Dodaj do ulubionych

WinVRC ???

IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 28.06.04, 11:52
witam
ostatnio informatyk zainstalowal u mnie w pracy na wszystkich kompach cos
takiego i mam pytanie w związku z tym do drogich forumowych fachowców:
coż to za program ten WinVRC i czy przypadkiem nie słuzy do szpiegowania
pracowników
dzieki
Obserwuj wątek
    • Gość: to znowu ja errata: WinVNC IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 28.06.04, 11:52
      sorki: WinVNC
    • Gość: to ja errata: WinVNC IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 28.06.04, 11:53
    • gray Re: WinVRC ??? 28.06.04, 11:56

ogólnie program ten służy usprawnieniu pracy informatyka w firmie. kiedy jest
      jakis problem informatyk nie musi ganiać po pokojach a jedynie loguje się do
      klienta VNC na komputerze pracownika, przejmuje kontrolę nad kursorem i widząc
      ekran pracownika na swoim monitorze może dokonać napraw itp. itd.

oczywiście można też patrzeć na ekran pracownika bez ingerencji w to co robi
      zatem skończyło się gg i strony z laskami ;)
      • Gość: piecyk gazowy Re: WinVRC ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.04, 12:14
        gray napisał:

> oczywiście można też patrzeć na ekran pracownika bez ingerencji w to co robi
        > zatem skończyło się gg i strony z laskami ;)

No, nie ma tak lekko. Załóżmy, że Ty jesteś adminem i chcesz mnie kontrolować:
        1. Mogę założyć/zmienić hasło - bez hasła nie wejdziesz.
        2. Mogę wyłączyć RealVNC.

:-)

Pozdrawiam! :-)
        • gray Re: WinVRC ??? 28.06.04, 12:47
          Gość portalu: piecyk gazowy napisał(a):

> No, nie ma tak lekko. Załóżmy, że Ty jesteś adminem i chcesz mnie kontrolować:
          > 1. Mogę założyć/zmienić hasło - bez hasła nie wejdziesz.
          > 2. Mogę wyłączyć RealVNC.

no wiesz, w obydwu przypadkach są to działania niedozwolone ze względu np. na
          politykę bezpieczeństwa obowiązującą w firmie. vnc nie obowiązuje hasło do
          systemu bądź do domeny ale własne hasło ustawione przez administratora - zmiana
          hasła bądź odinstalowanie programu (w systemach NT można to bardzo łatwo
          uniemożliwić) mogą się skończyć poważnymi skutkami z dywanikiem dyrektora
          włącznie ;)

oprócz VNC istnieją jeszcze inne programy tego typu działające już w oparciu o
          infrastrukturę NT czyli hasło systemowe i domenowe. nazw nie podaję bo kto mądry
          ten znajdzie a kto głupi będzie robił psikusy kolegom i koleżankom (jeżeli hasło
          administratora jest puste to wystarczy znać IP, prawda? ;))

> :-)
          >
          > Pozdrawiam! :-)

pozdrawiam.
          • Gość: hop hop to znów ja Re: WinVRC ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.04, 14:48
            wielkie dzieki za odzew

bede uwazal na obsmarowywanie szefa i inforamtyka na gg :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka