Dodaj do ulubionych

Dziwna informacja z BIOS

03.09.12, 18:32
Od pewnego czasu w trakcie uruchamia komputera BIOS wyświetla jakieś dodatkowe informacje.
Robi to sporadycznie.
Na tym zdjęciu widać różnicę:
www.adams.neostrada.pl/bios.jpg
Po co ta dodatkowa informacja? Czy coś jest nie tak?
W sumie to byłoby mi wszystko jedno co on tam sobie wyświetla gdyby nie fakt, że od pewnego czasu komputer w trakcie pracy (rzadko, ale jednak) traci kontakt z dyskiem systemowym. A ponieważ nie mogę dojść przyczyny, to tak sobie kombinuję, że to może mieć jakiś związek.
Obserwuj wątek
    • wariant_b Re: Dziwna informacja z BIOS 03.09.12, 19:29
      To może mieć jakiś związek.
      Przypuszczalnie wykonywana jest skrócona procedura POST-u, żeby przyspieszyć
      start komputera, natomiast w pewnych sytuacjach wykonywane są dodatkowe testy,
      w szczególności test pamięci operacyjnej. Może mieć to związek z wyłączeniem
      komputera z prądu albo wykryciem jakichś zmian w konfiguracji.

Jakie są objawy tej utraty komunikacji, czy są jakieś wpisy w dzienniku systemowym?
      Jak wyglądają wyniki testów dysków?
      • pursat Re: Dziwna informacja z BIOS 03.09.12, 21:30
        System zamiera. Brak reakcji na myszkę, klawiaturę. Tylko twardy reset pozwala wyłączyć komputer.
        Przy ponownym uruchomieniu nie ma na liście dysków tego systemowego. Trzeba parę razy włączyć i wyłączyć kompa aż dysk się pojawi. Wtedy startuje i jest dwa tygodnie spokoju.
        Dlatego mniemam iż utrata łączności z dyskiem następuje.
        A jeśli tak, to i błąd nie może się zapisać bo niby gdzie.
        W dzienniku błędów Windows nie znalazłem niczego podejrzanego (tylko znane mi błędy aplikacji)
        Robiłem testy programem HD Tune i HDDScan (dyskiem systemowym jest dysk SSD).
        Wszystkie parametry dobre.
        I w zasadzie to były dwie uwagi.
        1. Krytyczna temperatura dysku - 128 st. C (to jakaś bzdura bo dysk jest prawie zimny).
        2. Soft ECC Correction Rate (???)
        Tak wygląda interpretacja SMART:
        www.adams.neostrada.pl/smart.jpg
        • Gość: Greg Re: Dziwna informacja z BIOS IP: *.warszawa.vectranet.pl 03.09.12, 22:47
          Masz wgrany najnowszy firmware do tego SSD? Napędy OCZ nigdy nie słynęły z bezproblemowego działania, zwłaszcza te na kontrolerach Sandforce (np. SF-2281) stąd częste aktualizacje oprogramowania układowego tych urządzeń.
          • pursat Re: Dziwna informacja z BIOS 04.09.12, 00:24
            Fakt, jest już sporo nowszy firmware na ich stronie. Spróbuję.
            Choć nie będzie to takie proste.
            1. Nie można aktualizować firmware gdy system jest na SSD (a przecież po to się kupuje SSD).
            2. Nie można aktualizować z poziomu XP (wszystko jedno, zainstalowanego czy na CD).
            3. Może być Linux (weź i sobie ściągnij właściwego... a potem jeszcze znajdź konkretne sterowniki)

• Gość: Greg Re: Dziwna informacja z BIOS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.12, 11:29
              > 1. Nie można aktualizować firmware gdy system jest na SSD (a przecież po to się
              > kupuje SSD).
              Jak sobie wyobrażasz aktualizację FW spod systemu uruchomionego z tego samego dysku? To oczywiste, że tak nie można. Najprościej by było wyjąć ten dysk i podpiąć do innego komputera, uruchomić ten inny z własnego OS i pod nim wykonać update FW.
              • pursat Re: Dziwna informacja z BIOS 04.09.12, 16:48
                Też tak sobie kombinowałem z tym podpięciem ale niestety wszyscy moi znajomi mają XP.
                Zainstalowałem na chwilę Vistę na innym dysku i z tego poziomu się udało.
                Przy okazji nauczyłem się jak ustawić w zainstalowanej Viście AHCI :-) Bo jeszcze się okazało że musi być AHCI żeby update się powiódł.
                Pozostaje teraz czekać na rezultaty.
                Dzięki za podpowiedź.
              • pursat Re: Dziwna informacja z BIOS 05.10.12, 09:58
                Właśnie minął miesiąc. Żadnych problemów. Czyli fimware załatwił sprawę.
                Jeszcze raz dzięki za podpowiedź.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka