augenthaler
13.05.12, 22:20
To jest trzeci wątek na tym forum na ten sam temat. Straciłem godzinę a może więcej. Takie klimaty to tylko w Polsce. Byle utrudnić bliźniemu życie, albo piętrzyć przed nim problemy, niczym w polskim urzędzie państwowym.
Mam problem z kompem.
Nagły.
Pojawił się dzisiaj, w trakcie przeglądania stron internetowych.
Wszystko przestało działać tak jak należy.
Rolka w myszce przestała przewijać, zaczęła zwiększać/zmniejszać czcionkę. Lewy przycisk myszki nie uruchamiał programu poprzez ikonkę, tylko otwierał właściwości, edycję, albo okna z ikoną/programem niemające nic wspólnego.
Klawiatura zachowywała się tak jakby wciśnięty był alt albo shift. Napisanie normalnego tekstu czy nawet adresu strony stało się niemożliwe.
Wielokrotne restartowanie nic nie dawało.
Metodą prób i błędów odkryłem, że normalną pracę komputera przywraca wylogowanie (mam Windows 7). Odkryłem też, że anomalie nie mają niestety charakteru regularnego i trwałego. Oznacza to tyle, że gdy np. na początku mogłem jeszcze otworzyć jakąś stronę poprzez skrót "ulubione", to po 5 czy 10 minutach system informował mnie, że nie może odnaleźć właściwej aplikacji przekierowującą na ową stronę.
Za radą forumowicza, który zdążył dopisać się do jednego z usuniętych wątków uruchomiłem kompa w trybie awaryjnym. Tam problemów nie było. Co więcej - komputer po restarcie TYM RAZEM chodzi sprawnie.
Nie znam się na komputerach, dlatego poprosiłem tutaj o pomoc. Niestety nieoczekiwanie w takim całkiem polskim radosnym stylu zafundowano mi na tym forum dodatkowe drobne uciążliwości w postaci kasowania wszystkiego co napisałem.
Mnie interesuje czy problem dotyczy sprzętu czy może chodzi o wirusa, albo o uszkodzony jakiś plik. Czemu jednak praca komputera po przelogowaniu wraca do normy?
Jedna informacja. Dziś miałem dużo czasu na rozrywkę, po raz pierwszy od dawna. Sporo godzin grałem w grę internetową World of Tanks (to nie jest spam na litość boską). Nie wspominałbym o tej grze, gdyby nie jedna drobna ciekawostka. Podczas gry komputer zaczyna coraz głośniej pracować, aż do stanu pisku. Po wyłączeniu gry wycisza się powoli. Może chodzi o jakieś przeciążenie/przegrzanie procesora/dysku. Naprawdę jestem totalnym dyletantem. Ale, hipotetycznie, gdyby rzeczywiście o coś w tym rodzaju chodziło, to czy nie oznacza to jakiejś usterki technicznej czyli sprzętowej?
Będę wdzięczy za wszelkie rady/sugestia, choć po perypetiach związanych z funkcjonowaniem Forum Komputer czuję się ździebko zrezygnowany.
Pozdrawiam