Dodaj do ulubionych

Upgrade starego PC

28.12.12, 23:35
Na wstępie obecna konfiguracja:
MB: ASUS M2N-E
CPU: Athlon X2 6400+ 3,2GHz (AM2, 125W)
GPU: Geforce 9600GT
RAM: 2GB DDR2 800
PSU: OCZ SXS 2 500W

Zastosowanie: gry + inne

Wiem, że większość zaleciłaby wymianę całej platformy, ale chyba w tych samych pieniądzach większą wydajność uzyskam zostając na obecnej, a nie myślę o przyszłej rozbudowie bo zanim to nastąpi, znowu będzie trzeba ją zmienić ;)

W takim razie zostając na przy wersji upgrade'u plan mam taki:
- zmienić procka na najmocniejszego do mojej płyty głównej - wg tej listy pl.asus.com/Motherboards/AMD_AM2/M2NE/#CPUS jest to (o ile się nie mylę) Phenom II X4 945 = 300zł (jeszcze pomyślę o 965BE - nie ma na liście obsługiwanych CPU, ale czytałem, że udawało się go uruchomić)
- dołożyć do tego proca najmocniejszą kartę jaką się da, tak by nie była ograniczona
- dołożyć 2GB ramu (?)

Zatem pytania:
1) jaka max grafika do wspomnianego Phenoma 945 (ew. 965)? (rozdz. 1920x1080)
2) czy zasilacz to uciągnie?
3) czy w ogóle pozwoli mi to zagrać w nowe gry?
Obserwuj wątek
    • Gość: lajosz Re: Upgrade starego PC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.12, 03:16
      Mojemu synowi całkiem niedawno poskładałem kompa jak poniżej:
      Procesor --> Intel Core 2 duo E83400
      Pamięć --> 2x2GB Corsair DDR2 800Mhz
      Grafa --> Geforce GTX 550 1GB
      Zasilacz --> Antec 450 W
      Płyta --> jakiś Asus (już nie pamiętam jaki, ale z tych tańszych) który to wszystko obsługuje.
      Wszystko to pracuje bardzo cicho.

Farc Cray 3 idzie na powyższym zestawie bardzo płynnie na średnich ustawieniach i w rozdziałce 1280x1024, więc rewelacji nie ma, ale (moim zdaniem) nie jest źle, żeby nie powiedzieć, całkiem dobrze.

Jak więc widzisz, zasilacz spokojnie pociągnie to co sobie zamierzyłeś.
      500W, to całkiem sporo.

A teraz dla porównania zestaw który 2 tygodnie temu złożyłem dla siebie:
      Procesor --> Intel Core i7-3770K
      Pamięć --> 2x8GB Corsair DDR3 1600Mhz CL9
      Grafa --> Geforce GTX 570 1.3 GB (z poprzedniego kompa)
      Zasilacz --> ModXStream PRO 500W
      Płyta --> MSI Z77A-G43

Na w/w zestawie, ta sama gra (Far Cray 3) i w tej samej rozdzielczości, idzie na ustawieniach maksymalnych, ale czasami (bardzo rzadko) sobie "chrupnie", ale to zapewne z uwagi na fakt, że grafa do tego zestawu jest z słaba, jednak i tak daje radę. Jak na razie lepszej nie potrzebuję.

Reasumując.
      Jak zrobisz to co sobie zamierzyłeś, to moim zdaniem jeszcze chwilę spokojnie pograsz.
      Oczywiście nie będzie to granie na MAX-a, ale będzie się grało całkiem znośnie.

Jednak (jak sam zauważyłeś) dobrzy byłoby się już rozglądać za nowym kompem.
      • Gość: 123 Re: Upgrade starego PC IP: *.dynamic.chello.pl 29.12.12, 17:06
        A jaki system na tym kompie z i7 ?
        • wariant_b Re: Upgrade starego PC 29.12.12, 18:06
          Gość portalu: 123 napisał(a):
          > A jaki system na tym kompie z i7 ?

Windows 7 64-bit.
          Nie ma większego sensu grać w Far Cry 3 na linuxie.
        • Gość: lajosz Re: Upgrade starego PC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.12, 18:37
          Prawdziwą (bo logiczną) odpowiedź dał wariant_b, czyli Win7 64bit.

Jednak i tak w/w systemu używam tylko (i wyłącznie) do grania w gry które tego wymagaja.
          Na codzień pracuję na WinXP, a oprócz tego mam jaszcze zainstalowanego Liniksa Ubuntu (w razie gdyby był potrzebny do grzebania po Windach i ich naprawy) oraz gdyby dysk z Windowsami padł.
    • Gość: a Re: Upgrade starego PC IP: *.warszawa.mm.pl 29.12.12, 09:25
      mierzyłbym w gtx470/570/580, HD 6950. Zasilacz spokojnie wystarczy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka