Gość: demostenes IP: 213.25.190.* 02.08.04, 09:48 Mam dysk z zainstalowanym systemem i paroma koniecznymi programami, niestety dysk ma jedną parycję. Czy kto mi może podpowiedzieć, czym z wolnego miejsca zrobić drugą, bez ponownej instalki systemu? Link Zgłoś Obserwuj wątek
gray Re: partycjonowanie 02.08.04, 12:01 rozumiem, że chodzi o zmniejszenie obecnej partycji i utworzenie z wolnej przestrzeni nowej. ja używam do tego partition magic. Link Zgłoś
Gość: nie calkowity laik Re: partycjonowanie IP: 212.122.214.* 02.08.04, 12:18 a czy mozesz opisac jak to zrobic ale krok po kroku w partition magic 8 mam dysk 80gb i windows xp Link Zgłoś
amon-ra Re: partycjonowanie 02.08.04, 13:00 Gość portalu: nie calkowity laik napisał(a): > a czy mozesz opisac jak to zrobic ale krok po kroku w partition magic 8 mam > dysk 80gb i windows xp 1. Klikasz na wybraną partycję prawym przyciskiem i z menu wybierasz Resize/move. 2. W okienku zmieniasz rozmiar partycji. 3. Tworzysz na wolnym miejscu partycję rozszerzoną (extended). 4. Na partycji rozszerzonej tworzysz dyski logiczne (logical) o dowolnej wielkości. 5. Klikasz na Apply. Proces zmniejszania partycji być może zostanie przeprowadzony po restarcie komputera, ponieważ program nie może manipulować partycją, z której załadowany jest system operacyjny. IMHO lepiej jest tworzyć zarówno partycję rozszerzoną jak i dyski logiczne systemowym menedżerem dysków (polecenie diskmgmt.msc). Link Zgłoś
gray Re: partycjonowanie 02.08.04, 13:08 dodajmy, że 'Apply' lepiej jest stosować po każdym z tych punktów. niby można wszystko na raz ale polecane jest robienie krok po kroku - mniejsze szanse zwalenia sobie dysku. Link Zgłoś
Gość: demostenes dzięki IP: 213.25.190.* 02.08.04, 13:36 czy PM jest dostępny w wersji darmowej? Link Zgłoś
Gość: AmonRa Re: dzięki IP: *.pol / *.pol-net.com.pl 02.08.04, 13:38 Zapewne gdzieś jest ;)) Link Zgłoś
Gość: nie calkowity laik Re: dzięki IP: 212.122.214.* 02.08.04, 13:54 a jak to sie robi w menadzeze ale chyba nejlepiej uzywaz instalatora windows xp aha podobno PM zabiera duzo miejsca z dysku czy to prawda aha jak myslicie czy lepiej jest zrobic 1 partycje na nowym dysku czy 2 lub 3 lub 4 gdy jest wirus to i tak on pakuje sie na C Link Zgłoś