.11, 10:29
          d_dora napisała:
          ".ja i koleżanka mamy internet z tej samej sieci jeśl to ma znaczenie"

To zależy z jakiej sieci.
          Podaj nazwę tej sieci.

Poza tym, jaki problem spróbować ?
          Podłączasz kabel u koleżanki i już widzisz czy masz neta czy nie.
          Nie bój się, na pewno nie zepsujesz w ten sposób komputera.
    • wariant_b Re: internet-pytanie 24.09.11, 11:58
      Na to pytanie nie ma dobrej odpowiedzi.

Jeśli masz router i kartę sieciową skonfigurowaną na pobieranie adresów
      z routera i u kogoś jest podobnie - ruszy od kopa bez żadnej modyfikacji.

Jeśli masz skonfigurowane stałe adresy - na pewno nie będą pasowały
      i trzeba będzie ustawić zgodnie z siecią tego kogoś.

Jeśli dostawca stosuje jakieś zabezpieczenia, na przykład na podstawie
      MACaddressów - to będziesz musiał zmienić nie tylko ustawienia sieci,
      ale również MAC karty sieciowej.

W sumie da się prawie zawsze, ale nie zawsze bez problemów.
      • Gość: lajosz Re: internet-pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.11, 13:46
        Właśnie dlatego pytałem jaką ma sieć, żeby nie musieć odpowiadać tak jak Ty.
        Uważam, że odpowiedziałeś zwięźle i wyczerpująco, ale mimo wszystko, bez podania kto jest dostawcą i jak się z nim łączy (router, modem) , autor tematu nadal nie będzie wiedział co ma zrobić.
    • Gość: xt nuke Re: internet-pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.11, 19:51
      odpowiedzi jakby teoretyczne, a pytanie do ducha świętego.Ja widzę taki podział: jeżeli gdzieś jest wymagane hasło dostępu, to wątpliwe, żeby to poszło.Modemy jeszcze potrzebują sterowników, ale to nie wszystko, musi to być skonfigurowane.W zwyczajnej sieci(nie top secret)i przy sprawnym windows wystarczy podłączyć wtyczkę i natychmiast chodzi.
      • wariant_b Re: internet-pytanie 25.09.11, 20:36
        Gość portalu: xt nuke napisał(a):
        > przy sprawnym windows wystarczy podłączyć wtyczkę i natychmiast chodzi.

Najczęściej tak - większość dostawców Internetu instaluje router z włączoną
        funkcją serwera DHCP i pozostawia jego konfigurację użytkownikowi lub
        jednorazowo konfiguruje konto i hasło dla modemu telefonicznego czy kablowego
        wbudowanego w urządzenie. Podłączamy komputer i przy domyślnych ustawieniach
        wszystko działa od kopa. Router ma najczęściej 4 porty LAN, więc drugi również.
        Szykana jest, jeżeli urządzenie nie ma funkcjonalności routera, a jedynie bridge'a
        albo łączy się z komputerem inaczej niż za pomocą standardowego kabla i karty ethernet,
        na przykład za pomocą USB. Wtedy coś trzeba instalować i coś trzeba konfigurować.

Diagnostyka przypadku jest banalna - w wiersz poleceń, ipconfig i jeśli adresem
        naszej karty jest 192.168.x.x albo 10.x.x.x lub rzadziej 172.16.x.x - 172.31.x.x
        to mamy adres prywatny, czyli musimy być za routerem z funkcją NAT.
        Jeśli jakiś inny - to jest to adres publiczny z puli adresowej dostawcy Internetu
        i jakaś szykana będzie na pewno. Troszkę gorzej w sieciach blokowych lub
        osiedlowych, bo tam także adres prywatny nie oznacza, że mamy własny router,
        więc administrator może stosować jakieś dodatkowe szykany.

Najrozsądniej więc w takich przypadkach kupić i skonfigurować własne urządzenie,
        a wtedy nikt nam nie będzie decydował, co możemy do sieci podłączyć. Zwykle, bo
        przy bardziej upierdliwych zabezpieczeniach ich obejście też będzie trudniejsze
        i będzie wymagać nie dowolnego routera, ale routera z konkretnym oprogramowaniem.
    • eneasz456 Re: internet-pytanie 26.09.11, 12:01
      jasne, że możesz. Nie powinno być żadnego problemu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka