Dodaj do ulubionych

system plików RAW

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.04, 17:29
Gdy nagrywam na Cd obraz płytki zawsze nagra mi się system plików RAW i
windows xp nie potrafi otworzyć takiej płytki. Czy mam coś źle ustawione w
kompie czy to normalne ,że win. nie obsługuje takiego formatu? A jeśli nie
obsługuje to dlaczego nagrywa mi się to RAW czy to przez alkohol 120% czy
nero. Nie wiem czy to ja coś źle robię , że nagrywa mi się to RAW czy tylko
mój komp nie umie tego czytać. Bo już naprawdę nie mam siły. Mam już 12
płytek z jedną grą w tym RAW!!!!!!Proszę o pomoc!!!!!!!!!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: MD Re: system plików RAW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.04, 18:10
      A masz np. w Nero włączoną opcję "zamknij CD". Jeżeli ne zamkniesz poprawnie
      sesji, to krążek będzie nieczytelny dla odtwarzaczy (CD ROM-u)
      • Gość: iwona Re: system plików RAW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.04, 18:58
        Niezamknięte CD jest czytelne , często nagrywam tak zeby później coś dograć.
        Ale przy plikach obrazów CD jest zamykane.
        Gdy CD jest nagrane systemem CDFS , a przy plikach obrazów to tylko iso mi się
        tak nagrywa. Pliki bin/cue zawsze nagrywają się RAW , a mój komp tego nie
        czyta. Nie wiem czy to normalne , że win. nie może tego otworzyć???
        • Gość: Obywatel Re: system plików RAW IP: *.ists.pl / *.gemini.net.pl 11.06.04, 21:14
          Nagrywaj plik raw jako obraz, a nie jako dane (recorder - nagrywarla, burn image
          - wypalaj obraz).
          • Gość: iwona Re: system plików RAW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.04, 21:30
            Nagrywam jako obraz i nagrywa się ok. Tylko , że nie mogę takiej płytki później
            otworzyć. Jedynie jeśli przekonwertuję bin na iso i nagram wtedy jest dobrze.
            Co to jest system plików RAW?
            • Gość: piecyk gazowy Re: system plików RAW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.04, 21:42
              To jest dokładny obraz płyty (bez wględu na dane jakie ta płyta zawiera) - bit
              po bicie, zero po zerze, jedynka po jedynce.

Tu jest więcej na ten temat:
              www.cdrinfo.pl/software/slownik/slownik_w.php?ID=2182130205
        • Gość: reiwen Re: system plików RAW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.04, 21:50
          Pliki typu RAW, BIN, CUE i wiele innych mozna otwożyć programem WINISO. Potrafi
          konwertowac pliki do roznych rozszeżeń, polecam!
          • Gość: JP Re: system plików RAW IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 11.06.04, 22:04
            Zupelne pomylenie pojec :)
            Formaty iso, bin itd to formaty obrazu plyty. Raw to (ang. surowy, goly,
            nieobrobiony) sposob wypalania na plycie.
            Tak wiec nie jest to system plikow czy format pliku.
            Nero nie zna formatu bin (tylko iso i nrg) choc potrafi go wypalic. Dlatego
            nalezy ustawiac metode RAW aby Nero nie wnikal w strukture tego pliku bin.
            Traktowal go jako obcy format.

Twoj problem nie lezy prawdopodobnie w raw a innych ustawieniach (parametrach)
            wypalania ktore masz nieprawidlo ustawione lub uszkodzony plik bin.

Ustaw Data mode 1, zahacz RAW, wypalaj z ustawiana opcja Disc-at-once.
            • Gość: iwona Re: system plików RAW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.04, 22:22
              Nero nie zna formatu bin ale zna cue więc bin też można wypalić. Nie piszę tego
              po wypaleniu jednej płytki jedną grą. Wszystkie obrazy płyt , które zostały
              wypalone czy to przez nero czy alkohol po włożeniu do napędu (fizycznego czy
              wirtualnego) mają wyraźnie we właściwościach napisane system plików RAW. Dzieje
              się tak jak nagrywam obraz bin/cue , mds czy jakiś inny. Tylko iso nagrywa mi
              się tak że mogę płytkę otworzyć a system plików jest CDFS. Tylko alkohol 120%
              widzi coś na tych płytkach , przynajmniej tak , że mogę to skopiować na dysk z
              powrotem.
              Dlaczego mój win. nie może tego otworzyć. Wyswietla się , że jest to format
              nieobsługiwany.
              • Gość: Obywatel Re: system plików RAW IP: *.ists.pl / *.gemini.net.pl 12.06.04, 00:58
                Trudno na odległość, nie widząc co robisz, cokolwiek pomóc. Moze opiszesz co i
                jak robisz, po kolei? Wtedy będzie łatwiej wskazać miejsce, czy opcję, w którym
                ewentualnie popełniasz błąd. Nie jest ważne co na płycie jest nagrane i w jakim
                formacie. Ważne jest, zeby płyta dała się odczytać. Więc nie zastanawiaj się co
                to jest raw, tylko opisz krok po kroku co robisz.
              • Gość: JP Re: system plików RAW IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 12.06.04, 10:30
                Gość portalu: iwona napisał(a):

> Nero nie zna formatu bin ale zna cue więc bin też można wypalić.

Nero nie potrzebuje cue do wypalenia bin. Probujesz ze mna polemizowac nie
                znajac tematu.
                Jezeli upierasz sie ze ten raw (jak piszesz) jest to format pliku czyli
                rozszerzenie pliku, to nie jest to plik obrazu plyty i nigdy z tego plyta nie
                wyjdzie.
                Musisz sie wiec zdecydowac. Czy jest to plik bin czy raw. Jezeli raw to tu masz
                wszystkie mozliwe znaczenia tego formatu.
                filext.com/detaillist.php?extdetail=raw&Submit3=Go%21
                Jezeli bin to postepuj tak jak pisalem wyzej i ciesz sie rozwiazaniem problemu.
                Jezeli nie chcesz marnowac plytek CD proponuje ci uzyc programu ISOBuster za
                pomoca ktorego ekstraktujesz ten plik do foldera i bedziesz moga go (gre)
                stamtad uruchomic. Jezeli nie da sie tej gry uruchomic tzn ze plik jest
                niekompletny lub uszkodzony. Za pomoca tego programu mozesz takze skonwertowac
                ten bin na inny wygodny dla ciebie format np iso.
                • Gość: iwona Re: system plików RAW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.04, 12:52
                  RAW to nie jest plik ani rozszerzenie pliku a ni nic takiego. Po nagramiu
                  płytki gdy wsadzam ją do napędu mogę ją otworzyć lub nie. Tzn albo startuje
                  albo pojawia się komunikat , że system windows nie obsługuje takiego formatu.
                  I w tym drugim przypadku , przynajmniej u mnie we właściwościach płytki
                  wyraźnie jest napisane SYSTEM PLIKÓW:RAW. Tak się dzieje gdy nagrywam płytkę z
                  plików obrazów innych niż iso. Oczywiście mogę sobie przekonwertować taki plik
                  na iso , nagrać płytkę i jest ok. Wtedy we właściwosciach płytki mam napisane
                  SYSTEM PLIKÓW : CDFS. Chodzi mi po prostu tylko o to dlaczego mój komp nie
                  potrafi odczytać płytki gdy jest nagrana systemem RAW . Nie chcę z tobą
                  polemizować , tylko spodziewam się , że ktoś mi jednak odpowie na to o co
                  pytam. Dlaczego mój komp nie czyta płytek nagranych systemem raw?? Dodam
                  jeszcze , że gdy wsadzę taki obraz płytki bin/cue do wirtalnego napędu w
                  alcoholu 120 to mogę ją otworzyć , ale kliknięcie na cokolwiek pokazuje mi
                  komunikat , że jest niezgodne z systemem win 32 czy coś takiego.
                  Nie znam się na tym , ale wydaje mi się , że wina nie leży w złym nagrywaniu
                  płytek , a w windowsie , tym bardziej , że miesiąc temu musiałam go
                  przeinstalować , a wcześniej nie miałąm nigdy takich problemów.
                  pozdrawiam

• Gość: Obywatel Re: system plików RAW IP: *.ists.pl / *.gemini.net.pl 12.06.04, 13:30
                    Obrazy utworzone w innych programach musisz zaimportować do programu, którym
                    wypalasz tak, żeby w rezultacie otrzymać źródłową płytę (czyli dokładnie taką
                    samą, jaka posłużyła do stworzenia obrazu). W przeciwnym wypadku nagrasz
                    nieodtwarzalne płyty. Winą nie obarczaj Windowsów, które nie wiedzą jak mają
                    interpretować nieprzetworzine dane. Każdy plik ma swój nagłówek, który informuje
                    system do czego służy. Dane w formacie raw takich nagłówków nie posiadają. Skąd
                    ma system wiedzieć, czy plik trzeba uruchomić, czy na przykład odtworzyć w
                    notatniku czy odtwarzaczu.
                    • Gość: iwona Re: system plików RAW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.04, 14:08
                      >> Obrazy utworzone w innych programach musisz zaimportować do programu, którym
                      > wypalasz tak, żeby w rezultacie otrzymać źródłową płytę (czyli dokładnie taką
                      > samą, jaka posłużyła do stworzenia obrazu).
                      Co to znaczy ?
                      Do końca nie wiem o co Ci chodzi. Naprawdę nie znam się na tym , od niedawna to
                      robię i strasznie mnie denerwuje jak mi nie wychodzi. Wydaje mi się , że masz
                      rację , tylko jakbyś mógł tak troche łopatologicznie , albo jakiś link... I
                      dziękuję wszystkim za cierpliwośc :))
                      • Gość: Obywatel Re: system plików RAW IP: *.ists.pl / *.gemini.net.pl 12.06.04, 15:01
                        Najprościej - przekonwertuj obraz na ISO i tak wypal. Albo dowiedz się jakim
                        programem tworzony jest obraz i wypalaj w tym programie. Myślę, że ważne jest
                        to, by płyty dały się bez kłopotu czytać małym nakładem sił i środków, a
                        zgłębienie tajników systemu plików raw jest sprawą raczej drugorzędną.
                        • Gość: iwona Re: system plików RAW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.04, 15:38
                          czyli plików bin mds i.t.p. nie mogę wypalac w nero?
                          Nie chcę zgłębiać żadnych tajników , tylko po prostu zauważyłam , że płyty
                          nagrane systemem RAW nie odpalają mi się. Nie wiedziałam dlaczego tak jest , a
                          poza tym nie słyszałam , żeby ktoś miał taki problem.
                          Czyli wiem że nic nie wiem...jak wcześniej
                          pozdrowienia
                  • Gość: JP Re: system plików RAW IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 12.06.04, 23:25
                    Juz ostatni raz powtarzam ze RAW to nie jest system plikow. Jest to poprostu
                    sposob nagrania (wypalenia) zawartosci image na dysk.
                    W odroznieniu od CDFS czyli CD System Files - Raw jest surowa kopia zawartosci
                    obrazu. W tym przypadku Nero nie sprawdza formatu pliku ani systemu w jakim
                    zostal zapisany.
                    Mysle jednak, ze nie to jest wazne w twoim problemie.
                    Jezeli postepujesz tak jak ci wczesniej opisalem powinnas otrzymac plytke
                    zdolna do uruchomienia.
                    Byc moze problem polega na braku odpowiednich sterownikow do wypalarki lub
                    wadliwych plytkach.

Wbrew pozorom przeniesienie obrazu plyty na CD jest bardzo proste. W momencie
                    zahaczenia sposobu wypalania RAW wszystkie dane dotyczace standartow, formatow
                    i systemow sa nieaktualne i niewazne.
                    Istotne jest tylko aby typ obrazu byl Data Mode 1 i wypalac metoda Disc at once.

Proponowalem ci wczesniej zaopatrzyc sie w Isobuster i extractowac obraz plyty
                    do folderu. Nastepnie tam, traktujac to jako CD, uruchamiac program
                    instalacyjny. Jezeli to zadziala to bedzie oznaczac ze image jest poprawny i
                    Nero wlasciwie zapisauje go na plycie.

Nic nie piszesz jaki masz system. Np w WinXP brakuje niektorych sterownikow
                    adaptec. Tzn powinny byc 4 pliki a sa tylko dwa. Niektore wypalarki wymagaja
                    ich wszystkich. Jest program ktory sprawdza zainstalowane sterowniki aspi ale
                    najlepiej sciagnac i zainstalowac pack aspi v.4.7. On jest sluszny dla
                    wszystkich windows oprocz 95.
    • Gość: iwona Re: system plików RAW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.04, 19:40
      Właśnie ściągnęłam sobie obraz płytki w iso . Gdy wsadzam do napędu w alkoholu
      to mam takie coś "Dysk nie jest sformatowany : System Windows nie może czytać z
      tego typu dysku. Dysk może być uszkodzony lub używa formatu niezgodnego z
      systemem Windows. Dodam , że system plików jest RAW , a obraz jest iso. Zajęte
      miejsce jest 0 bajtów , wolne tyle samo. Nie ja robiłam ten obraz , więc nic
      nie mogłam spiep.. Mogę otworzyć to w winiso i wypakować , ale to już nie
      będzie obraz płytki . Plik nie jest uszkodzony. No i co ja mam zrobić???
      P.S. Nie nagrywam tego na CD bo nie ma sensu , byłoby to samo
      • Gość: iwona Re: system plików RAW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.04, 00:07
        Do mojego wątku wyżej c.d.
        Skonwertowałam sobie iso , którego nie mogłam otworzyc w iso:))) za pomocą
        winiso i wszystko jest jak trzeba. Zmienił się tylko system plików czy raczej
        sposób zapisu , to akurat jest dla mnie najmniej ważne co to oznacza. Nie
        nagrywałam tego na CD ale zainstalowałam w wirtualnym napędzie i gra .
        Niestety za każdym razem gdy jest ten RAW (cokolwiek by to nie było) płytki czy
        obrazu płytki nie otworzę!!! Zawsze jest , że dysk jest niesformatowany i win
        tego nie czyta. Przypuszczam , że te płytki , które nagrywałam a których nie
        mogę otworzyć są o.k. Może ktoś wreszcie zrozumie co piszę!!!!!!!!!
        • Gość: JP Re: system plików RAW IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 13.06.04, 01:23
          www.adaptec.com/worldwide/support/drivers_by_product.jsp?sess=no&language=English+US&cat=%2FProduct%2FASPI-
          4.70&prodkey=Windows+ASPI+Package

Jak sie link zalamal skopiuj caly i wklej do paska adresowego przegladarki.
          • Gość: JP Re: system plików RAW IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 13.06.04, 01:26
            www.cdrinfo.pl/software/stronaid.php?id=1191035508
            • Gość: Obywatel Re: system plików RAW IP: *.ists.pl / *.gemini.net.pl 13.06.04, 11:27
              Dla Nero sterowniki ASPI Adapteca nie są potrzebne, bo używa własnych. Dla
              systemu Windows XP lepiej użyj ForceASPI (znajdziesz bez kłopotu wpisując w
              wyszukiwarce), ponieważ ASPI Adapteca instaluje pliki w różnych wersjach.
              • Gość: iwona Re: system plików RAW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.04, 13:40
                Zainstalowałam te sterowniki i nic. Ale mi nie chodzi juz o nagrywanie CD.
                Dlaczego nawet jak wsadzam obraz płytki do wirtualnego napędu to nie moge tego
                otworzyć. Po przekonwertowaniu tego w winiso na iso otrzymuję obraz , który
                uruchamiam bez problemu. Po wielu próbach zauważyłam regularność , że problem
                dotyczy tylko obrazów płytek nagranych? systemem RAW. Jest zawsze komunikat ,
                że dysk jest niesformatowany i win nie może z tego czytać. Pozostaje mi chyba
                zawsze już tak paprać się w tych obrazach.
                Dzięki
                • Gość: JP Re: system plików RAW IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 14.06.04, 01:15
                  Jaka wersja Nero? Zainstaluj nowsza wersje.
                  Probowalas wypalac innym programem?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka