novaone 23.07.04, 13:41 kiedy otwieram fruity loopsem plik audio (mid), nie ma głosu... nie wiem jak mam to otworzyć by móc go zedytować... Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Gniewko Re: jak mam otworzyć plik by był głos? IP: 62.233.217.* 23.07.04, 15:12 Nie znam tego programu, ale z tego jakie mam wrażenei to: - zimportuj plik midi do FL, czyli np.: Files -> Import, może tak, gdyż plik midi nie jest takim zwyczajnym plikiem muzycznym jak wave, czy mp3, to zapisana sekwencja tego co ma grać symulator na komputerze, który udostępnia karta dźwiękowa. A spodziewam się że FL jest programem przeznaczonym do wavów itp, więc import z midi może pomoże, a jak nie to polecam programy specjalnie przeznaczone do edycji i tworzenia plików midi: google.com Link Zgłoś
novaone Re: jak mam otworzyć plik by był głos? 23.07.04, 15:22 fruity loops jest przeznaczony do midi itp. mp3 i wav nie otwiera wogóle. potrafi jedynie zapisać plik w tym formacie. dziwi mnie jednak że nie znasz tego propgramu ponieważ to jest najlepszy znany mi program muzyczny dostępny w necie. ale dzięki za odpowiedz. pozdro... Link Zgłoś
Gość: fan myie2.com Re: jak mam otworzyć plik by był głos? IP: 83.168.96.* 23.07.04, 15:40 Bzdury gadasz. Zobacz, żadnego odzewu, widać jakoś mało znany. Wierz mi są lepsze, poszukaj sobie na necie. Link Zgłoś
novaone Re: jak mam otworzyć plik by był głos? 23.07.04, 17:09 no nie wiem wszyscy których sie pytałam mówili mi o fruicie po za tym wyprubuj fruita i podaj mi nazwwe lepszego:) DARMOWEGO Link Zgłoś
Gość: Alvar BLUŻNIŻ CZŁOWIEKU!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.04, 12:50 Bzdury???? Żadnego ODZEWU??? Fruity Loops to największa potęga do tworzenia MUZYKI jakią w życiu widziały moje oczy! Nie wierzysz? Masz prawo, jednak nie oceniaj programu zanim go nie ujrzysz. Osobiście mam o Fruity Loopsie następujące zdanie: Program ten odstawia o kilka długości ponoć popularne i potężne programy reklamowane zaciekle w gazetach (MAGIX, MUSIC MAKER itp) które to swoją drogą są bardzo humorystycznym akcentem. Co oferuje fruity loops? Otóż wrzucasz do programu kilka sampli, załóżmy perkusyjnych: odgłos stopy, werbla, trzech lub czterech kotłów, trzy sample HiHata, ride, 2 belle i 3 crashe. Mając taki zestaw układasz krótki cykl perkusji: jeden, dwa, trzy, dziesięć, sto, tysiąc, maksymalnie 9999. Przy czym ten cykl nie musi być wcale krótki, może trwać równie dobrze zamiast sekundy: minutę, dziesięć minut, ile chcesz. Perkusja będzie brzmiała faknie, ale ona ma brzmieć bardzo dobrze. Dodajemy więc efekty: reverb przepuszczający tony średnie na werbel, reverb z filtrem dolnoprzepustowym na HiHaty i talerze, delikatny Bass Boost na stopę, wszystko ewentualnie nieco zequalizować. A dodać należy, że gama innych dostępnych efektów jest szeroka (chorusy, 2 flangery, phazery itd, itp, a każdy można dokładnie wyregulować ok 8-16 pokrętłami). Na dodatek efekty brzmią cudownie, i w nikłym stopniu obciążają procesor. Masz dostępnych 64 kanały na efekty, z których każdy może zmieścić do 8 (to zaj****cie dużo), jednak posiadając najnowszą wersję możesz na taki werbel wrzucić jednocześnie 512 efektów i to tylko od ciebie zależy jakie to będą efekty (może to być 512 flangerów, reverbów, albo mieszanina wszystkich dostępnych), jednak to są tylko liczby. Siłą Fruity Loopsa są potężne syntezatory dźwięku - zarówno dźwięków typowo syntetycznych, jak i realistycznych. Nowe horyzonty otwiera plugin Sound Font Player, który korzysta z plików SF2 - banków midi Creative. Taki bank jest wtedy pod kontrolą Loopsa, i z emulacją MIDI nie ma nic wspólnego. Wrzucasz więc do Sound Font Playera plik sf2 Fluid (144 MB) i klonujesz go parę razy. W jednym ustawiasz fortepian, w innym instrumenty strings, w dwóch kolejnych sekcje dęte, dalej jeszcze sekcja perkusyjna (kotły, talerze itp). Dorzucasz kilka efektów i jeszcze kilkanaście godzin spędzonych na komponowaniu. Uzyskujesz utwór symfoniczny, który czasem może nie odstawać od realnej symfoni. Coś CUDOWNEGo. O JEDNYM MOGĘ WSZYSTKICH ZAPEWNIĆ: JAKIŚ ROK NA POZNANIE PROGRAMU I EFEKTY MOGĄ ZBIĆ Z NÓG. Trzeba tylko mnóstwo cierpliwości i zacięcia, i czasem talent też może pomóc. Pozdrawiam, i polecam! Link Zgłoś
Gość: Alvar Re: jak mam otworzyć plik by był głos? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.04, 12:01 Znajdź opcję "Enable MIDI output" w menu u góry i zaznacz ją. Dalej będziesz się musiał najprawdopodobniej pobawić jeszcze opcjami MIDI i ustawić numer 0 (slot czy coś takiego) dla standardowego banku MIDI, jaki zainstalowany masz na swoim komputerze. Wszystko. I jeszcze jedno: jeżeli chcesz zapisać ten plik jako midi - skorzystaj z opcji: Export - MIDI File. Pamiętaj jednak, że jeżeli równolegle z kanałami MIDI umieścisz inne (samplery, WASPY, SF Playery itp) i wyeksportujesz je jako MIDI - zapisane zostaną (oczywiście) tylko kanały MIDI. Niestety, jeżeli taką mieszaninę wyeksportujesz jako wave lub mp3, nie usłyszysz w wyeksportowanym pliku kanałów MIDI. Niestety: wóz albo przewóz. Link Zgłoś
novaone jak mam otworzyć plik by był głos? 24.07.04, 15:51 dzieki za odpowiedz i ciesze sie ze wreszcie ktoś przyznał mi racje co do potęgi tego programu:) zaczęłam tracić wiare w swoje wiadomości:) Link Zgłoś
novaone yy...ale jeszcze problem 24.07.04, 15:55 nie mam zielonego pojęcia o czym piszesz ze musze sie pobawić opcjami midi:) nie wiem co to jest ten "standardowy bank midi" itp... możesz mi to wytłumaczyć w moim języku?:P Link Zgłoś
Gość: Alvar Re: yy...ale jeszcze problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.04, 14:00 Talentu nauczycielskiego raczej nie posiadam, i to co mi wydaje się łatwe, innym może wydawać się trudne (zresztą w odwrotną stronę to też działa), ale spróbuję to wytłumaczyć po swojemu. Rozwijasz wpierw menu OPTIONS i zaznaczasz opcję "Enable MIDI output". Później znów z menu OPTIONS wybirasz MIDI settings. W polu "Output port mapping" ujrzysz wszystkie dostępne porty MIDI (część z nich to właśnie banki midi, czyli pliki, w których zakodowane i zaprogramowane są odpowiednio wszystkie próbki dźwięku ze standardowego zestawu MIDI od fortepianu, poprzez stringi po zestawy perkusyjne; część z nich to jednak wtyczki do obsługi zewnętrznych urządzeń MIDI, czyli np. do keyboardów Yamahy czy Rolanda). Oczywiście jeżeli posiadasz zintegrowaną kartę dźwiękową nie zdziw się, że będziesz miał tylko 2 porty na liście. Teraz cała filozofia polega na tym, by każdemu z nich nadać numer, przy czym właśnie standardowy bank midi powinien mieć nadany nr 0. Spróbuj wpierw nadać nr 0 portowi o nazwie "Mapowanie MIDI" (pod tą nazwą kryje się właśnie bank MIDI, który w systemie został określony jako standardowy). Jeżeli to nic nie da, to próbuj innych portów. Staraj się jednak, by każdy z portów miał inny numer. Powodzenia. Link Zgłoś
novaone Re: yy...ale jeszcze problem 29.07.04, 22:01 wiesz chyba jkednak nadajesz sie na nauczyciela bo działa. dzięki bardzo:) Link Zgłoś