05.11.11, 21:09
Witam. Od pewnego czasu jak włączam pendrive to ukazuje się pytanie a sformatowanie go. Nie chcę sformatowć pendrive, ale inaczej go nie otworzę. Proszę o pomoc. Co mam zrobić.
Obserwuj wątek
    • Gość: . Re: Pendrive IP: *.dynamic.chello.pl 05.11.11, 21:22
      A kto pyta?
    • wariant_b Re: Pendrive 06.11.11, 20:22
      Albo ma rozmiar 0 lub 8MB i format plików RAW.
      A wtedy mieliśmy pendrive....
    • agatalenk Re: Pendrive 06.11.11, 20:30

Witam. Dziękuje za dotychczasowe podpowiedzi, ale mam ważne rzeczy na tym pendrive i nie chciałabym jego sformatować. Jest jakiś sposób abym mogła go normalnie włączyć do komputera i odczytać.
      • Gość: lajosz Re: Pendrive IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.11, 20:47
        Spróbuj go otworzyć pod jakimś systemem Live, np. Puppy Linux (malutkie distro) albo Hiren's boot na którym MiniXP.

Jeśli nie będzie prawidłowo wykrywany w w/w systemach, to patrz co napisała wariant_b.

Można również spróbować odzyskać dane z tego pena jakimś softem do tego.
        Polecam "R-Studio", ale oczywiście jest sporo innych tego typu programów.
      • Gość: slawek_62 Re: Pendrive IP: *.klaudyny.waw.pl.174.23.193.in-addr.arpa 06.11.11, 21:03
        Jeśli to ważne dane zrób najpierw kopię posektorową pena.
        Kopia posektorowa do pliku
        www.video.zax.pl/dmde/
        Jak wykonać kopie posektorową do pliku
        www.elektroda.pl/rtvforum/topic1330304.html
        Programem DMDE w wersji darmowej można odzyskać pojedyncze pliki.
        Zrób screen z okna partycji DMDE i podaj na jakiś serwer.
        • Gość: lajosz Re: Pendrive IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.11, 22:24
          R-Studio umożliwia wykonanie kopii sektor po sektorze dowolnego nośnika, nawet karty SD czy innej tego rodzaju karty opartej na pamięci flash.
          Właśnie dlatego poleciłem ten, a nie inny program.
          • Gość: gość portalu Re: Pendrive IP: *.dynamic.chello.pl 06.11.11, 23:22
            Napisz cenę tego programu, bo pewnie pamiętasz ile płaciłeś.
            • Gość: lajosz Re: Pendrive IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.11, 00:01
              OK, rozumiem że sugerujesz iż korzystałem R-Studio legalnego inaczej.
              Otóż rzeczywiście nie mam tego programu w domu.
              Ma go natomiast firma w której pracuję i tam korzystam z niego od czasu do czasu.
              Nawet nie wiem ile kosztował, ale pewnie tani nie był.

Rozumiem również, że Ty jesteś ten uczciwy i nie masz w domu i nigdy nie miałeś choćby jednego nielegalnego pliku, czy tak ?
              • Gość: Misio Re: Pendrive IP: *.197.61.119.threembb.co.uk 07.11.11, 22:14
                To znaczy usprawiedliwia cię fakt że inni też maja lewe pliki na kompach??? Fajnie masz. Też bym tak chciał.
                • Gość: lajosz Re: Pendrive IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.11, 22:25
                  a nie masz ?
    • Gość: ( Re: Pendrive IP: *.dynamic.chello.pl 06.11.11, 21:04
      PhotoRec odzyskuje nie tylko zdjęcia:
      www.pcworld.pl/news/360802/Jak.odzyskac.skasowane.zdjecia.poradnik.dla.kazdego.html
      www.cgsecurity.org/wiki/File_Formats_Recovered_By_PhotoRec
      • Gość: .cu Re: Pendrive IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.11, 19:59
        co do firmy cgsecurity: testdisk i PhotoRec należą się jej najwyższe wyrazy uznania, mają głowę, korzystam.Nie ma nigdy wszystkiego, photorec jest najprawdopodobniej po angielsku, a jeśli ktoś chce zmieścić odzyskane pliki w jakimś miejscu, na jakimś dysku może mieć formalny, mniejszy lub większy problem z podaniem, wklepaniem ścieżki.
    • 1prom Re: Pendrive 07.11.11, 20:59
      sformatuj, stracisz dane nie ma wyjscia inaczej jest nie do uzytku
      • Gość: ms.len Re: Pendrive IP: *.dynamic.chello.pl 08.11.11, 09:19
        Nie panikuj. Wiele razy mialem taką sytuacje. zapewne na win7 chcesz odczytac, tak sie zdaża na win 7. Odczytaj i zrób kopie na win XP (bez problemu) a nastepnie pozwól na format. Zadna tragedia.
        • ygosu Re: Pendrive 08.11.11, 11:58
          Najszybsza opcja dla Ciebie byloby zapytac jakiegos pobliskiego speca od kompow, bo wiekszosci rad stad pewnie i tak nie dasz rady zastosowac :) No offence, po prostu chce Ci oszczedzic czasu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka