Dodaj do ulubionych

łamie mi hasło

IP: *.play-internet.pl 08.10.11, 11:03
witam mam wprowadzone hasło na komputerze,czyli właczam komp musze wpisac hasło,generalnie chodzi o to ze ktos z mojej rodziny włamuje mi sie !!! tzn sa takie podejrzenia poniewaz zna hasła do kont osób które korzystały tylko i wyłacznie z mojego komp??? chcialabym zapytac czy jest taka mozliwosc ze jakims cudem złamal mi haslo??? jesli tak jak temu zapobiec mam win 8 i czy jest mozliwosc sprawdzenia czy ktos korzystał w jakikolwiek sposób z komputera pod moja nieobecnosc??? nie znam sie a juz mam tego dosc BŁagam pomozcie mam nadzieje ze nap w miare logicznie??? jesli nie prosze posac postaram sie dokąldniej nap POMÓŻCIE
Obserwuj wątek
    • Gość: marcela Re: łamie mi hasło IP: *.play-internet.pl 08.10.11, 11:07
      z tego co czytałam to mogł mi zmienic cos w ustawieniach ze pomimo mojej zmianyy hasła nadal włamuje sie do mojego komp??? brak mi słów
    • wariant_b Re: łamie mi hasło 08.10.11, 12:30
      Hasło użytkownika samo w obie nie służy do zabezpieczania czegokolwiek, a jedynie
      do potwierdzenia tożsamości. Każdy inny użytkownik z uprawnieniami administratora
      może przeglądać nasze pliki, ponieważ domyślnie tak ustawione są uprawnienia.
      Oczywiście, można podnieść poziom ochrony zmieniając domyślne ustawienia.

Podobnie - w niezabezpieczonym systemie, aby dostać się do czyichś danych
      wcale nie trzeba mieć uprawnień administratora - można uruchomić komputer
      z pendrive'a lub CD-ROMu z systemem, w którym ma się takie uprawnienia,
      albo (nie z każdym systemem) uruchomić korzystając z narzędzi modyfikujących
      pliki systemu operacyjnego w pamięci (Kon-boot) wyłączając kontrolę haseł.
      Zwyczajne narzędzia do łamania haseł, w przypadku łatwych i krótkich haseł
      sprawdzają się całkiem nieźle, a podrzucenie keylogera pozwala uzyskać hasła
      przez przechwycenie obsługi klawiatury. Sporo innych haseł łatwo wydobyć z systemu.

Najprostszym zabezpieczeniem jest nieprzechowywanie ważnych plików
      na komputerze, a na przykład na pendrive czy szyfrowanie plików lub katalogów.
      Skuteczniejsze ale i bardziej ryzykowne jest szyfrowanie całego dysku.
      Bez znajomości hasła nie dostaniemy się wtedy do jego zawartości
      nawet uruchamiając komputer z innego nośnika.

Każda aktywność w systemie pozostawia ślady i może być śledzona.
      W dziennikach zdarzeń systemu znajdziesz informacje, kiedy był uruchamiany
      komputer i kto się na nim logował. Jeśli ktoś zna hasło - będzie to twoje konto.
      Oczywiście, jeśli ktoś się włamywał z innego nośnika ewidentnych śladów
      włamania nie znajdziesz.
    • Gość: aqq Re: łamie mi hasło IP: *.dynamic.chello.pl 08.10.11, 15:59
      załóż hasło w BIOS-ie
      blokując także dostęp do BIOS

bez wymonotowania dysku nikt się nie dobierze do zawartości kompa
      ALE!
      wystarczy wyjąć z płyty głównej bateryjkę podtrzyującą BIOS a całość ustawień BIOS
      w tym i hasło
      zostaną zresetowane
      tym niemniej będziesz wiedzieć, że faktycznie ktoś grzebie ci w kompie

jest też możliwość, że ktoś w trakcie 1-razowej wizyty zainstalował ci jakiś program szpiegujący....
      a z tym idź na forum Wirusy-Trojany

sensownym wyjściem jest
    • Gość: lajosz Re: łamie mi hasło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.11, 21:46
      Gość portalu: marcela napisał(a):
      "czy jest mozliwosc sprawdzenia czy ktos korzystał w jakikolwiek sposób z komputera pod moja nieobecnosc???

Jak ktoś rozgarnięty będzie korzystał z Twojego kompa, to nie ma możliwości sprawdzenia czy z niego korzystał.
      Jakimś tam zabezpieczeniem przed niekorzystaniem jest (od biedy) hasło na BIOS.
      Jeśli jednak już odpali kompa, to wystarczy że uruchomi go przy pomocy jakiegoś Live Linuksa i będzie mógł swobodnie hasać sobie po wszystkich plikach jakie masz na kompie + możliwość ich usunięcia.
      Jeśli jednak (pod Live Linuksem) nic nie zmieni, a tylko będzie chciał podglądnąć lub po prostu skorzystać z kompa jako sprzętu (dostęp do netu, drukowanie itp.) to śladu nie będzie, że w ogóle tego kompa odpalał.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka