Dodaj do ulubionych

Brak systemu operacyjnego

IP: *.wolv.cable.virginmedia.com 27.02.13, 09:08
Witam,
Na laptopie mam/miałem win 8 ale zapragnąłem wrócić do 7. Rozpocząłem instalke standardowo z boota. Sformatowałem system po czym dostałem wiadomość, że nie można zainstalować systemu gdyż dysk jest sformatowany do GTI (jak dobrze pamiętam). Teraz przy usuchamianiu wyskakuje komunikat Brak systemu operacyjnego i nie mogę ruszyć dalej. Na jednej z partycji jest recovery ale nie wiem jak moge to odpalić w biosie nie widziałem opcji. Czy może podział partycji wchodzi w gre mam chyba gparted na płycie ale nie iwem czy ruszy bez systemu. Pomożecie...?
Obserwuj wątek
    • Gość: lajosz Re: Brak systemu operacyjnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.13, 09:42
      Gość portalu: Malic napisał(a):

"Na jednej z partycji jest recovery ale nie wiem jak moge to odpalić w biosie nie widziałem opcji."

I nie zobaczysz opcji, bo takowej w BIOS-ie po prostu nie ma.
      Natomiast zapewne można uruchomić Recovery przyciskając klawisz lub kombinację klawiszy podczas startu kompa.
      Jak to kombinacja dowiesz się z instrukcji obsługi laptopa.

Gdyby jednak nie było możliwości odzysku systemu z partycji Recovery (bo np. namieszałeś coś zbyt mocno), a partycja Recovery jest nienaruszona, to i tak można odzyskać system, ale jest z tym trochę gimnastyki, a jaka to gimnastyka, jest szeroko opisywane w necie.
    • wariant_b Re: Brak systemu operacyjnego 27.02.13, 12:10
      Będzie problem, bo Windows 7 32-bit nie obsługuje bootowania z dysku GPT.
      Z powrotem do Windows 8 przy pomocy recovery nie powinno być kłopotu,
      jeśli wykonałeś zrzut na krążki - w przeciwnym razie też może być problem.
      Niestety, ostatnio recovery robione jest na sposób Microsoftu i dość zawodne
      w razie problemów z partycjonowaniem dysku.

Klawisze do uruchomienia recovery są u różnych producentów odmienne,
      i trzeba poszukać w dokumentacji. Może się okazać, że już nie działa.
      Ale ostatnio recovery tworzy zwykle pojedynczy obraz .wim, który łatwo
      można zainstalować korzystając z zewnętrznych narzędzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka