Dodaj do ulubionych

Jak byście udostępniali pliki w domu?

30.01.13, 12:23
Cześć,

Zastanawiam się nad dwoma możliwymi rozwiązaniami:

1. Jest dostępnych wiele serwerów NAS, które się wpina kablem sieciowym do routera, niektóre nawet już z dyskami (z reguły 1TB);
2. Dostępne są też routery z portami USB 3.0, do których można wpiąć dysku sieciowe na USB 3.0

Chodzi o proste dzielenie plików w domu na wiele komputerów + telefony i strumieniowanie filmów na TV. Jak sprawdzam, cenowo są to chyba podobne rozwiązania i wszystko można spokojnie załatwić za mniej niż 1000, a nawet 700-800 PLN. Interesują mnie jeszcze takie rzeczy jak wbudowane torrenty i pobieranie z FTP etc. Sęk w tym, że te funkcje są dostępne w opcji 1 i opcji 2.

Czy ktoś stosuje takie rozwiązania w domu? Może macie porównanie? Może różnią się wydajności (mimo teoretycznie bardzo dużej przepustowości USB 3.0?)
Obserwuj wątek
    • abcdefowicz Re: Jak byście udostępniali pliki w domu? 30.01.13, 15:48
      Jeśli chodzi o strumieniowanie na TV, to osobiście używam dwóch rozwiązań. PS3mediaserwer i xbmc. Nie jest konieczne podłączanie poprzez wskazane konsole, Mam SmartTV połączony przez WiFi z routerem i komputery są widziane przez telewizor. W obydwu przypadkach mam folder ma komputerach przeznaczony na udostępnianie dla OTV. Zaleta tego rozwiązania taka, że można przesyłać pliki których telewizor nie obsługuje, np, rmvb.
      Udostępnianie plików i urządzeń w sieci domowej (drukarki, nagrywarki) mam przez router i nie mam dysków o których piszesz, więc nie wymądrzam się na ten temat.
      • qrde_balans Re: Jak byście udostępniali pliki w domu? 30.01.13, 17:01
        Tzn. pliki udostępniasz z PC?

Ja szukam rozwiązania właśnie z pominięciem PC, chodzi o to, aby całość (router, ewentualny dysk lub NAS schować dyskretnie do szafy i mieć coś cichego, co nie zużywa dużo prądu), a także, żeby działało ciągle.

Piszesz o udostępnianiu filmów na TV przez Playstation 3?
        • abcdefowicz Re: Jak byście udostępniali pliki w domu? 30.01.13, 22:09
          qrde_balans napisał: "... Piszesz o udostępnianiu filmów na TV przez Playstation 3?"

Przez PS3 udostępniałem jak miałem telewizor bez możliwości pracy w sieci (nie SmartTV) i plejaka podłączonego do sieci domowej i do telewizora przez HDMI (PS3 na przykład nie odtwarza mkv, a poprzez serwer można oglądać mkv i inne nieobsługiwane przez odbiornik materiały). Teraz mam SmartTV i udostępnianie idzie przez router bezpośrednio na telewizor, zarówno na PS3mediaserwer jak i xbmc. Przy włączeniu w telewizorze wyszukiwania serwerów medialnych, telewizor znajduje komputery z udostępnionymi folderami. Telewizor odtwarza przez USB różne pliki, ale nie rusza np. rmvb, przez serwer można to oglądać.
          Wspomniane przeze mnie serwery medialne mogą współpracować z różnymi sprzętami, daaawno temu, PS3mediaserver współpracował tylko z PS3, obecnie już tak nie jest i ze SmartTV współpracują bez problemów.
          • qrde_balans Re: Jak byście udostępniali pliki w domu? 31.01.13, 11:06
            Udostępnianie przez XBMC filmu na TV w jakości HD chyba mocno obciąża komputer?
            • abcdefowicz Re: Jak byście udostępniali pliki w domu? 31.01.13, 17:40
              Powiem szczerze, że nie próbowałem HD udostępniać w ten sposób, bo telewizor mi z USB obsługuje HD 3D. Próbowałem natomiast z komputera puszczać filmy i materiały z obrazów iso i szło dobrze o ile syn nie grał w tym czasie w wymagające gry sieciowe. Wtedy router trochę nie dawał rady, mimo że ma n/300 a materiały szły z laptopa Dell Vostro 1700, czyli nie najnowszego już sprzętu. Jak router nie był obciążany, nie zauważyłem żeby szło coś nie tak.
              Próbowałem przesłać obraz z przeglądarki (ta zainstalowana w telewizorze nie chce mi np. odtwarzać filmów ze strony bestplayer.tv/ ) i nie udało mi się to.
              • abcdefowicz errata 31.01.13, 17:43
                bestplayer.tv
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka