dakusia 21.07.04, 22:10 :) prosze o pomoc!! jak mam ukryc pliki w windows'ie. nie chce, zeby moja mlodsza siostra wszystko wiedziala ;-) dziekuje. pozdrawiam Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: spameater Re: Ukrywanie plikow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.04, 22:20 młodsza siostra i tak wszystkiego się dowie - nie bądź pruderyjna, nie skąp wiedzy :) Link Zgłoś
dakusia Re: Ukrywanie plikow 21.07.04, 23:28 och ja nie skapie wiedzy :P ... ja nie chce zeby Mala przez przypadek przeczytala cos..co mogloby ja zaskoczyc. Trzeba chronic przed zepsuciem... ma jeszcze na to czas! niech bedzie jak najdluzej dzieckiem.. ma prawo na to :) hmmm..i nie ma to nic wspolnego z pruderia :) Link Zgłoś
amon-ra Re: Ukrywanie plikow 21.07.04, 22:48 dakusia napisała: > :) prosze o pomoc!! > jak mam ukryc pliki w windows'ie. nie chce, zeby moja mlodsza siostra > wszystko wiedziala ;-) > dziekuje. > > pozdrawiam Najprostszy sposób to nadanie tym plikom atrybutów hidden (ukryty), system (systemowy), także read-only (tylko do odczytu) - oczywiście jeżeli Twoja siostra nie posiada wystarczającej wiedzy, aby mimo wszystko odblokować dostęp do danych. Aby mieć większą pewność zahasłuj swoje konto, nałóż prawa dostępu na dane katalogi (zależne od użytkownika) lub wykorzystaj programy szyfrujące - tutaj znajdziesz ich sporo. Jezeli zdecydujesz się na systemowe szyfrowanie katalogów (WinXP Pro, Win2000) to musisz mieć świadomość, że bez wyeksportowania klucza EFS możesz stracić na zawsze dostęp do swoich danych w razie np. awarii systemu czy partycji - nawet próba otwarcia danych z poziomu innego systemu operacyjnego lub nawet innego PC zakończy się fiaskiem! Jeżeli nie jesteś zbytnio obeznana w temacie, zdecyduj się na jeden z programów, do których link podałem wyżej. Link Zgłoś