Dodaj do ulubionych

zamulony dysk główny

IP: *.adsl.inetia.pl 17.01.12, 20:21
Partycja c:/ ma 100 Gb, wydawało się, że to wystarczy, ale minął rok i zatkała się cała.
Potraktowałem dysk CCleanerem, opróżniłem kosz, powyrzucałem to, co wydawało mi się zbędne i zyskałem niewiele ponad 6 Gb wolnego miejsca. Ale na drugi dzień zostało tylko 600 Mb mimo, że nic nie ściągałem!
I nawet nie wiem co mi zajęło te 5 Gb z hakiem. Jak to wytłumaczyć?
No i co można jeszcze skasować bez szkody dla systemu?
Obserwuj wątek
    • wariant_b Re: zamulony dysk główny 17.01.12, 20:54
      Jeśli komputer nie sprawiał żadnych problemów - punkty przywracania i kopie w tle.
      Chociaż jeden punkt przywracania warto potem zrobić ręcznie.

Trzeba ustalić, która kartoteka tak puchnie.
      Czasem uszkodzone aplikacje potrafią zapchać dysk logami.

Mała ilość wolnego miejsca potrafi spowodować, że system ulegnie uszkodzeniu
      albo nie będzie się w stanie podnieść w trybie normalnym.
      "Luźne" kartoteki typu downloadów czy dokumentów użytkownika można
      czasowo przenieść na inny dysk (tworzymy nową kartotekę i przenosimy pliki)
      dopóki sytuacja nie zostanie opanowana.
      • Gość: zenek333 Re: zamulony dysk główny IP: *.adsl.inetia.pl 17.01.12, 21:02
        Ale oczyściłem dysk CClinerem!
        A czy to normalna wielkość windy 7 = 64 Gb?
        • wariant_b Re: zamulony dysk główny 17.01.12, 21:12
          Nie (o ile dobrze zrozumiałem) - 64GB samej kartoteki Windows nie jest normalne.
          Trzeba szybciutko ustalić, która (które) podkartoteki są tak rozdęte, bo zapewne
          puchną w dalszym ciągu.
    • Gość: gość portalu Re: zamulony dysk główny IP: *.dynamic.chello.pl 17.01.12, 22:23
      Jeżeli jeszcze tego nie zrobiłeś to usuń stare punkty przywracania.
      Na domyślnych ustawieniach przywracanie potrafi zająć kilkanaście procent partycji.
      Aby usunąć wszystkie punkty przywracania oprócz najnowszego:
      windows.microsoft.com/pl-PL/windows7/Delete-a-restore-point
      SpaceSniffer pokazuje graficzną mapę dysku i łatwo możesz sprawdzić co zajmuje dużo miejsca.
      www.sciagnij.pl/programy/p/Windows-Narzedzia-Rozmiar_plikow-SpaceSniffer/8103
      Kliknij prawym na SpaceSniffer i wybierz Uruchom jako administrator.
      • Gość: zenek333 Re: zamulony dysk główny IP: *.adsl.inetia.pl 17.01.12, 23:26
        Wywaliłem stare punkty przywracania, nic nie dało. Odpaliłem Spacesniffer'a i pokazał
        w c:/windows/temp trzy ukryte pliki o podobnych nazwach:
        - etilqs_MXk88Gqbl8hjR4L8WpgN
        - etilqs_oaxXJXgtD2fDzBzDnecX
        - etilqs_DVFJSi991G7CZYeI4NeW
        o wadze ponad 5 Gb każdy.
        Co to za licho? Można je usunąć?
        No i te 64 Gb windy...
        • Gość: gość portalu Re: zamulony dysk główny IP: *.dynamic.chello.pl 18.01.12, 00:10
          W Temp możesz wszystko usunąć.
          Podobno Firefox może tworzyć takie pliki.

> No i te 64 Gb windy...

Jakie pliki lub foldery zajmują najwięcej miejsca?
          Może pokaż na forum zrzut ekranu z okna SpaceSniffer tylko uruchom jako administrator.

• wariant_b Re: zamulony dysk główny 18.01.12, 00:16
          Pliki należą do bazy danych sqlite używanej np. przez Firefoxa czy Thunderbirda
          ale również OpenOffice (i mutacje), Acrobat Readera, Skype i parę innych
          Przypuszczalnie przydarzyła ci się jakaś felerna poprawka do którejś z tych aplikacji.
          Przeszukaj internet na hasła: sqlite etilqs może znajdziesz coś pasującego.
          Na wszelki wypadek zachowaj cenniejsze ustawienia programów i możesz
          spróbować usunąć to świństwo. Podobne pliki mogą znaleźć się w temporariach
          użytkownika. Być może trzeba będzie coś wyinstalować do cna i zainstalować
          ponownie. W każdym razie problem jest, bo pliki puchną niemiłosiernie, a powinny
          być (teoretycznie) czyszczone po zamknięciu aplikacji. Z szybkiego przeglądania
          Internetu wynika, że może to dodatkowo mieć interakcje z antywirusem.
          Głupio, bo może się skończyć reinstalacją systemu albo ciągłą walką z przepełnieniem.
    • Gość: bbbbbb Re: zamulony dysk główny IP: *.stk.vectranet.pl 18.01.12, 18:04
      Ja podejrzewam że walisz wszystko na pulpit.
      • wariant_b Re: zamulony dysk główny 18.01.12, 18:32
        Od walenia na pulpit nie puchnie kartoteka \Windows.

Tu ewidentnie coś porąbało się z sqlite używanym do zapisu danych przez różne
        programy. W Internecie dużo takich przypadków, mnie się akurat nic takiego
        nie zdarzyło, więc nie mam pojęcia, co ląduje w tych plikach. Ale masa megabajtów.

Można spróbować ściągnąć menedżera SQLite (jest również w formie wtyczki do FF)
        albo sqlitebrowser i popatrzeć, co jest w tych plikach, które zapisują się w Windows\Temp.
        Użyteczne dane powinny się zapisywać w danych aplikacji użytkownika, a nie tutaj.
        • Gość: zenek333 Re: zamulony dysk główny IP: *.ip.netia.com.pl 18.01.12, 18:54
          Nie wiem jak wkleić zrzut ekranu, ale może wymienię wartości na c:/windows/temp
          =43,9Gb = 2x5,9 Gb + 4,8 Gb + 22 pliki od 1,8 Gb do 500 Mb + około 70 drobiazgu do 250 Mb
          Winda ma łącznie 67,2 Gb -43,9 Gb tymczasowych=23,3 Gb czyli chyba w normie..
          Zaraz sprawdzę sqlitebrowserem!
          Dzięki za pomoc!!!
          • wariant_b Re: zamulony dysk główny 18.01.12, 19:04
            Normalnie kartotekę Windows\Temp można czyścić bezkarnie - najwyżej oprotestuje,
            że jakiś plik jest w użyciu, więc go zostawiamy. Ale u ciebie coś się wyraźnie
            porąbało, więc trudno przewidzieć, czy kasowanie nie spowoduje jakiegoś
            nowego problemu typu wywalenia się systemu. Raz kozie śmierć - zaryzykuj.
            Ale stawiam na to, że śmieci będą się tworzyły ponownie dopóki nie ustalimy,
            skąd się biorą.

• Gość: zenek333 Re: zamulony dysk główny IP: *.ip.netia.com.pl 18.01.12, 19:56
              Tu jest zrzut ekranu :
              profile.imageshack.us/user/zenek333/
              Da się odczytać?
              • Gość: zenek333 Re: zamulony dysk główny IP: *.ip.netia.com.pl 18.01.12, 20:37
                Tu jest zrzut - !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

imageshack.us/photo/my-images/818/sniffer.jpg/
                • Gość: .... Re: zamulony dysk główny IP: *.dynamic.chello.pl 18.01.12, 20:46
                  Jeżeli robisz zrzut to chyba oczywiste, że należy okno programu zmaksymalizować

Liczysz na jakiś cud?
                  46 GB śmieci w Temp i już mija drugi dzień, a Ty jeszcze tego nie usunąłeś.

• wariant_b Re: zamulony dysk główny 18.01.12, 21:51
                Niewiele, ale widać, że prawie wszystko to etilqs.

Ale tknęło mnie w międzyczasie coś innego - u mnie okazuje się,
                oprócz wcześniej wymienionych plus kilku nie używanych aplikacji
                również antywirus bazuje na sqlite, choć używa zmienionej nazwy dll.

Sprawdź swojego, bo nic nie jest w stanie tak skutecznie rozjechać
                systemu jak uszkodzony antywirus. Nie sądzę, żeby FF, Skype czy
                Acrobat były w stanie przemielić dziennie kilka giga plików, a taki może.
                • Gość: zenek333 Re: zamulony dysk główny IP: *.ip.netia.com.pl 18.01.12, 21:55
                  Mam NOD'a - do tej pory wszystko było Ok?!
                  Tylko jak go sprawdzić????
                  • wariant_b Re: zamulony dysk główny 18.01.12, 22:29
                    Ściągnięty, zainstalowany, nie wygląda na podejrzanego.
                    Ale zajrzyj mu w logi, czy w okresie kiedy zaczął się problem
                    nie zablokował przypadkiem czegoś w programach korzystających z sqlite.

Udało ci się już podejrzeć, co jest w tych plikach?
    • Gość: gość portalu Re: zamulony dysk główny IP: *.dynamic.chello.pl 18.01.12, 19:40
      Usuń śmieci z Temp.
      W razie problemów użyj TFC - Temp File Cleaner który usunie pliki podczas restartu:
      www.fixitpc.pl/topic/5-dezynfekcja-kroki-finalizujace-temat/page__view__findpost__p__51
      Jeżeli pliki nadal będę się tworzyć to spróbuj za pomocą OpenedFilesView zobaczyć, który proces (Process Name) korzysta z tego folderu C:\Windows\Temp
      www.nirsoft.net/utils/opened_files_view.html
      • Gość: zenek333 Re: zamulony dysk główny IP: *.ip.netia.com.pl 20.01.12, 20:56
        Zainstalowałem OpenedFilesView i znalazłem co tak muli...
        Otóż kupiłem zewnętrzny dysk Western Digital i te gigantyczne pliki te tworzy ich programik:
        C:\Program Files\Western Digital\WD SmartWare\WDFME.exe
        Od czasu do czasu używam tego dysku do robienia kopii zapasowej, ale te pliki tworzą się nawet jak dysk jest wyłączony.
        Co najlepiej w takim wypadku robić?
        Te największe skasowałem bez szkody, ale co zrobić, żeby nowe nie tworzyły się?
        No i dzięki za podpowiedzi!!!!
        • Gość: Greg Re: zamulony dysk główny IP: *.warszawa.vectranet.pl 20.01.12, 21:21
          Użyj innego programu, te dołączane do dysków są zazwyczaj mało użyteczne (przynajmniej te dołączane do dysków Samsunga). Dla przykładu, bardzo (jak dla mnie) fajnym rozwiązaniem jest Genie Timeline (coś jak Time Machine z MacOS), które występuje oprócz wersji płatnych również w darmowym wydaniu.
        • wariant_b Re: zamulony dysk główny 20.01.12, 21:46
          Ufff...
          Zaocznie szybko byśmy na to nie wpadli.

Odinstaluj dziadostwo i zainstaluj inny program do backupu albo synchronizacji plików.
          Wyczyść wszystkie etilqs albo wręcz wszystko, co pozwoli się wykasować.
          • Gość: zenek333 Re: zamulony dysk główny IP: *.ip.netia.com.pl 20.01.12, 22:39
            W życiu bym się tego po WD nie spodziewał... Taka firma?!?!?!?
            A jaki program byłby najlepszy?
            Sądzę, że tacy fachowcy jak Wy znają jakieś sensowne?
            • Gość: zenek333 Re: zamulony dysk główny IP: *.ip.netia.com.pl 22.01.12, 16:44
              A co zrobić, żeby ten ichniejszy program kasował stare pliki tymczasowe?
              W "instrukcji obsługi" nic na ten temat nie ma?
              • wariant_b Re: zamulony dysk główny 22.01.12, 17:03
                Nic - odinstalować i zainstalować ponownie, jeśli potrzebny, poszukać nowszej wersji,
                przepatrzeć czy w Internecie nie ma jakiś pomocnych informacji. Program służy
                do backupu, a nie zapełniania dysków plikami tymczasowymi - więc albo wkradł
                się jakiś błąd, albo coś nie tak jest w konfiguracji lub użytkowaniu programu.

Pierwsze, co bym sprawdził, to jak się ma robienie backupów do powstawania
                plików tymczasowym - może się okazać, że znikają po wykonaniu poprawnego
                backupu. Albo powstają właśnie w związku z backupem, a nie są usuwane
                po zakończeniu - czyli program działa nieprawidłowo i trzeba go wyinstalować
                i zastąpić innym. Powody mogą być czasem absurdalne - na przykład program
                nie działa i nie był testowany na polskiej wersji Windows.
                • Gość: zenek333 Re: zamulony dysk główny IP: *.ip.netia.com.pl 22.01.12, 18:59
                  Nie mogę tego sprawdzi,ć, bo backup jest świeżo zrobiony i program "nie chce robić" nowego.
                  A dziś mimo, że WD jest odłączony, to WD SmartWare stworzył około 1,5 Gb plików tymczasowych.
                  Stare bez uszczerbku dla działania WD usunąłem.
    • Gość: md. Re: zamulony dysk główny IP: *.xdsl.centertel.pl 24.01.12, 08:01
      Też tak miałem, zmniejszał się o kilka GB na sesję w internecie, a po zainstalowaniu np. 100 MB ubywało kilkaset. Ustało po wyłączeniu ochrony systemu, choć nie wiem czy może tak być żeby całkowicie wyłączyć.
    • Gość: gość portalu Re: zamulony dysk główny IP: *.dynamic.chello.pl 24.01.12, 10:20
      Wyłączyłeś to nie będziesz mógł skorzystać z funkcji przywracania systemu, a to czasem może być przydatne.
      Przecież w opcjach można suwakiem ustawić Użycie miejsca na dysku:
      windows.microsoft.com/pl-PL/windows7/How-much-disk-space-does-System-Restore-require

Na systemie Vista chyba nie ma tego suwaka, ale można użyć odpowiedniej komendy:
      www.vistax64.com/tutorials/76227-system-restore-disk-space.html
      www.howtogeek.com/howto/windows-vista/reduce-system-restores-disk-usage-in-vista/
      • wariant_b Re: zamulony dysk główny 24.01.12, 10:44
        Przy przepełnieniu dysku zabezpieczenia typu kosz, kopie w tle, punkty przywracania
        i tak są iluzoryczne, bo system próbując zwolnić miejsce na dysku zabiera je.
    • Gość: md. Re: zamulony dysk główny IP: *.xdsl.centertel.pl 25.01.12, 08:12
      Miałem ustawione minimum 300 MB a po wyłączeniu przestrzeń wzrosła o 7,68 GB i nie przeczę, że coś mam pochrzanione w systemie a wyłączyłem nie z powodu przepełnienia bo zostało wtedy ok. 30 GB ale by sprawdzić. No i ustało choć zgadzam się, nie jest to wyłączenie najlepszym rozwiązaniem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka