Dodaj do ulubionych

Internet w laptopie

IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 11.07.13, 12:32
Witam i na wstępie zaznaczam że jestem zielony jeśli chodzi o komputery itp. Otóż do tej pory korzystałem z komputera stacjonarnego a co za tym idzie internet miałem z sieci kablowej (standardowo u mnie dostałem modem thomson). Teraz kupiłem laptopa i powstaje problem internetu. Stacjonarny komputer idzie na złom więc co teraz z tym internetem? Czy ten modem mogę podłączyć do laptopa czy istnieje jakieś inne rozwiązanie? Nie widzi mi się siedzieć np na łóżku i dookoła pełno kabli. Proszę o pomoc!
Obserwuj wątek
    • Gość: Greg Re: Internet w laptopie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.13, 13:44
      Co to był za modem i czym był podłączany: przez USB czy RJ45 (czyli wtyczka podobna do telefonicznej, ale od niej nieco większa)?
    • wariant_b Re: Internet w laptopie 11.07.13, 14:49
      Wygląda na to, że będziesz musiał podziękować modemowi za współpracę
      i sprawić sobie modemorouter z WiFi. Ale póki co możesz go podłączać kablem.
      • Gość: ? Re: Internet w laptopie IP: *.dynamic.chello.pl 11.07.13, 17:51
        Nie żebym był jakimś draniem...

Ale przy tym poziomie zaawansowania technicznego forumowicza kazka
        jaki to poziom wydedukowałem z jego 1 wypowiedzi
        proponuję mu wynająć sobie kogoś do rozwiązania sytuacji w terenie ?
        • Gość: kazek Re: Internet w laptopie IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 11.07.13, 18:40
          Nie będę nikogo wynajmować, po prostu chcę wiedzieć czy da się jakoś skonfigurować internet aby działał póki co na laptopie.

Thomson TCM420 podłączenoe RJ45

• wariant_b Re: Internet w laptopie 11.07.13, 19:42
            > Thomson TCM420 podłączenoe RJ45...

Mogą, choć nie muszą być problemy. Sprawdź warunki umowy. Modem zostaje,
            podłączasz router WiFi do modemu po kablu ethernet zamiast komputera.

Jeśli możesz pożyczyć skądś zwyczajny router ethernet odpisz ustawienia sieciowe
            i MAC karty ze starego komputera, wprowadź na routerze i zobacz, czy połączy.

Jeśli znasz jakichś innych użytkowników tego dostawcy - odpytaj, może mają routery.
            W najgorszym razie będziesz musiał prosić o pomoc dostawcę kablówki.

Co do laptopa - wyłącz modem i podłącz po kablu ethernet laptop.
            Jeśli po włączeniu będziesz miał internet - jest dobrze. Jeśli nie - zmień MAC
            karty sieciowej na ten ze starego komputera. Jest szansa, że zadziała
            bez korzystania z pomocy operatora. Na ogół się udaje.
            • Gość: kazek Re: Internet w laptopie IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 15.07.13, 11:33
              Dzięki serdeczne wszystko się udało! Skopiowałem dane i internet śmiga.

Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka