Dodaj do ulubionych

1035t vs. 960t

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.12, 18:42
Witam, jestem od niedawna posiadaczem procesora phenom II x6 1035t, ale zastanawiam się czy nie zmienić go na phenom II x4 960t. Próbuje znaleźć w internecie jakieś porównania tych dwóch procesorów ale informacji jest dosyć mało. Jedni polecają jeden inni drugi. Procesor będzie używany do grania. Myślałem, że może uda się tego x6 jakoś więcej podkręcić ale nawet bajery w które wyposażona jest płyta główna za dużo nie dają, jak ustawię trochę większe taktowanie to komp się nie włącza, funkcja max. fsb w bios też nie idzie. Chciałbym się dowiedzieć czy byłyby duże różnice między tymi dwoma procesorami z punktu widzenia gier, bo wg. rankingów ten x6 wypada niby lepiej, i jaki ewentualnie procek byście polecali do gier pod AM3. Z góry dziękuję za każdą odpowiedź. Specyfikacja MSI 790GX-G65, 2x4GB DDR3 1600, GTX 560 1GB TOP, TAGAN 500W.
Obserwuj wątek
    • wariant_b Re: 1035t vs. 960t 06.02.12, 21:49
      Wiele nie ugrasz, bo płyta obsłuży najwyżej 1055T (95W) albo 1090T (125W)
      lub 965 (też 125W). Zasilacz, jeśli dobrze namierzyłem model ma 360W na obu
      liniach 12V więc łatwo przedobrzyć. Chłodzenie też może zacząć hałasować
      nadmiernie - a zysk będzie w granicach 10%. Już lepiej grać na 1680x1050,
      to zysk wydajnościowy będzie większy, a jakość zbliżona.
      Można poszukać, czy mimo deklaracji MSI na płycie nie działają wyżej taktowane
      procesory - ale w ciemno bym nie ryzykował.

To ogólnie - a do poszczególnych gier warto niezależnie popatrzeć na wyniki,
      bo bywa, że dodatkowe dwa rdzenie nie dają wiele, a większe taktowanie
      poprawia wyniki.

Wyniki różnych wersji 3DMarka można sobie przepatrzeć tutaj:
      3dmark.com/search
      W PC Health Check są średnie wartości dla procesora/grafiki i sugestie, co poprawić.
      Kwestia zgodności wyników gier z 3DMarkiem to osobny temat.
      • krokodek [...] 28.02.15, 22:31
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • Gość: aqq Re: 1035t vs. 960t IP: *.dynamic.chello.pl 01.03.15, 07:18
          fakt.
          po 3 latach od zapytania to już skorodowany złom

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka