Dodaj do ulubionych

Netbook Acer-modem jako CD-ROM

02.06.14, 09:15
Witam, podłączając modem ZTE MF 192 do netbooka na którym był kiedyś Plus znajduje go i instaluje jako CD-ROM, co za tym idzie nie znajduje sieci Orange. WiFi działa czyli na HotSpotach jest net. Czy trzeba by reinstalować system bo ma jakiś hak czy co?
Dzięki za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • wariant_b Re: Netbook Acer-modem jako CD-ROM 02.06.14, 09:45
      Na ogół nie trzeba reinstalować systemu. Wystarczy otworzyć ten "CD-ROM" i skoro jest
      wyłączone autouruchamianie, to ręcznie uruchomić znajdujący się tam instalator modemu.
      • abcdefowicz Re: Netbook Acer-modem jako CD-ROM 02.06.14, 14:13
        Może jestem w błędzie, ale sytuacja za każdym razem i tak będzie się powtarzać przy uruchamianiu moim zdaniem. Ja mam zainstalowane sterowniki do modemu (E183-u2) i alternatywny soft do obsługi modemu (Top_netinfo, MobilePartner). Jeśli mam potrzebę uruchamiam ręcznie program zainstalowany na laptopie a nie z pamięci modemu.
        • wariant_b Re: Netbook Acer-modem jako CD-ROM 02.06.14, 16:01
          abcdefowicz napisał:
          > Może jestem w błędzie, ale sytuacja za każdym razem i tak będzie się powtarzać
          > przy uruchamianiu moim zdaniem.

Nie powinna, choć też zetknąłem się z przypadkami, że modem próbuje się
          zainstalować po każdym włożeniu do portu USB, choć już jest zainstalowany.
          W naszym przypadku wygląda to odwrotnie, bo skoro instalator nie startuje,
          to wyłączone jest autouruchamianie i instalację trzeba wymusić.

Oprogramowanie, jakie przychodzi z modemami od dostawców Internetu
          to osobna historia. Jeśli tylko jest taka możliwość należy je olać i zainstalować
          sam driver i nie zaśmiecać sobie komputera tym, co wciskają przy okazji.
          • md.123 Re: Netbook Acer-modem jako CD-ROM 03.06.14, 09:37
            Coś jednak było w systemie, WinXP zabierał ponad 20 GB bez dodatków.Zadziałałem globalnie i...śmiga:).Dzięki tak czy inaczej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka