Dodaj do ulubionych

Defragmentacja specjalna

IP: *.toya.net.pl 31.01.07, 14:39
Witam, wiem ze temat defragmentatorów był pare razy poruszany, ale w związku z tym, że do tej pory mi się nie udało nic zdziałać, zapytam dokładnie o to co chcę: chce przygotować dysk do podziału na partycje, gdyż chcę zainstalować linuxa. Problem w tym, że żaden defrag. nie zrobił mi tak, że zbił wszystkie dane na początku dysku, aby dalsza częśc była pusta i aby można było dokonać partycjonowania. (rysunek poniżej)

Który defrag. i która jego opcja zbije pliki na początku dysku?

img252.imageshack.us/my.php?image=klastryvf4.jpg
Obserwuj wątek
    • Gość: aldik Re: Defragmentacja specjalna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.07, 16:36
      Gość portalu: amdik napisał(a):

> Który defrag. i która jego opcja zbije pliki na początku dysku?

ŻADEN ! :)

A ten twój Q&Q DEFRAG jest jednym z najlepszych pod Windows więc nie martw się
      jak to wygląda na obrazku. :)

• beretelwi Re: Defragmentacja specjalna 31.01.07, 19:53
      1. stan fragmentacji plikow na partycjach windows nie jest wazny.
      2. partycje linuksowe zakladasz na przestrzeni wolnej (niepodzielonej dotychczas
      na partycje) albo na niepotrzebnej partycji windows. Przestrzen ta zajmie linux
      na swoje potrzeby. Dobrze jest dac mu jakies 0,5 - 8 GB na root system czyli /.
      Takoz ze 2x RAM na swap (tu moga byc rozne porady az do zera) oraz tyle ile
      trzeba na dane swoje czyli /home
      Pozdrawiam
      PS wiecej moge napisac tylko wtedy jak napiszesz dokladnie o co Ci chodzi
      wlasciwie.....
    • jimi009 Re: Defragmentacja specjalna 31.01.07, 20:31
      Domyślam się że chcesz zmniejszyć partycje żeby mieć miejsce na nową partycję
      linuksową. Możesz to zrobić bardzo prosto program typu Partition Magic (nie
      musisz defragmentować).
    • Gość: abc Re: Defragmentacja specjalna IP: *.tpnet.pl 01.02.07, 01:50
      To dobrze,że się starasz,ale moj linux ostatecznie zainstaluje się sam na wolnej
      przestrzeni. O&O warto tylko zrobić konsolidację pustej przestrzeni do końca(tak
      sądzę)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka