Dodaj do ulubionych

logika e-matki

11.10.18, 01:24
Może ja słabo rozumiem świat e-matek, wiec bardzo poproszę o wytłumaczenie :
1.

ze jesli tego w koncu nie zrobi, to nie ma ipada po sniadaniu (zwykle jak sie wyrabia ze wszystkim przed wyjsciem do szkoly, to moze wlaczyc ipada na czas, ktory zostal, czyli jakies 10 minut)
z mojego punktu widzenia ma sens.
Jest określona ilość czasu do wyjścia, jak się nie wyrobisz wcześniej z obowiązkami to nie będzie czasu na przyjemności.
Logiczne i konsekwentne.
Pozostaje pytanie:
Po kiego grzyba włączać w ogóle ipada po śniadaniu a przed wyjściem na 10 min???
Ani się gazety ani forum nie poczyta ani w grę nie pogra na spokojnie.
A jest to moim zdaniem rozwijanie uzależnienia od tych urządzeń. Ale może się mylę?
Natomiast widziałam podobne zachowania i w realu. Dziecko aby siedział chwile na śniadaniu jak rodzice dopijają kawę dostaje ipada albo smartfona.
I 3 posty dalej e-matka narzeka, ze jej dziecko nic tylko by grało na smartfonie i siedzi do niego przyklejone.
No przecież go sama tego nauczyła…

2.
Każda matka uczy dzieci szacunku do pieniędzy i rzeczy ( bo za darmo ich nie ma) – przynajmniej w teorii
Porządek w domu utrzymujemy żeby : (1) było estetycznie i (2) rzeczy się rzeczy nie niszczyły ( po równo )
OK
Z tego tez powodu e-matka żeby nauczyć dziecko robienia porządku ( tym samym dbania o rzeczy) w ramach konsekwencji (???) wyrzuca mu te rzeczy na śmietnik – co oznacza, ze zupełnie ich nie szanuje.
No tego pojąc nie mogę
Obserwuj wątek
    • rosapulchra-0 Re: logika e-matki 11.10.18, 05:29
      Ale wiesz, że opisane przez ciebie sytuacje dotyczą konkretnych osób, a nie całej ematki?
    • ginger.ale Re: logika e-matki 11.10.18, 07:39
      Nie każda e-matka: ja nie daję dzieciom do zabawy telefonu, ani Ipada. Czy to w domu czy w kolejce do lekarza.
      Nie wyrzucam na śmietnik dobrych zabawek w ramach "pokazówy", bo póki co wszyscy sprzątają wieczorem, żeby oglądnąć wieczorynkę. Zepsute/bezużyteczne utylizuję, gdy dzieci nie ma w domu. Groziłabym raczej oddaniem zabawek, a nie ich wyrzuceniem?? Wszystko przede mną, czar dobranocki kiedyś pryśnie...
    • maaria33 Re: logika e-matki 11.10.18, 07:52
      Porządek w domu utrzymujemy żeby : (1) było estetycznie i (2) rzeczy się rzeczy nie niszczyły ( po równo )

Wy? Czyli kto? wink
    • sowa.rasowa Re: logika e-matki 11.10.18, 07:59
      Słabo rozumiesz też forum jeśli nie wiesz że na posty odpowiada się pod nimi a nie w nowym wątku
    • aerra Re: logika e-matki 11.10.18, 10:35
      1. Nie robię tak, chociaż na pewnym etapie zastanawiałam się, czy nie mobilizować w ten sposób dziecka rano (bo rano jest zombie), ale doszłam do wniosku, że to bez sensu. Natomiast co do tego co można zrobić przez 10 minut na tablecie - to całkiem sporo tongue_out Niektóre gry on-line akurat się odpyka tongue_out
      2. Zabawek i innych rzeczy dziecka nie wyrzucam na śmietnik - u nas wystarczy informacja, że jak sam nie sprzątnie to ja to posprzątam (parę razy tak zrobiliśmy, ulubionych zabawek nie dostał przez prawie miesiąc - bo były sprzątnięte i schowane w miejscu mu niedostępnym (chociaż doskonale wiedział gdzie są)).
    • mikams75 Re: logika e-matki 11.10.18, 13:33
      ad 1 - to dziala wylacznie na dzieci juz uzaleznione od elektroniki; nieuzaleznione beda mialy gdzies taka atrakcje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka