Dodaj do ulubionych

polski problem

13.05.12, 22:20
To jest trzeci wątek na tym forum na ten sam temat. Straciłem godzinę a może więcej. Takie klimaty to tylko w Polsce. Byle utrudnić bliźniemu życie, albo piętrzyć przed nim problemy, niczym w polskim urzędzie państwowym.

Mam problem z kompem.

Nagły.

Pojawił się dzisiaj, w trakcie przeglądania stron internetowych.

Wszystko przestało działać tak jak należy.

Rolka w myszce przestała przewijać, zaczęła zwiększać/zmniejszać czcionkę. Lewy przycisk myszki nie uruchamiał programu poprzez ikonkę, tylko otwierał właściwości, edycję, albo okna z ikoną/programem niemające nic wspólnego.

Klawiatura zachowywała się tak jakby wciśnięty był alt albo shift. Napisanie normalnego tekstu czy nawet adresu strony stało się niemożliwe.

Wielokrotne restartowanie nic nie dawało.

Metodą prób i błędów odkryłem, że normalną pracę komputera przywraca wylogowanie (mam Windows 7). Odkryłem też, że anomalie nie mają niestety charakteru regularnego i trwałego. Oznacza to tyle, że gdy np. na początku mogłem jeszcze otworzyć jakąś stronę poprzez skrót "ulubione", to po 5 czy 10 minutach system informował mnie, że nie może odnaleźć właściwej aplikacji przekierowującą na ową stronę.

Za radą forumowicza, który zdążył dopisać się do jednego z usuniętych wątków uruchomiłem kompa w trybie awaryjnym. Tam problemów nie było. Co więcej - komputer po restarcie TYM RAZEM chodzi sprawnie.

Nie znam się na komputerach, dlatego poprosiłem tutaj o pomoc. Niestety nieoczekiwanie w takim całkiem polskim radosnym stylu zafundowano mi na tym forum dodatkowe drobne uciążliwości w postaci kasowania wszystkiego co napisałem.

Mnie interesuje czy problem dotyczy sprzętu czy może chodzi o wirusa, albo o uszkodzony jakiś plik. Czemu jednak praca komputera po przelogowaniu wraca do normy?

Jedna informacja. Dziś miałem dużo czasu na rozrywkę, po raz pierwszy od dawna. Sporo godzin grałem w grę internetową World of Tanks (to nie jest spam na litość boską). Nie wspominałbym o tej grze, gdyby nie jedna drobna ciekawostka. Podczas gry komputer zaczyna coraz głośniej pracować, aż do stanu pisku. Po wyłączeniu gry wycisza się powoli. Może chodzi o jakieś przeciążenie/przegrzanie procesora/dysku. Naprawdę jestem totalnym dyletantem. Ale, hipotetycznie, gdyby rzeczywiście o coś w tym rodzaju chodziło, to czy nie oznacza to jakiejś usterki technicznej czyli sprzętowej?

Będę wdzięczy za wszelkie rady/sugestia, choć po perypetiach związanych z funkcjonowaniem Forum Komputer czuję się ździebko zrezygnowany.

Pozdrawiam

Obserwuj wątek
    • tiges_wiz Re: polski problem 13.05.12, 22:28
      panel sterowania -> ustawienia myszki ..
      zobacz czy nie masz namieszane w sterowniku.

mozesz miec tez zablokowany jakis klawisz (ctrl lub alt)
      • augenthaler Re: polski problem 13.05.12, 22:33
        Wszystkie ustawienia byly normalne. System nie wykryl zadnych uszkodzen sprzetowych ani programowych. Problem pojawil sie nagle, gdy czytalem komentarze pod jakims artykulem i rowniez chcialem go skomentowac. Zauwazylem wtedy, ze przestala dzialac klawiatura (okazalo sie, ze dzialala, ale tak jakby miala wbity alt albo shift). Zrestartowalem kompa uznajac, ze to chwilowe zawirowanie. Po restarcie bylo to samo. Pierwsze co sprawdzilem, to ustawienia myszki.
        • augenthaler Re: polski problem 13.05.12, 22:37
          I jeszcze jedno

Nie jestem zadnym spamerem. Kazda sygnaturka moze byc spamem, kazdy uzytkownik moze byc nazwany trollem, kazdy dyskutant moze byc okreslony mianem hejtera. Troche zdrowego rozsadku i umiaru w ocenianiu rzeczywistosci nie zaszkodzi.

Spamer to taki gosc, ktory wchodzi, nie dyskutuje, narzuca sie z jakimis tresciami, jego wypowiedzi nie odnosza sie do tematu watku, ma wszystkich gdzies i wszedzie wkleja to samo na zasadzie jakiejs agitki, reklamy czy propagandy.

Moje wypowiedzi NIGDY nie sa spamem. A moja sygnaturka jest na koncu i jest taka jaka mi sie zachcialo miec i nic nikomu do tego. Rzadko czytam sygnaturki innych uzytkownikow. Liczy sie dla mnie to co jest powyzej, czyli tresc postu. Moje posty NIGDY nie spelniaja kryterium spamu.

• jan-w Re: polski problem 15.05.12, 00:09
            Twoja definicja spamera opisuje dokładnie to co robiłeś. Jak widzisz po usunięciu reklamy nikt nie usuwa twoich postów. Walka ze spamem to nie jest "polski problem". Cały świat walczy z tym obrzydlistwem.

> Moje wypowiedzi NIGDY nie sa spamem. A moja sygnaturka jest na koncu i jest tak
            > a jaka mi sie zachcialo miec i nic nikomu do tego
            :-)
        • tiges_wiz Re: polski problem 13.05.12, 22:39
          odlacz ta klawiature ...
          ctrl+kolka wlasnie zmienia rozmiar stron

jak po odlaczeniu klawiatury myszka zacznie dzialac normalnie to nie jest to problem myszki.

ps. mam 51x specjalista ;)
          • augenthaler Re: polski problem 13.05.12, 22:50
            To samo doradził mi kolega, by odlaczyc klawiature. Zamienilem ja na inna teraz, gdy wszystko chodzi dobrze. Ale jakos nie chce mi sie wierzyc w problem klawiaturowy. Po przelogowaniu windowsow komp chodzil normalnie ze stara klawiatura.

Nie mam juz dzis czasu grac w tamta gre, ale naprawde zastanawiam sie nad tym przeciazeniem/przegrzaniem. Czy to mogla byc przyczyna? Ta konkretna gra sprawia, ze komputer zaczyna halasowac. Na zadna inna tak nie reagowal. A akurat dzis gralem ladnych pare godzin, wiec moze dla komputera przekroczona zostala jakas granica?

Zastanawiam sie nad tym, bo pamietam problem z uszkodzona pamiecia RAM. Wowczas bylem przekonany, ze to jakis wirus, ktore restartuje mi kompa i wyczynia rozne cuda graficzne. Teraz zamiast wirusa boje sie wlasnie tematu uszkodzonego sprzetu, niekoniecznie RAMu. Mam teraz absolutna cisze, jesli chodzi o komp. Ale gdybym teraz wlaczyl tamta gre, to za 5 minut mialbym wzmagajacy sie pisk.

• oby.watel Problem z komputerem 14.05.12, 18:54
              Komputer zaczyna hałasować, ponieważ podczas gry intensywnie pracuje karta graficzna i procesor. Nowoczesne komponenty same regulują prędkość obrotową wiatraków, stad zmiana wysokości tonu - wiatraki zaczynają pracować na maksymalnych obrotach. Jeśli nie czyścisz komputera regularnie, to mogło nagromadzić się kurzu na wiatrakach i chłodzenie jest mało efektywne. W skrajnym przypadku, gdy okaże się, że jest za gorąco komp Ci się wyłączy lub zawiesi. Zwłaszcza podczas upałów o to nietrudno.

Co do opisanego problemu - jeśli to nie wirus, to może być uszkodzona albo klawiatura, albo myszka. Uszkodzony procesor klawiatury potrafi dawać takie objawy - nagle zaczyna wariować, po czym wszystko wraca do normy.
    • mika_p Re: polski problem 14.05.12, 21:25
      Nie wiem, jak to się nazywa w Windowsie, który masz, w moim to są opcje ułatwień dostępu w panelu sterowania, mają ikonkę z wózkiem inwalidzkim - sprawdź, czy tam nie masz zaznaczone, że przytrzymanie klawiasza alt, shift, ctrl, albo kilkukrotnie wciśniecie go, włącza go na stałe.
      • Gość: maciek Re: polski problem IP: *.rzeszow.mm.pl 23.09.12, 16:11
        witam wszystkich, pisze tu poniewaz mam problem.Gdy gram sobie na komputerze w call of duty nagle gra mi sie wylacza i wszystko przestaje dzialac,przegladarki,skype,gg.ale gdy zrestartuje kompa wszystko jest juz okej ale gdy znowu zaczynam grac jest znowu to samo.czy wiecie co moze byc przyczyna tego ploblemu?.

PS:tak jest z wszystkimi grami, nie tylko z call of duty
        • Gość: mufi Re: polski problem IP: *.home.isko.net.pl 23.09.12, 19:57
          Przyczyną może być np. przegrzewanie się komputera.
          • Gość: maciek Re: polski problem IP: *.rzeszow.mm.pl 25.09.12, 17:55
            suchaj to nie moze byc przegzanie komputera, poniewaz mam silne wiatrai wiec to napewno nie to,nie wiez co to moze byc ?
            • Gość: mufi Re: polski problem IP: *.home.isko.net.pl 25.09.12, 18:45
              Sprawdź kartę graficzną jakimś programikiem do testowania pod obciążeniem.
              Co to wogóle jest za karta?

Podaj specyfikację komputera.
              • Gość: maciek Re: polski problem IP: *.rzeszow.mm.pl 25.09.12, 19:01
                nvidia geforce gts 250
                • wariant_b Re: polski problem 25.09.12, 19:15
                  Gość portalu: maciek napisał(a):
                  > nvidia geforce gts 250

Jaki zasilacz?
                  Wtyki PCI-E z zasilacza, czy przejściówką z molexów?
                  • Gość: maciek Re: polski problem IP: *.rzeszow.mm.pl 25.09.12, 19:19
                    to jest angielski komputer tak dla scislosci
              • Gość: maciek Re: polski problem IP: *.rzeszow.mm.pl 25.09.12, 19:02
                ejj o co ci chodzi zeby podac specyfikacje komputera mozesz to jakos po polsku, nie jestem dobrym informatykiem hehe
            • wariant_b Re: polski problem 25.09.12, 19:03
              Przegrzanie sprawdza się programami do odczytu sensorów temperatury.
              Przy okazji warto sprawdzić napięcia zasilające.

Zwisy są wredne do diagnozowania, bo nie zostaje po nich żaden konkretny ślad.
              Trzeba by po kawałku podmieniać bebechy komputera, może się trafi, a może nie.
              Spróbuj znaleźć coś, co pozwalałoby wywołać zwis "na żądanie", to będzie łatwiej
              diagnozować.
              • Gość: maciek Re: polski problem IP: *.rzeszow.mm.pl 25.09.12, 19:10
                przepraszam nie rozumiem, zwis to jakis wirus? i co masz na mysli piszac ze trzeba by po kawalku podmienic bebechy komputera ?
                • wariant_b Re: polski problem 25.09.12, 19:23
                  Gość portalu: maciek napisał(a):
                  > przepraszam nie rozumiem, zwis to jakis wirus?

Zwis to sytuacja, gdy komputer przestaje działać i trzeba go resetować lub wyłączyć.
                  Niestety, potem nie ma śladu informacji o tym, co spowodowało problem,
                  bo nawet jeśli coś monitorujemy do logów na dysku, to te też się nie zapiszą.
                  A że problem może powodować praktycznie prawie każdy podzespół komputera,
                  więc potem jest zabawa w podmieniania kolejnych części, aż się nie trafi na właściwą.

U ciebie przy GTS250 obstawiam na początek zasilacz. Karta ma TPD 150W.

• Gość: maciek Re: polski problem IP: *.rzeszow.mm.pl 26.09.12, 13:49
                    okej dziekiza info
                    • Gość: gOSC Re: polski problem IP: *.rbmgroup.pl 20.12.12, 20:27
                      JA ZNALAZŁAM ŁATWO SPOSÓB NA problem za myszka XD POKOMBINUJ KOMBINAZJE PRAWY ALT I
    • kociz Rozwiązanie 03.11.14, 16:38
      Miałem ten sam problem klawiatura i lewy przycisk myszy przestały działać prawidłowo. Rozwiązanie to kombinacja klawiszy PrawyAlt + i. Jak napisał kolega wyżej ale trochę niezrozumiale.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka