Dodaj do ulubionych

office2003 a office starter 2010 - niezgodność?

IP: *.dynamic.chello.pl 30.09.11, 18:17
cześć,
kupiłam nowy komputer z zainstalowanym pakietem office starter (word i excel); mam office (2003) na płycie i wgrałam go; od tego momentu zaczęły się jakieś problemy; za każdym uruchomieniem jakiegokolwiek dokumentu w wordzie pojawia się okno "wystąpiły problemy z przesłaniem polecenia do programu"; pomimo tego dokument otwiera się ale tylko w wersji office starter; gdy chcę go otworzyć za pomocą office 2003, pojawia się ten sam komunikat ale dokument nie wyświetla się; uruchamia się tylko sam program, a chcąc otworzyć dokument muszę to zrobić przez polecenie "otwórz";
w przypadku excela komputer też domyślnie otwiera dokumenty za pomocą office starter; chciałam zmienić te ustawienia, ale excela2003 nie ma ani na liście, ani przy przeszukiwaniu komputera (jest folder office na dysku C ale jest pusty);
poza tym przy każdej próbie uruchomienia worda 2003 (i już nie excela ani power pointa) pojawia się okno kontroli użytkownika, a komputer pyta czy zgadzam się na otwarcie tego programu;
czy ktoś z Was wie co z tym zrobić?
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: aqq Re: office2003 a office starter 2010 - niezgodnoś IP: *.dynamic.chello.pl 30.09.11, 21:57
      prawoklik na doc-ach xls-ach itd. a potem - otwórz za pomocą
      i wskazuj odpowiednią aplikację MS Office 2003
      zaznaczając STOSUJ DOMYŚLNIE

startera najlepiej wyinstalować, a ściągnąć z MS i zainstalować konwertery do czytania/edycji te nowe formaty docx xlsx (od wersji 2007)

• Gość: Karolina Re: office2003 a office starter 2010 - niezgodnoś IP: *.dynamic.chello.pl 30.09.11, 23:36
        robiłam tak, nic to nie zmienia;
        odinstalowałam startera i office 2003, zainstalowałam office2003 ponownie; to nic nie dało; co więcej - pomimo, że mam dodatek o którym piszesz - teraz nie otwierają mi się w excelu pliki z rozszerzeniem xls-x
    • Gość: 802.11n Re: office2003 a office starter 2010 - niezgodnoś IP: *.multimo.pl 30.09.11, 22:21
      Jak na wersję 2010 zainstalowałeś 2003, to dziw, że to w ogóle jakoś działa. Żeby to jakoś działało, należałoby najpierw zainstalować Office'a 2003, a potem dopiero w innym folderze wersję 2010.
      • Gość: Karolina Re: office2003 a office starter 2010 - niezgodnoś IP: *.dynamic.chello.pl 30.09.11, 23:37
        starter zainstalował się sam, przy pierwszym uruchomieniu systemu
        • wariant_b Re: office2003 a office starter 2010 - niezgodnoś 01.10.11, 00:10
          Kiepsko to wygląda.

Spróbuj wyinstalować Office 2003 i potem 2010 przy pomocy Fix-ów Microsoftu:
          support.microsoft.com/kb/290301/en-us
          Na ogół nie działają, więc jeszcze spróbuj, czy Revo sobie z tym poradzi.

Jeśli nie - to chyba najszybciej będzie przeinstalować system.
          • Gość: Karolina Re: office2003 a office starter 2010 - niezgodnoś IP: *.dynamic.chello.pl 01.10.11, 00:15
            dzięki, ale to już przerasta moje umiejętności w sprawach komputerowych;
            tak, też się zastanawiam czy nie byłoby sensowne raz jeszcze ten system postawić; ale i tak wgra mi się office starter
            • wariant_b Re: office2003 a office starter 2010 - niezgodnoś 01.10.11, 09:58
              Mimo to spróbuj jeszcze raz.

Czy Office Starter był już w pełni zainstalowany, czy instalował się po kliknięciu?
              Czy kontaktowałaś się już z dostawcą, czy można pominąć instalację tego badziewia?
              Co to za komputer?
            • serenita123 Re: office2003 a office starter 2010 - niezgodnoś 01.10.11, 10:31
              Gość portalu: Karolina napisał(a):

> dzięki, ale to już przerasta moje umiejętności w sprawach komputerowych;
              > tak, też się zastanawiam czy nie byłoby sensowne raz jeszcze ten system postawi
              > ć; ale i tak wgra mi się office starter
              -

a może da radę wybrać Instalacja niestandardowa i w trakcie odznaczyć Statera?

-
              **
              hasło do krzyżówki: "łże jak pies", na 9 liter...?
              BULTERIER
              • Gość: Karolina Re: office2003 a office starter 2010 - niezgodnoś IP: *.dynamic.chello.pl 01.10.11, 20:16
                Wariant_b, to HP ProBook4530s; office wgrywa się z automatu, przy pierwszym uruchomieniu komputera (nie ma płyt instalacyjnych, jest partycja recovery); nie kontaktowałąm się jeszcze z dostawcą, zamierzam w poniedziałek zadzwonić do HP;

Serenita, może tak by się dało zrobić, ale ja tego sama nie potrafię; wiem że inni użytkownicy tego modelu sami stawiają sobie system po to właśnie by nie instalować wielu programów, któe HP tam napchał, a są kompletnie zbędne;
                • wariant_b Re: office2003 a office starter 2010 - niezgodnoś 01.10.11, 20:51
                  Z tego co pamiętam, HP nie dawało wyboru instalowanych aplikacji przy recovery.
                  Ale przynajmniej sytuacja będzie czystsza - bo będziesz miała tylko 2010 starter.

Jednak spróbuj fixa 50450 - M$ dołącza go do instalki Office 2010 starter - a nuż zadziała.

A na razie ładuję sobie wirtualną maszynę z Win7 i spróbuję odtworzyć problem.
                  Zacięcia w instalatorach Microsofta potrafią być wredne.
                  • wariant_b Re: office2003 a office starter 2010 - niezgodnoś 01.10.11, 21:40
                    Jest trochę dziwnie - ale u mnie wszystko mniej więcej działa.
                    Można wywołać Worda 2003 i Excela 2003 oraz programy ze startera.
                    Utworzone w Wordzie 2003 pliki .doc otwierają się w Wordzie 2003,
                    pliki docx w Wordzie 2010. Pliki Excela otwierają się w Excel 2010, ale
                    po zmianie programu domyślnego też poprawnie - .xls w Excelu 2003.

Zobaczymy, co będzie po dograniu pakietu zgodności.
                    • Gość: Karolina Re: office2003 a office starter 2010 - niezgodnoś IP: *.dynamic.chello.pl 01.10.11, 21:44
                      zrobiłam co poleciłeś tzn zainstalowałam i uruchomiłam tę poprawkę; pomimo tego, że startera już na komputerze nie było (w instrukcji była informacja, że jeśli można usunąć przez dodaj / usuń programy - to tego należy użyć i koniec); tak czy inaczej, to co ewentualnie fix miał wyczyścić to wyczyścił ale problem pozostał; chyba że powinnam usunąć też office2003 i wgrać go raz jeszcze?
                    • Gość: Karolina Re: office2003 a office starter 2010 - niezgodnoś IP: *.dynamic.chello.pl 01.10.11, 21:46
                      u mnie - przy zainstalowanych obydwu - wszystko otwierało się w starterze, a od momentu instalacji office2003 zaczął pojawiać się ten komunikat o błędzie w przesyłaniu danych
                    • wariant_b Re: office2003 a office starter 2010 - niezgodnoś 01.10.11, 21:48
                      Z pakietem zgodności Word 2003 działa poprawnie, Excel 2003 źle czyta .xlsx
                      • Gość: Karolina Re: office2003 a office starter 2010 - niezgodnoś IP: *.dynamic.chello.pl 01.10.11, 21:52
                        u mnie word nie działał poprawnie; excel działał ok
                      • wariant_b Re: office2003 a office starter 2010 - niezgodnoś 01.10.11, 22:02
                        Po odinstalowaniu Office 2010 starter zgubiłem powiązania plików z Office 2003,
                        ale po ustawieniu ręcznym wszystko działa. Docx powiązał mi z Wordpadem.

Wygląda na to, że miałaś jakiś dziwny niefart.
                        • Gość: Karolina Re: office2003 a office starter 2010 - niezgodnoś IP: *.dynamic.chello.pl 01.10.11, 22:08
                          czy sądzisz, że rozwiązaniem jest ponowna instalacja systemu? (mam zrobioną kopię Windows na kilku płytach)
                          • wariant_b Re: office2003 a office starter 2010 - niezgodnoś 01.10.11, 22:28
                            Nie mam pojęcia, co się mogło namotać.
                            Ale póki mało jeszcze danych na notebooku, to pewnie warto by spróbować
                            reinstalacji do stanu fabrycznego i jeszcze raz odinstalować niechciany
                            Starter i posadzić starego, dobrego Office'a 2003.

ESC przy starcie, a potem klawisz F11, jeśli dobrze pamiętam.
                            • Gość: Karolina Re: office2003 a office starter 2010 - niezgodnoś IP: *.dynamic.chello.pl 01.10.11, 22:51
                              ok, sama pewnie tego nie zrobię ale przynajmniej wiem jak sprawa wygląda;
                              bardzo dziękuję Ci za pomoc
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka