Dodaj do ulubionych

Eksploracja,usuwanie wpisów Win8

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.13, 18:52
Proszę o poradę, pomoc...
Na dysku D:\ w eksploator Windows 8 widzę tylko ProgramGames a jak otworze Windows Defender to widać także katalog $RECYCLE.BIN a w nim jakieś dziwne katalogi. Jak zarządzać tymi podkatalogami, gdzie mogę je eksplorować, usuwać dowolnie?

postimg.org/image/oxsd5g4hv/
Obserwuj wątek
    • Gość: Replik1234 Re: Eksploracja,usuwanie wpisów Win8 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.13, 18:56
      Dodam że dysk D:\ to dysk SSD Kingston 120gb SVP200S37A120GB ATA Device,
      trzymam na nim tylko gry system nie jest tam zainstalowany...
      • Gość: lajosz Re: Eksploracja,usuwanie wpisów Win8 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.13, 19:07
        Jak chcesz, to możesz usunąć ten plik.

Windows Defender pokazuje ten plik, bo pokazuje on wszystkie pliki, czyli systemowe i ukryte, a $RECYCLE.BIN jest i jednym i drugim.

To po prostu(w dużym skrócie) kosz systemowy, czyli plik (nazwijmy to) zrządzający usuniętymi plikami które trafiły do kosza.
        Dopóki nie usuniesz tego pliku (czyli $RECYCLE.BIN) to jest możliwość przywrócenia z kosza usuniętych plików.
        Jak usuniesz, to nie ma takiej możliwości z poziomu systemu.
        Tak czy siak, nic się nie stanie jak się tego pliku pozbędziesz.
        Pamiętaj jednak, że ten plik powstanie na nowo w momencie usunięcia (wrzucenia do kosza) jakiegoś pliku.

Reasumując, nic się nie stanie jak ten plik zostawisz w spokoju, ale tez nic się nie stanie, jeśli uznasz, że nie jest Ci potrzebny i go usuniesz.
        • Gość: Replik1234 Re: Eksploracja,usuwanie wpisów Win8 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.13, 19:21
          Dziękuję za wyjaśnienia.
          Gdzie mogę usunąć ten katalog lub jego podkatalogi?
          Czy jest jakiś program który go widzi czy mogę go esplorować z poziomu Windows 8?
          • Gość: lajosz Re: Eksploracja,usuwanie wpisów Win8 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.13, 19:54
            Możesz go zobaczyć normalnie pod Windowsem, ale w opcjach folderów musisz zaznaczyć, żeby eksplorator pokazywał ukryte pliki i foldery, a także pliki systemowe.
            Jak to zrobić po ósemka nie wiem bo nie nie używam Win8, ale podejrzewam, że tak samo jak we wszystkich Windowsach, czyli --> Opcje Folderów --> Zakładka "Widok" --> sekcja "Ustawienia zaawansowane" , a tam już zaznaczasz i odznaczasz co trzeba.
            • Gość: Replik1234 Re: Eksploracja,usuwanie wpisów Win8 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.13, 20:14
              Po zaznaczeniu ukryte elementy pokazuje podobne katalogi na dysku systemowym c:\
              Na dysku SSD D:\ nadal nie pokazuje tych katalogów.
              Nie mogę dojść jak ustawić pokazywanie plików systemowych, może ktoś kto ma Win 8 się jeszcze wypowie..
              w zakładce widok mam to..
              postimg.org/image/65er7g1cx/
          • Gość: a Re: Eksploracja,usuwanie wpisów Win8 IP: *.warszawa.mm.pl 29.03.13, 19:55
            Spróbuj włączyć pokazywanie ukrytych i systemowych plików.
          • wariant_b Re: Eksploracja,usuwanie wpisów Win8 29.03.13, 20:10
            W explorerze Windows po ustawieniu opcji folderów lub innym menedżerze plików,
            który pozwala na podgląd plików systemowych i ukrytych.

Nie ma to większego sensu, bo kosz można opróżnić zamiast kasować,
            chyba, że znajdują się w nim pliki należące do innych użytkowników,
            których przy opróżnianiu kosza Windows nie usuwa.
            • Gość: Replik1234 Re: Eksploracja,usuwanie wpisów Win8 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.13, 20:17
              Po zaznaczeniu ukryte elementy pokazuje podobne katalogi na dysku systemowym c:\
              Na dysku SSD D:\ nadal nie pokazuje tych katalogów.
              Nie mogę dojść jak ustawić pokazywanie plików systemowych, może ktoś kto ma Win 8 się jeszcze wypowie..
              w zakładce widok mam to..
              postimg.org/image/65er7g1cx/
              • Gość: lajosz Re: Eksploracja,usuwanie wpisów Win8 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.13, 20:34
                W Panelu sterowania wejść do Opcje folderów i na zakładce Widok zmienić Ustawienia zaawansowane:
                - zaznaczyć Pokaż ukryte pliki, foldery i dyski
                - odznaczyć Ukryj chronione pliki systemu operacyjnego (zalecane)
                - kliknąć na Zastosuj i na OK
                • Gość: Replik1234 Re: Eksploracja,usuwanie wpisów Win8 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.13, 20:48
                  Dziękuję to było to o co mi chodziło.
                  Może się przydać ta informacja na przyszłość...
              • wariant_b Re: Eksploracja,usuwanie wpisów Win8 29.03.13, 21:06
                Z ręką na sercu - najlepsze co można zrobić w takiej sytuacji to albo pogodzić
                się z pomysłami Microsoftu, albo zainstalować jakiś normalny manager plików,
                a najlepiej skorzystać z hirena i oglądać zawartość dysku off-line.

Ale usunięty folder kosza i tak odtworzy się za chwilę, więc jeśli nie potrzebujesz
                kosza dla dysku D: to go zwyczajnie wyłącz (we właściwościach kosza).

• Gość: Replik1234 Re: Eksploracja,usuwanie wpisów Win8 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.13, 21:46
                  Hirena,... przyjżę się temu, używam bootwalnego pendriva z Linuxem Ubuntu ale jeszcze nie zdążyłem sprawdzić czy w wersji liveCd mogę kopiować pliki pomiędzy dyskami.
                  Czy jeżeli wyłączę kosz dla dysku D:\ to znaczy ze wszystko co z niego usunę nie trafi do kosza tylko zostanie bezpowrotnie usunięte?
                  • Gość: lajosz Re: Eksploracja,usuwanie wpisów Win8 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.13, 21:55
                    1. Płytę Hiren's Boot warto mieć tak czy siak.

2. Replik1234 napisał(a):
                    "Czy jeżeli wyłączę kosz dla dysku D:\ to znaczy ze wszystko co z niego usunę nie trafi do kosza tylko zostanie bezpowrotnie usunięte?"

Nie.
                    To znaczy tylko tyle, że nie będziesz mógł przywrócić usuniętych plików/folderów poprzez (że się tak wyrażę) wyciągniecie ich z kosza bo ich tam (w tym koszu) po prostu nie będzie.
                    Natomiast pliki, foldery, całe partycje, nie znikają bezpowrotnie po ich usunięciu, a tylko system myśli, że ich nie ma.
                    Tymczasem tak naprawdę, zamiast pliku, została usunięta tylko informacja o tym że istnieje.
                    Naprawdę nadal jest na twardym dysku i będzie tam tak długo, dopóki nie zostanie nadpisany przez inne dane.
                    Wszystkie programy do odzyskiwania utraconych plików/danych (pod Windowsem) działają korzystając z tego faktu.
                    • Gość: Replik1234 Re: Eksploracja,usuwanie wpisów Win8 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.13, 18:53
                      lajosz napisał(a):
                      > 1. Płytę Hiren's Boot warto mieć tak czy siak.
                      Wypaliłem sobie tą płytę Hiren's Boot,może mi się kiedyś przyda.
                      Przyznam że trochę nie znam tych programów które tam są ale jeżeli będę miał jakieś problemy z komputerem to mogę napisać.....
          • Gość: o w morde Re: Eksploracja,usuwanie wpisów Win8 IP: 77.223.194.* 30.03.13, 05:31
            Gość portalu: Replik1234 napisał(a):

> Dziękuję za wyjaśnienia.
            > Gdzie mogę usunąć ten katalog lub jego podkatalogi?
            > Czy jest jakiś program który go widzi czy mogę go esplorować z poziomu Windows 8?

watpie bys cos zrozumial z tego wyjasnienia, bo inaczej nie upieralbys sie nadal przy tym kasowaniu
            bo jaki jest sens kasowania folderu, ktory zaraz zostanie i tak odtworzony na nowo ?
            • wariant_b Re: Eksploracja,usuwanie wpisów Win8 30.03.13, 08:33
              Sens bywa.

Z kosza można usunąć tylko to, co w nim widać, czyli własne pliki.
              Nie można usunąć plików innych użytkowników.
              Również oczyszczanie dysku nie usuwa z kosza plików innych użytkowników.
              Skasowany folder kosza (z podfolderem dla aktualnego użytkownika) odtworzy się,
              ale pusty. Jest to szybsze niż przelogowywanie się na kolejne konta i opróżnianie kosza.
              • Gość: o w morde Re: Eksploracja,usuwanie wpisów Win8 IP: 77.223.194.* 31.03.13, 06:02
                wariant_b napisał:

> Sens bywa.
                > Z kosza można usunąć tylko to, co w nim widać, czyli własne pliki.
                > Nie można usunąć plików innych użytkowników.

ale z kilometra widac, ze jemu o to wcale nie chodzi
                po prostu mu sie ten folder z jakiegos niewiadomego powodu nie podoba i ....juz

ps
                a jaki jest sens tworzyc/udostepniac konta uzytkownikow, skoro potem "ktos" im tam bedzie pliki kasowal ?
                • Gość: Replik1234 Re: Eksploracja,usuwanie wpisów Win8 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.13, 10:53
                  Mam jeszcze takie ogólne pytanie..
                  Kiedy wyłączam komputer, wyłączam także zasilanie na listwie zasilającej do komputera.
                  Kiedy wszytki podłączam i system się uruchamia za pierwszym razem nie widać myszki, dopiero kiedy włączę restart widzi myszkę.
                  Może można na to coś poradzić...?
                  • wariant_b Re: Eksploracja,usuwanie wpisów Win8 31.03.13, 21:40
                    Objaw jest patologiczny i normalnie nie występuje.

Sprawdź, czy mysz nie jest w porcie USB 3.0 i przepnij na USB 2.0.
                    Sprawdź ustawienia BIOSU w temacie myszki USB.
                    Wyjmij i po chwili włóż ponownie kabel myszy. Odczekaj na reakcję.
                    Zaloguj się i sprawdź, czy mysz nie pokazuje się po dłuższym czasie (ok. pół minuty).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka