Dodaj do ulubionych

Partycjonowanie

25.01.07, 15:00
Chciałem zainstalować SUSE'a w wersji 10.2. Podczas instalacji zatrzymuje
mnie komunikat o zmniejszaniu partycji windows do (chyba) 70 GB. Zastanwia
mnie to bardzo czy przy okazji nie strace danych. Mam dysk 120 gb podzielony
na 15 GB - czysta partycja którą chce przeznacyzć na SUSE'a, oraz 96 GB -
tutaj mam dane których nie chciał bym stracić. Moje pytanie brzmi czy strace
dane które znajdują się na większej partycji, oraz czy nie da się jakoś
zrobić aby nie zmniejszał tej partycji? Bardzo prosze o pomoc.
Obserwuj wątek
    • koktajl_molotowa Re: Partycjonowanie 25.01.07, 22:28
      Nie powinieneś, osobiście zmieniałem wielkość partycji NTFS przy pomocy
      QtParted, ale czyniłem to na własną odpowiedzialność, nikt gwarancji nie daje.
      Pytanie dlaczego chce zmniejszac partycje, 15GB powinno wystarczyć, cyba, że
      jakoś specyficznie dzielisz wolną przestrzeń.
    • mrowkolew Re: Partycjonowanie 26.01.07, 00:03
      a nie masz opcji w czasie instalacji aby wybrac albo zaawansowany podział dysku
      albo instalacja dla zaawansowanych (cos w stylu wyboru-instalacja
      domyślna/automatyczna i chcę wybrać sam/zaawansowane)-ja zawsze (czyli 3x:D:D:D)
      instaluję MDKriva dzieląc na partycje po swojemu po przeczytaniu artykułów w
      gazetkach z którymi nabywam linux i mam w niej taką możliwość przy czym w
      momencie przydzielania partycji w czasie instalacji mdkriva ma tą opcję
      zaawansowaną gdzie nadal jest to w postaci graficznej (obraz partycji) a więc to
      całkiem proste

robię też taki sam numer przy wyborze pakietów do zainstalowania-przy czym w
      mandriva są już zaznaczone te domyślnie instalowane-więc wystarczy odhaczyć te
      których nie chcę-nie muszę wiedzieć które muszę instalować bo są niezbędne-te
      podstawowe biblioteki, sterowniki-one dodatkowo mają w opisie że są niezbędne

ale SuSe nie instalowałam więc nie wiem czy to będzie tam też takie proste
    • smutas Re: Partycjonowanie 27.01.07, 04:34
      Suse 10.0 o nic sie nie pyta, lyka taka partycje jaka jej proponujesz. Od v.10.1
      to sie troszke zmienilo: na root "/" zyczy sobie 15GB - to tyle ile pierwotnie
      przenaczyles na calego Linuksa. W rzeczywistosci wystarzczy 6-7GB. na /home chce
      "ile sie da" czyli tyle ile mozna zwolnic z innych partycji + swap (ok.2xRAM).

Proponuje ci na spokojnie sprobowac Partition Magic pod Winda lub sciagnac obraz
      i wypalic QTparted (24MB iso). Programy te proste w uzyciu podpowiedza ci jak i
      co zrobic - ale uwaga mimo, ze Linuksy laduja wlasny bootloader to po jakiejs
      awarii mozesz nie byc w stanie przywrocic Windowsa do stanu uzytecznego. Zalecam
      tak podzialac z partycjami by partycja Windowsa zaczynala sie od sektora max.
      1024 klub ponizej!!! Dozanlem tokowej "kontuzji" zupelnie niedawno :-) skonczylo
      sie na LiveCD, backup na zewnetrzny HDD i ponowna instalcja obu systemow
      • swojadroga Re: Partycjonowanie 27.01.07, 17:24
        instalacja SuSE już 9.3 pozwala na zaawansowany podział partycji. tylko
        wystarczy czytać i powoli klikać dalej...;)
        • swojadroga Re: Partycjonowanie 27.01.07, 17:26
          dodam, że SuSE począwszy od 9.3 w górę, instaluję na partycji 10GB bez
          najmniejszych problemów z zachowaniem partycji windowsowych.
        • smutas Re: Partycjonowanie 28.01.07, 04:11
          Swojadroga masz racje :-) ale ja nie otym czy sie da czy nie... bo sie da ja
          wspomnialem tylko o tym, ze od wersji 10.1 SuSe domyslnie proponuje 15GB na
          roota a reszte na home - w wersjach poprzednich domyslnie bylo tak ja mowisz
          10GB ala na wszystko "zusammen do kupy" :-) a i teraz tak dycha wystarcza
          • trzy_em Re: Partycjonowanie 28.01.07, 15:17
            Nie znam dokladnie SUSE, ale instalator powinien miec opcję zaawansowanego
            patrycjowania dyskow i tam mozna spokojnie wydzielic patrycje. Jesli obawiasz
            sie linuksowych wynalazkow - dysk mozna podzielic pod windows. Polecam
            utworzenie trzech partycji - swap, root oraz home - na katalog domowy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka