Dodaj do ulubionych

pomocy !!!! format dysku - brak plyty win

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.11, 11:12
witam,
potrzebuję szybkiej pomocy, mam na starym kompie zainstalowany win98,
jest mi on niezbędny do obslugi stacji meteo
ale sie pochrzaniło
potrzebuję zrobić format, ale nie mam plyty od win98, ani dyskietki startowej, jedynie plytke od win95 (od xp też ale nie pójdzie na nim)

jak mogę sformatować dysk systemowy?
zaznaczam że system nie chce tego zrobić uruchamiając się z płyty win95

dzięki za jakieś rady
Obserwuj wątek
    • 1u Re: pomocy !!!! format dysku - brak plyty win 06.10.11, 11:19
      napisałeś że masz płytkę xp, to spróbuj na xp
      • Gość: pomocy Re: pomocy !!!! format dysku - brak plyty win IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.11, 11:31
        ale jak pojdzie z plytki xp to bedzie instalowal xp, a ja chce 95 (98 z oczywistych wzgledów nie moge bo nie mam plyty)
    • Gość: Rmk Re: pomocy !!!! format dysku - brak plyty win IP: *.warszawa.mm.pl 06.10.11, 11:27
      Po uruchomieniu kompa z płyty, wybierz "uruchomienie komputera w trybie tekstowym z obsługą cd-rom" i wpisz komendę (zakładam że po wejściu w katalog Win95 na płycie cd format C: /q <Enter> próbowałeś?)
      X:fdisk (X to litera napędu cd)
      i tam usuń partycję, załóż ją ponownie lub ją formatuj

Dawno to było, mam nadzieję że nie pokiełbasiłem niczego :)
      • Gość: pomocy Re: pomocy !!!! format dysku - brak plyty win IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.11, 11:34
        z tego co pamietam, to komp nie chce uruchamiac sie z plyty nizszego systemu, po prostu przelatuje nad nią

a jak zrobic zeby uruchamial sie z wierszem polecen? w bios cos zmienic?
        • Gość: lajosz Re: pomocy !!!! format dysku - brak plyty win IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.11, 11:24
          Nie chce się uruchomić bo prawdopodobnie płyta z win95 nie jest bootowalna, czyli nie uruchomi się sama.
          W takim przypadku trzeba skorzystać z dyskietki startowej win98/95 lub wrzucić płytę z win95 do jakiegoś edytora obrazów ISO (np. Ultra ISO) tam dodać do płyty sektor startowy (czyli de facto dyskietkę startową) , wypalić i wtedy płyta z win95 będzie się bootować, czyli wystartuje tak samo jak płyta z Win98.

Można jeszcze inaczej, czyli po prostu ściągnąć z netu płytę z Win98 (legalną inaczej) , wypalić i po problemie. Myślę, że Bill nie byłby specjalnie zły.
    • wariant_b Re: pomocy !!!! format dysku - brak plyty win 06.10.11, 11:33
      W starszych windowsach było to polecenie: format c: /X

Ale zastanów się dwa razy zanim sformatujesz, bo nie masz nośnika.
      Czy przypadkiem nie kopiowałeś go do kartoteki da dysku komputera?
      Wiele osób robiło tak przy instalacji Win98.

Spróbuj ściągnąć jakąś wersję Hirena (lepiej starszą 9.x, 10.x, bo mniejsza)
      i obejrzeć co jest na dysku i zdiagnozować sam dysk. Może uszkodzenie
      jest naprawialne i obejdzie się bez reinstalacji.
      • Gość: slawek_62 Re: pomocy !!!! format dysku - brak plyty win IP: *.klaudyny.waw.pl.174.23.193.in-addr.arpa 06.10.11, 11:45
        Dyskietki startowe:
        www.bootdisk.com/bootdisk.htm
        Co oznacza uszkodzony win 98?
        Nie ładuje, wypisuje jakieś błędy, możesz wejść w tryb awaryjny(kl. F8) ?
        • nanana_2 Re: pomocy !!!! po formacie 11.10.11, 01:17
          ja mam taka sprawę

też na starym kompie, jedyny sposób na sformatowanie dysku, to bylo przez podłącznie go tasmą do nowego kompa, i sformatowanie przez moj komputer - i tak tez zrobilam

tylko po formacie musze na niego zainstalowac znow windowsa, wczesniej byl win98, nie mam juz takiego, na xp mam za malo ram, pozostaje win95, ale komputer nie chce sie uruchomic po takim formacie z plyty win95

jakies pomysly?
          • wariant_b Re: pomocy !!!! po formacie 11.10.11, 08:13
            Zamiast formatować - wyczyść dysk i zrób partycje i format pod Win 95.

Ale jeśli procesor i reszta bebechów starego komputera uciągnie Windows XP,
            to po prostu dokup pamięć, bo na Win 95 już strasznie mało programów pójdzie.
            • nanana_2 Re: pomocy !!!! po formacie 14.10.11, 02:47
              zle sie wysłowiłam

format juz miał miejsce, byl konieczny z uwagi na błedy po zainstalowaniu sterownikow usb pod win98

kompa potrzebuje tylko do jednego programu zeby mi obslugiwal aparature badawcza, taki jak jest wystarczy, tylko zeby dzialał
              pamieci nie do kupie, bo to jeszcze chyab SDram, i są trudne do kupia i drogie

jeszcze raz;,
              był win98, sformatowane jako dysk slave przez podłacznenie do innego kompa z XP,
              i teraz nie widzi plyty z win95, xp nie pójdzie, win98 nie mam

co zrobic?
              • Gość: hugo Re: pomocy !!!! po formacie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.11, 07:24
                A format był na FAT32 czy NTFS?
                • nanana_2 Re: pomocy !!!! po formacie 17.10.11, 03:06
                  na pewno nie NTFS,
                  dysk 2,5GB, nie pamietam dokladnie czy FAT czy FAT32
              • wariant_b Re: pomocy !!!! po formacie 14.10.11, 08:16
                Pamięci SDR z drugiej ręki można kupić bardzo tanio.
                Problem w tym, czy będą pasować do płyty głównej, bo łatwiej dostać
                większe pojemności i pamięci serwerowe z ECC niż zwykle SDRamy do PC.
                Jeśli nie znajdziesz gdzie indziej - mogę ci odstąpić jakieś starocie.

Wersje Win95 starsze niż OSR2 nie obsługiwały FAT32, zresztą było jeszcze
                trochę różnic w obsłudze dysku, więc dysk przygotowany pod XP może okazać
                się nieprawidłowy. Lepiej przygotować dysk (fdisk + format) czyszcząc go całkiem
                i startując z dyskietki lub (jeśli komputer startuje z CD) z CD-ROMu z docelowym
                systemem. Wzorcowe dyskietki startowe łatwo znaleźć w Internecie.

Stare systemy są już bardzo kłopotliwe w instalacji, więc może poszukaj kogoś,
                kto by ci w tym pomógł.
              • slawek_62 Re: pomocy !!!! po formacie 14.10.11, 09:51
                Jaki Windows: Win98, czy Win98SE? Mam oba napisz na pocztę to wyślę spakowane rarem jako katalogi. Możesz z tego zrobić bootowalne CD, lub instalować z dysku. Win98 163MB, Win98SE 262 MB. Lub jeśli jesteś z Warszawy mogę Ci takie płyty dać.
                • nanana_2 Re: pomocy !!!! po formacie 17.10.11, 03:14
                  wyslij prosze na poczte ala_ma@wp.pl,
                  jakis link do wyslij.to lub podobnego,
                  potrzebowałabym tego win98SE, taki mialam zainstalowany

dzieki ogromne
          • Gość: Rmk Re: pomocy !!!! po formacie IP: *.warszawa.mm.pl 15.10.11, 13:28
            nanana_2 napisała:

> ja mam taka sprawę
            >
            > też na starym kompie, jedyny sposób na sformatowanie dysku, to bylo przez podłą
            > cznie go tasmą do nowego kompa, i sformatowanie przez moj komputer...

Nie jest to prawdą. Nie można sformatować dysku wchodząc w konsolę tekstową w katalogu Windows lub w "Mój komputer" i poleceniem formatuj. Nie można formatować dysku który jest z systemem i aktualnie ten system pracuje. Wkładając płytę instalacyjną z Windowsem, uruchamiamy komputer w trybie tekstowym z obsługą cd-rom i wchodzimy do katalogu Windows na płycie i z tej formatujemy dysk komputera... nic nie trzeba przełączać. Można użyć też polecenia fdisk i wchodzimy w opcje partycjonowania dysku pod DOS-em.
            • nanana_2 Re: pomocy !!!! po formacie 17.10.11, 03:12
              dysk został włożony do innego kompa, gdzie działał jako slave, np jako E:\
              i bez problemu sie sformatował

przeczytaj co napisalam wczesniej, bedzie latwiej
              dysk juz został sformatowany, na kompie gdzie jest win xp jako fat,
              wczesniej mial win98, nie mam plyty, nie mam dyskow startowych,
              mam jedynie win95, ale po ponownym podlaczeniu na starym kompie nie widzi tej plyty, koniec
              pytanie jak zrobic zeby zobaczy plyte od win95?
              • wariant_b Re: pomocy !!!! po formacie 17.10.11, 09:49
                nanana_2 napisała:
                > pytanie jak zrobic zeby zobaczy plyte od win95?

Pytanie, czy komputer z epoki Win95 jest w stanie w ogóle wystartować z CD.
                I konkretnie z tego CD. Bo różnie z tym kiedyś bywało.

Jeśli masz stację dyskietek (działającą, bo w większości przypadków starych
                komputerów nieużywane FDD okazuje się zarośnięte kurzem i nie działa)
                najprościej jest wystartować z dyskietki ze sterownikami do CDROM,
                przygotować dysk (fdisk, format) skopiować instalki do kartoteki lub osobnej
                partycji i uruchomić instalację z kopii na dysku. To samo zrób z nowym Win98SE.
                Jeśli nie masz sprawnego FDD- odepnij na wszelki wypadek dysk z nowego komputera,
                podepnij stary i wystartuj z CD. Przygotuj dysk, przekopiuj na niego instalki
                i wstaw do starego komputera. Powinien wystartować.
                • nanana_2 Re: pomocy !!!! po formacie 18.10.11, 01:39
                  coraz wiecej pomyslow

a wiec tak
                  komputer z epoki win95 odpali z plyty, zarówno plytki win95 jak i win98 bo w koncu jakos wczesniej kilkakrotnie instalowalam te systemy na tym komputerze

co do FDD, nie mam zadnej dyskietki, wiem moge kupic, ok
                  ale jak zrobie dysk startowy dla win95 , ew win98, skoro na innym kompie mam zaistalowany xp?

najwazniejsze co mnie zastanawia, to czemu po sformatowaniu calkowicie dysku pod xp, na FAT, przy restercie kompa tego starego nie chce sie on uruchomic z plyty od win95/98, tego nie rozumiem,
                  chyba ze mieszam koncepcje z xp, i faktycznie na win95/98 uruchamialo sie do format tylko z dysku startowego, ale to czemu nie chce pojsc z plyty i od razu przejsc do instalatora?

sterowniki do cdrom, hmm, nie wpadłam na to, ciekawe skąd ja je teraz wezme ;/ choc plyte widzi, ale nie moze jej uruchomic
                  • Gość: slawek_62 Re: pomocy !!!! po formacie IP: *.klaudyny.waw.pl.174.23.193.in-addr.arpa 18.10.11, 08:38
                    Czytasz czasami pocztę?
                    • Gość: petroll Re: pomocy !!!! po formacie IP: *.tktelekom.pl 18.10.11, 15:03
                      support.microsoft.com/kb/307848
                    • nanana_2 Re: pomocy !!!! po formacie 21.10.11, 00:47
                      już odpisałam na mail :)
                  • wariant_b Re: pomocy !!!! po formacie 18.10.11, 19:25
                    nanana_2 napisała:
                    > a wiec tak
                    > komputer z epoki win95 odpali z plyty, zarówno plytki win95 jak i win98 bo
                    > w koncu jakos wczesniej kilkakrotnie instalowalam te systemy na tym komputerze

Wiemy, że z płytki 95 nie odpalił, a płytki z 98 już nie masz. To zmienia sytuację.

> co do FDD, nie mam zadnej dyskietki, wiem moge kupic, ok
                    Jak nie masz - to po co kupować.

Jeszcze raz p o w o l i:
                    weź podłącz stary dysk do nowego komputera i usuń z niego partycje.
                    na wszelki wypadek odłącz inne dyski i wystartuj nowy komputer z krążka z Win95
                    Przygotuj dysk pod Win95 i skopiuj pliki instalacyjne z krążka.
                    Sprawdź, że komputer uruchamia się z tego dysku.
                    Wsadź dysk do starego komputera, odpal DOS i zainstaluj Windowsy.

> sterowniki do cdrom,
                    Są na płytce z Win95 i Win98 - CDROM uruchamia się w trybie emulacji dyskietki
                    i bez sterowników nie poszedłby dalej. Zresztą startówki możesz ściągnąć z netu,
                    ale wtedy musiałabyś z nich wypalić krążek z emulacją dyskietki, bo takowej nie masz.
    • straszny_nudziarz Re: pomocy !!!! format dysku - brak plyty win 04.11.11, 03:52
      Co to za stacja meteo, która musi Win98 obsługiwać?

Ja do takich zadań wziąłbym Debiana albo innego Linuxa, i raz na zawsze zapomniał, co to jest brak płyty, licencji, wirusy, i tym podobne bzdury.
      Do takich rzeczy od dawna się używa Linuxa, trochę roboty z konfiguracją jest, ale potem masz stabilny system i święty spokuj.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka