Dodaj do ulubionych

"Wybiórczy" transfer?

24.05.13, 17:57
Znów czegoś nie rozumiem. Ściągnąłem plik instalacyjny .exe (legalny, żeby nie było - aktualizacja automapy) na stacjonarny komp, a ponieważ samą instalację chciałem zrobić z notebooka - chciałem ten plik "przepisać" na notebooka via ftp (CesarFTP) - mam połączenie między kompami. I klapa. 2 razy próbowałem i za każdym razem pod koniec transferu (dłuuugiego) wyskakuje mi komunikat o przekroczeniu czasu połączenia. Na TYM SAMYM połączeniu transfer WIĘKSZEGO pliku (np. .avi) odbywa się bez problemu. W końcu posłużyłem się płytą (nagrałem ...), ale zdziwienie pozostało ... Jaki jest "haczyk"?
Na OBU kompach jest Win XP.
Obserwuj wątek
    • wariant_b Re: "Wybiórczy" transfer? 24.05.13, 18:24
      Obstawiam antywirus.

Czemu w domu kombinujesz z ftp, zamiast sobie zwyczajnie udostępnić zasoby?
      • kocinos Re: "Wybiórczy" transfer? 24.05.13, 20:29
        Bo łączę kompy przez kartę sieciową, a często takie "robótki" robię w trasie = poza domem - stąd ten transfer pliku ... A stacjonarnego nie zostawię "na chodzie" na parę dni. Próbowałem łączyć kompy przez USB (kabel z konwerterem, czy jak się toto nazywa...), ale straciłem cierpliwość, bo nie chciały się "widzieć" ...
        Generalnie, dla moich potrzeb wystarczy, tylko ta jedna "niedogodność" ...
        • wariant_b Re: "Wybiórczy" transfer? 24.05.13, 21:20
          Szczerze mówiąc, nie bardzo widzę pożytek z takiego rozwiązania.

Nawet jeżeli sobie zdalnie przez WOL uruchamiasz domowy komputer
          z automatycznie startującym serwerem FTP, to nie jest to szczególnie
          wygodne rozwiązanie. A w domu SMB jest szybsze i prostsze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka