Dodaj do ulubionych

Jak wlaczyc bootloadera? !!!

29.07.04, 21:00
Mam xp doinstalowalem auroxa 9.2 i mam problem bo moge go uruchomic tylko
wtedy kiedy wloze dyskietke startowa bo w przeciwny wypadku jak nie wloze to
od razu uruchamia mi sie windows.
Co zrobic?
Obserwuj wątek
    • konrad-85 Re: Jak wlaczyc bootloadera? !!! 29.07.04, 22:30
      Prosze pomozcie.

Sorry za to ze pisze post pod postem.
      • hanatol Re: Jak wlaczyc bootloadera? !!! 29.07.04, 22:39
        Gdzie instalowałeś bootloader ?
        na partycji /boot czy w MBR ?

Jeśli na partycji to może wystarczy włączyc fdisk albo cfdisk i ustawić aktywną
        partycje.
        • konrad-85 Re: Jak wlaczyc bootloadera? !!! 29.07.04, 22:41
          na /boot i ustawilem aktywna ta partycje w programie qtpared.

poradz cos bo nie mam pojecia co zrobic :(
          • eressea Re: Jak wlaczyc bootloadera? !!! 29.07.04, 22:46
            konrad-85 napisał:

> na /boot i ustawilem aktywna ta partycje w programie qtpared.

No to powinno startować z tej partycji. Spróbuj zmienic aktywność ponownie za
            pomocą Partition Ranish. Moze pomoze, moze nie, ale spróbowac warto.
          • hanatol Re: Jak wlaczyc bootloadera? !!! 29.07.04, 22:47
            Ja bym to sprawdził.
            Linuksowy fdisk np. potrafi tak ustawić, że dwie partycje mają flage "bootable".
            Zrób tak żeby tylko partycja /boot miała taką flage.

Aha ta partycja /boot jest primary tzn. hdx1-4 ?
            • konrad-85 Re: Jak wlaczyc bootloadera? !!! 29.07.04, 23:21
              Okazuje sie ze jak patrze na ta partycje spod partition magic to ona jest
              logical jak wszystkie inne partycje linuksowe. i co teraz? czy da sie zrobic z
              niej primary?
              • eressea Re: Jak wlaczyc bootloadera? !!! 29.07.04, 23:44
                konrad-85 napisał:

> Okazuje sie ze jak patrze na ta partycje spod partition magic to ona jest
                > logical jak wszystkie inne partycje linuksowe. i co teraz? czy da sie zrobic z
                > niej primary?

Zaraz, zaraz, czyli masz partycje Fat32 primary i obok rozszerzoną z partycjami
                linuksa? No nie wiem czy da się teraz cos zrobic bez ponownej instalacji (tym
                razem dokładnej i przemyślanej ;-). Moze jakos zainstalować bootloadera w MBR?

Mogę przesłać Ci zrzut z Partition Magic, porównasz sobie, tak na przyszłość.
                • konrad-85 Re: Jak wlaczyc bootloadera? !!! 29.07.04, 23:46
                  poprosze na maila konrad-85@wp.pl
              • hanatol Re: Jak wlaczyc bootloadera? !!! 29.07.04, 23:45
                Chyba prościej przeinstalować bootloader, tak żeby był w MBR.
                Używasz lilo czy grub ?

Jeśli lilo to trzeba zmienić w pliku /etc/lilo.conf
                opcję:
                boot=/dev/hda5
                na
                boot=/dev/hda
                czyli skasować numerek.

A potem wydać polecenie (jako root):
                /sbin/lilo

Zakładając, że miałeś wcześniej dobrze wszystko skonfigurowane.

Jeśli używasz grub to nie wiem, bo sam używam lilo.
                • konrad-85 Re: Jak wlaczyc bootloadera? !!! 29.07.04, 23:48
                  uzywam grub.
                  a jak zmienic na lilo?
                  • konrad-85 Re: Jak wlaczyc bootloadera? !!! 29.07.04, 23:55
                    a jak dopisac linuxa do boot loadera windosowskiego?
                    • eressea Re: Jak wlaczyc bootloadera? !!! 30.07.04, 00:03
                      Grub też pewnie się da przeinstalować. Poczekaj do jutra, moze ktoś Ci tutaj
                      pomoże, ewentualnie popatrz w google.
                      • konrad-85 Re: Jak wlaczyc bootloadera? !!! 30.07.04, 00:08
                        Dzieki za maila.
                        Tworze partycje od nowa ale ja nie moge utworzyc partycji jako primary bo od
                        razu ustawia sie na logical i nie da sie zmienic. Co mam zrobic?
                        Do czego sluzy partycja /home i ile wypada dac mb dla niej?
                        • hanatol Re: Jak wlaczyc bootloadera? !!! 30.07.04, 00:14
                          Tzn. już skasowałeś ?

• konrad-85 Re: Jak wlaczyc bootloadera? !!! 30.07.04, 00:17
                            Tak bo to jest zle zrobione.
                            eressea jak mozesz to odbierz maila.
                            • hanatol Re: Jak wlaczyc bootloadera? !!! 30.07.04, 00:35
                              Chodzi o to, że masz tak:

1 partycje - primary - windows
                              2 partycję extended - podzielona na logiczne dyski

A chcesz mieć tak:

1 primary
                              2 primary
                              3 extended podzielona na logiczne dyski

Musiałbys całość wywalic tzn te wszystkie logiczne dyski.

Ale przeciez możesz zamiast wywalac to wszystko spokojnie zainstalowac grub/lilo
                              w mbr.
                              • konrad-85 Re: Jak wlaczyc bootloadera? !!! 30.07.04, 00:38
                                a mozesz mi napisac jak to zrobic w tym MBR bo w sumie to jeszcze nie
                                zatwierdzilem usuniecia tych partycji wiec linux jest nadal
                                • hanatol Re: Jak wlaczyc bootloadera? !!! 30.07.04, 00:59
                                  Tu masz ppodpowiedź:
                                  gentoo-doc-pl.berlios.de/handbook/hb-install-bootloader.html#doc_chap2
                                  Powinieneś zrobić to co na rysunku 2 i 3. Zmieniając w razie potrzeby dane.
                                  Bo zakładam, że grub.conf już masz zrobiony przez instalatora.
                        • eressea Re: Jak wlaczyc bootloadera? !!! 30.07.04, 00:51
                          konrad-85 napisał:

> Tworze partycje od nowa ale ja nie moge utworzyc partycji jako primary bo od
                          > razu ustawia sie na logical i nie da sie zmienic. Co mam zrobic?
                          > Do czego sluzy partycja /home i ile wypada dac mb dla niej?

Aha, widzę, masz puste miejsce w środku partycji rozszerzonej (extended). Nie
                          zrobisz tutaj partycji primary. Musisz zrobic puste miejsce od razu po C, czyli
                          nie może byc ono objęte tą jasno zieloną ramką.

W sumie nie za dobrze to wyglada.
                          Jak przesuniesz to wolne miejsce to i tak mozesz tam zrobic co najwyżej dwie
                          partycje primary, czyli np. /boot i / . Swap juz tam być nie może (musialaby
                          wylądować na extended, czyli musiałbyś zostawic na początku extended trochę
                          wolnego miejsca). Chyba, ze byś zakładał tylko dwie partycje czyli "/" i swap.
                          Powinno zadziałać wtedy (chociaz ja zawsze robiłam jeszcze tą /boot więc nie dam
                          głowy).

Popatrzyłam na proces instalacji Aurox i nie widze w nim opcji "force to be a
                          primary partition" (tą opcję ma fedora).

Myślę ze masz dwa rozwiązania:
                          1.- zrobić wolne po C (nie objęte extended)
                          - zainstalować grub w MBR (ewentualnie na "/" i wtedy ta musi byc aktywna)

2. Zostawić układ dysku tak jak jest i po prostu grub w MBR (ale nie wiem jak to
                          zadziała, wydaje mi się, ze powinno, skoro z dyskietki Ci działo). To chyba
                          będzie najłatwiejsze.

Skoro nie zatwierdziłęś usunięcia najlepiej poczekaj aż odezwie się ktoś kto
                          powie Ci jak przeinstalować grub.

/home - to partycja przede wszystkim na dane i katalogi uzytkowników, nie musisz
                          jej tworzyć osobno (bedzie na "/" jesli jej nie utworzysz), wielkość zalezy od
                          własnego widzi-mi-się ;-)
                          • eressea Re: Jak wlaczyc bootloadera? !!! 30.07.04, 00:55
                            A jeszcze jedno, jesli chcesz usuwać partycje linuksa pod Partition Magic to
                            moze Ci się to nie udać. Mi nie chciał usuwać wszystkich. Łatwo usuniesz pod
                            windowsem > mój komputer >własciwości > zarządzanie >zarządzanie dyskami, czy
                            coś w tym stylu.
                            • konrad-85 Re: Jak wlaczyc bootloadera? !!! 30.07.04, 00:58
                              Dziekuje za wszystkie rady i czekam na kogos kto bedzie w stanie pomoc mi w
                              zainstalowaniu grub w MBR.
    • konrad-85 Re: Jak wlaczyc bootloadera? !!! 30.07.04, 01:34
      Zrobilem!!! Grub dziala pieknie :)

Co ja bym bez Was zrobil...
      • eressea Re: Jak wlaczyc bootloadera? !!! 30.07.04, 01:37
        No to gratulacje! :-)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka