Dodaj do ulubionych

Jaki komputer kupic?

IP: *.dynamic.chello.pl 07.06.14, 19:54
Mam 10-letniego staruszka (stacjonarnego i taki chce kupic), ktory powoli zaczyna robic mi niespodzianki. Musze pomyslec (i kupic) nowy sprzet. I teraz mam klopot, bo zupelnie sie na tym nie znam. Pytania, ktore poki co mam to:
1. Czy warto rozgladac sie za sprzetem polisingowym? Jakim? Na co zwrocic uwage? Jest w cenie 30% nowego, a zwykle to markowe, dobre (?) komputery. Jak dluga on bedzie dzialal? Czy w razie awarii latwo jest go naprawic?

2. Jesli NIE - to jak sprawdzic potrzebne mi parametry i wycenic komputer? Mysle o 2 opcjach ew. - wybor bedzie zalezal od ceny. No i gdzie kupowac - w supermarkecie, sklepach komp., allegro? Moj staruszek byl skladakiem, skladanym przez kolege i mial bdb czesci, dlatego tyle czasu wytrzymal w dobrej kondycji. Niestety kolega wyemigrowal.

Bede wdzieczna za wszelkie uwagi, podpowiedzi, linki. To nie moja branza i nic nt nie wiem.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ineska Re: Jaki komputer kupic? IP: *.dynamic.chello.pl 07.06.14, 20:00
      Aha, czy istnieja juz kompy stacjonarne energooszczedne? To nowa moda i nie wiem jak wyglada ta kwestia wsrod komputerow? O co pytac, jak szukac takich parametrow?
    • Gość: a Re: Jaki komputer kupic? IP: *.warszawa.mm.pl 07.06.14, 21:06
      Kompromis energooszczędności i przyzwoitej wydajności daje intel na podstawowych procesorach. Przykładowy zestaw:

Intel Celeron G1820 - 150zł
      Asus H81M-PLUS s.1150. - 190zł
      Kingston HyperX 4GB DDR3-1600 Non-ECC CL9 KHX1600C9D3/4G - 160zł
      Be quiet! Pure Power L8-350W BN221 - 190 zł
      Seagate ST1000DM003 1TB sATA III 64MB - 190zł
      LiteOn DVDRW+- iHAS124 SATA OEM - 60zł
      IBox Fornax 5002 micro-ATX - 80zł

Wszystko powinno kosztować około 1000zł przy przyzwoitych podzespołach. Plus system operacyjny. Najlepiej kup w sklepie internetowym. Złożenie oferują w cenie lub za niewielką dopłatą.
      • Gość: Ineska Re: Jaki komputer kupic? IP: *.dynamic.chello.pl 07.06.14, 22:02
        Dziekuje:) Twoje propozycje wygladaja interesujaco i chyba wszystkie podzespoly sa markowe, solidne:)

Czy jednak uda sie podanego zestawu uzywac do:
        - ogladania filmow
        - obrobki zdjec (domowy uzytek)
        - grafiki komputerowej i czasem programow projektowych (architekt. - domowy uzytek)
        - internetu
        - uzywac win 7 (lubie ver.proffesional, ale moze taka nie jest mi potrzebna?) i co z wersja 64 bitowa?
        - miec niezawodnosc i swiety spokoj ze sprzetem przez ok 5 lat min.
        - miec mozliwosc rozbudowy pamieci czy innych czesci - opcjonalnie
        - zadbac o energooszczednosc
        - miec komp cichy, z mala, prosta obudowa?
        • Gość: a Re: Jaki komputer kupic? IP: *.warszawa.mm.pl 07.06.14, 22:12
          Ten komputer spełnia wszystkie wymienione kryteria. Dlatego m.in. b. dobry i energooszczędny zasilacz, trwała płyta główna i wieczysta gwarancja na pamięć RAM.
          • Gość: Ineska Re: Jaki komputer kupic? IP: *.dynamic.chello.pl 07.06.14, 22:38
            Piekne dzieki:) Dam znac kiedy juz bede cieszyla sie sprzetem:)
            • Gość: a Re: Jaki komputer kupic? IP: *.warszawa.mm.pl 07.06.14, 22:45
              Napisz w uwagach zamówienia, żeby nie podłączali wiatraka obudowy. Mała wydzielana moc powoduje, że jest on po prostu zbędny i stanowiłby tylko źródło niepotrzebnego hałasu.
              • Gość: ? Re: Jaki komputer kupic? IP: *.dynamic.chello.pl 07.06.14, 23:07
                mmmmm

zasilacz ibox

wiatrak obudowy pędzący z prędkością 800 obrotów na minutę - źródło niepotrzebnego hałasu...

Jestem pod wrażeniem :-)
          • tiges_wiz Re: Jaki komputer kupic? 07.06.14, 22:57
            ja tylko zwrócę uwagę, że wieczysta gwarancja nie oznacza do końca życia użytkownika ;)
            zazwyczaj do końca produkcji produktu.
            • Gość: a Re: Jaki komputer kupic? IP: *.warszawa.mm.pl 07.06.14, 23:07
              Przynajmniej w Kingston warunkiem wymiany towaru na wolny od wad jest tylko brak oznak fizycznego zniszczenia. W przypadku starszych artykułów nie będących w sprzedaży towar wymieniany jest na kompatybilny. Prawdopodobnie przy braku możności wymiany z powodu nie spełnienia warunku kompatybilności gwarancja wygasa - tego jednak nie jestem do końca pewny.
              • Gość: Ineska Re: Jaki komputer kupic? IP: *.dynamic.chello.pl 07.06.14, 23:37
                Nie jestem niszczycielka ani blondynka:P
                Dobry sprzet+delikatne obchodzenie z nim=trwalosc i bezawaryjnosc:)
                Nauczona moim 10-latkiem mam podobne wymagania:) Nie zalezy mi na wodotryskach, najwiekszych osiagach czy tp. Za to na dobrej jakosci jak najbardziej. Za dobra cene.

Staruszek kosztowal wiele i po namysle uwazam, ze lepiej bylo w tym czasie zmienic 1x czy 2x komputer na nowy, niz wydac tyle na staruszka. No ale okazal sie niezawodny i nie moge na niego narzekac. Teraz planuje wydac nieco mniej, lecz znow dbac o jakosc. Oplaca sie:) Spokojnie spalam w nocy;)
                • Gość: slawek_62 Re: Jaki komputer kupic? IP: *.dynamic.chello.pl 08.06.14, 00:36
                  Zasilacz jest podstawą poprawnego działania komputera. Oszczędnosci na nim owocują uszkodzeniem pozostałych elementów.
                  Zasilacz I-Box zdobywca czołowych pozycji na "Czarnych listach" forów fachowych np Elektroda. Poczytaj:
                  www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199271.html
                  Płyta na H81 - budżetowe płyty z ograniczoną fukcjonalnością i słabymi sekcjami zasilania, za to tanie 140 - 250pln.
                  Płyta na B85 tańsze jak wyzej, od 250 do 400 można znależć solidną: chłodzenie zasilania, dobrej jakości kondensatory, wyjscia HDMI, USB 3.0 na przedni panel obudowy. Brak możliwości podkręcania.
                  Płyty na droższych chipsetach raczej dla hobbistów.
                  Procesory - Intel Haswell Refresh : wydajne, energoosczędne
                  Celeron, Pentium : 2 rdzenie od 145 - 250 np.:
                  Procesor Intel PENTIUM G3240 3.1GHz/3MB LGA1150 BOX BX80646G3240 - Haswell Refresh - Nowość! 225pln
                  Core i3 2 rdzenie + 2 wątki od 400 - 500 pln lepsza grafika zintegrowna
                  Core i5 4rdzenie , grafika HD4600 np.:
                  Procesor Intel CORE i5-4460 3.20GHz LGA1150 BOX BX80646I54460 - Haswell Refresh - Nowość! 659
                  www.jaki-procesor.pl/lga-1150
                  Zdecydowane przyspieszenie działania systemu przy użyciu iako systemowego dysku SDD np
                  Dysk SSD Crucial MX100 256GB SATA3 2.5" 550/330 MB/s 7mm (CT256MX100SSD1) 369pln
                  Polecane zestawy można odszukać w googlu, i dobrać coś według posiadanych funduszy i potrzeb
                  • Gość: a Re: Jaki komputer kupic? IP: *.warszawa.mm.pl 08.06.14, 03:06
                    Czemu wspomniałeś akurat IBoxa? Nikt tu nie polecał tego zasilacza. Płyty na H81 też mają polimerowe kondensatory, a sekcja zasilania - no cóż, nie można zjeść ciastka i mieć ciastko. Gdzie się szuka energooszczędności, tam radiatory nie są mile widziane, a wielka wydajność sekcji zasilania nie jest zwyczajnie potrzebna. Gdybyś spojrzał na specyfikację ww płyty na h81, to byś zobaczył, że ma i dobrej jakości kondensatory i wyjscie HDMI i USB 3.0 na przedni panel obudowy.
                    • wariant_b Re: Jaki komputer kupic? 08.06.14, 11:04
                      Gość portalu: a napisał(a):
                      > Czemu wspomniałeś akurat IBoxa?

Został zasugerowany modelem obudowy (bo te u I-Boxa występują również z zasilaczem)
                      oraz czyimś wcześniejszym postem o zasilaczu. Oczywiste nieporozumienie.

Natomiast faktem jest, że płytę i obudowę warto by trochę doinwestować.
                      Malutki Micro tower stworzy ograniczenia w przypadku przyszłej rozbudowy,
                      no i na dzień dobry brakuje mu przedniego złącza USB 3, które uważam
                      za niezbędne. Małe obudowy Zalmana kosztują niewiele więcej, a mają.

Model płyty Asusa ma umiarkowanie dobre recenzje - sekcja zasilania lubi się
                      przegrzewać. Pozostając przy H81 można znaleźć płyty z lepszymi notowaniami.
                      Ale osobiście dołożyłbym do wyższej klasy chipsetu, choćby nawet B85.

Tylko procesor wydaje się mało dyskusyjny - następny wart rozważenia jest
                      chyba dopiero i5, bo nieco mocniejsze Pentiumy lub i3- są w stosunku
                      do przyrostu mocy wyraźnie za drogie. No i śledzenie cen, bo te "w dołach"
                      zmieniają się dość często, więc w chwili zakupu może być już nieco inaczej.
                      • Gość: Ineska Re: Jaki komputer kupic? IP: *.dynamic.chello.pl 08.06.14, 15:07
                        Kazda uwage czytam i sprawdze przy okazji zakupow:)

A czy mozecie mi napisac kilka slow nt tych kompow polisingowych? Kiedys chyba byly popularne, a teraz? Czy to jest sprzet nadajacy sie na zlom, czy loteria? Czy raczej obliczony na krotkotrwale uzytkowanie, wiec lepiej kupic nowy komp? Macie jakies doswiadczenia, uwagi nt?

1000-1200 zl to cena jak najbardziej dla mnie do przyjecia, za dobre parametry; pytam z ciekawosci o te uzywane.
                        • gyubal_wahazar Re: Jaki komputer kupic? 08.06.14, 15:55
                          Nie ma reguły, bo jak może być, jeśli polizingowym może być i górna półka i najtańszy składak, bo 'lizing' to nie jest żadna specyfikacja techniczna, tylko termin księgowy.

Na Twoim miejscu, czyli osoby która ma dość blade pojęcie, a z drugiej strony nie szuka komputera za stówę czy dwie, trzymałbym się nowego.

W przeciwnym razie, bierzesz ryzyko, że za pozornie okazyjną cenę weźmiesz strucla, a nikt twoich żali że wysypał się po 2 miesiącach nie będzie chciał słuchać.

To raz. A dwa, te markowe, miewają minimalnie różniące się złącza, czy ilość miejsca na napędy, co powoduje, że nabywca skazany jest na kupno od konkretnego producenta (czytaj dużo drożej)
                          • Gość: Inseka Re: Jaki komputer kupic? IP: *.dynamic.chello.pl 08.06.14, 19:44
                            Te kompy maja nawet 12 m-czna gwarancje, wiec podejrzewam ze nie moga byc calkiem do bani. Ale napewno markowy sprzet=markowe dodatki i wymiana ew.zepsutych czy starych czesci, co czyni sprawe nieoplacalna. Lepiej kupic drozszy 1x komp, nowy i dopasowany sprzetowo w 100%, niz szarpac sie z jakas niedzialajaca, droga czy trudno wymienialna czescia od markowego kompa.

I przekonuje mnie to co napisal kolega Wariant - mianowicie, ze to kompy raczej do pisania i netu niz do innych zadan. Co ma dla mnie znaczenie. Bo potrzebuje troche wiecej niz maszyny do pisania i surfowania. A nie zmieniam sprzetow czesto, bo... sie przyzwyczajam:) Dlatego lubie miec je dlugo sprawne:)
                        • wariant_b Re: Jaki komputer kupic? 08.06.14, 16:25
                          > A czy mozecie mi napisac kilka slow nt tych kompow polisingowych?

Są to mniej więcej pięcioletnie lub starsze markowe komputery do typowych
                          zastosowań biurowych. W swoim czasie miały zwykle wydajność nieco powyżej
                          domowej średniej natomiast słabsze doposażenie - mniejszy dysk, czytnik DVD
                          zamiast nagrywarki, tylko zintegrowaną grafikę itd. Korporacje zwykle wymieniały
                          sprzęt (i oprogramowanie przy okazji) co trzy-cztery lata, zaraz po końcu gwarancji.
                          Zwykle więc sprzęt ten wydajnościowo odpowiadał tanim konfiguracjom domowym.
                          Teraz mamy mały problem - zbiegły się kryzys i Windows 8, wymiany się opóźniły,
                          więc przez pewien czas mało było sprzętu poleasingowego spełniającego wymagania
                          Windows 7 w wersji 64-bitowej. Ale znowu pokazało się więcej nowszego sprzętu.

W grę wchodzą przede wszystkim modela DELL-a w obudowach MT (midi tower)
                          oraz niektóre partie komputerów innych producentów, np. HP czy Fujitsu-Siemensa.
                          Obudowy typu Desktop i SFF są w domu mniej poręczne, a mają podstawowy
                          feler - mogą wymagać niestandardowych podzespołów - np. zasilaczy, krótkich,
                          niskoprofilowych kart rozszerzeń np. grafiki, napędów optycznych slim itp.
                          Jeśli coś się zepsuje, jest duży kłopot.

A generalnie można by wyliczyć następujące cechy:
                          plusy:
                          - legalny system Windows w cenie komputera
                          - ponadprzeciętnej jakości obudowa i zasilanie
                          - trwałość (mimo kilku zaliczonych lat użytkowania) wyższa niż taniego składaka
                          - uporządkowane rozmieszczenie podzespołów
                          - cicha praca
                          - dużo informacji w internecie, łatwo dostępne sterowniki itd.
                          - no i oczywiście cena

minusy:
                          - ograniczone możliwości modernizacji podstawowych podzespołów w szczególności
                          nowszej płyty głównej, instalacji mocniejszego procesora o wyższym TPD, czy karty
                          graficznej wymagającej dodatkowego zasilania.
                          - na chwilę obecną jest to sprzęt poprzedniej generacji, części często "z drugiej ręki"
                          - dysk twardy i napęd optyczny zwykle niewystarczające i wymagające wymiany
                          bardzo często brakuje również pamięci operacyjnej (kolejna dopłata)
                          - wydajność poniżej wyznaczonej przez aktualnie najtańsze sensowne podzespoły
                          - zwykle brak nośników Windows oraz partycji recovery (dysk musiał być wymazany,
                          potem sprzedawca zwykle wgrywa system operacyjny lub robi to za dopłatą).
                          - klawiatura, myszka, głośniki czy temu podobne nie są odzyskiwane i trzeba dokupić.

Sumując - jeśli sprzęt ma być do podstawowych zadań lub "na przeczekanie"
                          zanim zdecydujemy się na zakup jakiegoś mocniejszego zestawu i znajdziemy
                          tanio wydajną konfigurację - to jak najbardziej warto. Nowy sprzęt jest częściej
                          "kotem w worku", ten jest sprawdzony. Gdyby model był nieudany, trafiłby na złom
                          zamiast do odsprzedaży. Ale nie pogramy sobie i nie poszalejemy nadmiernie.
                          • wariant_b Re: Jaki komputer kupic? 08.06.14, 16:45
                            Miałem pamiętać, a zapomniałem :(
                            tu jest lista orientacyjnych wydajności procesorów.
                            www.cpubenchmark.net/cpu_list.php
                            Proponowany Intel Celeron G1820 ma 2719pkt. , poleasingowe komputery
                            z Windows 7 będą miały w okolicy 1500-2000 pkt., a staruszek ze swoim
                            bardzo mocnym niegdyś procesorem pewnie koło 400.

Podwojenie wydajności samego procesora daje przy przeciętnych obciążeniach
                            subiektywne wrażenie wzrostu szybkości działania komputera o jakieś 20%.
                            (ale tu nie tylko nowszy procesor jest szybszy - reszta przyspieszała podobnie)
                            • Gość: Ineska Re: Jaki komputer kupic? IP: *.dynamic.chello.pl 08.06.14, 19:38
                              Jeszcze raz dzieki:) Czesc z informacji pokrywa sie z moimi domyslami, a czesc jest zupelnie nowa - bo nie mam wiedzy sprzetowej, tylko raczej zyciowa.

Zastanawialam sie czemu kiedys komputery polisingowe mialy wziecie, a dzis chyba sie nim nie ciesza. Teraz wszystko jasne. Tak myslalam, ze to raczej moze byc prowizorka, na przeczekanie i krotki okres eksploatacji, niz komp na pare lat. No i do zastosowan biurowo-domowych w ograniczonym zakresie, a ja potrzebuje tu nieco wiecej, zeby nie zagryzac zebow ze zlosci przy zacinajacym sie filmie czy ladowaniu grafiki:P Dobrze wiedziec, bo pytalam paru osob i nikt nie mial specjalnie wiedzy nt.
                              • Gość: a Re: Jaki komputer kupic? IP: *.warszawa.mm.pl 08.06.14, 20:03
                                Myślę, że w Twoim przypadku sprzęt polisingowy z funkcjonalnego punktu widzenia wystarczyłby z zapasem. Natomiast faktycznie istnieje problem w przypadku awarii i to jest główny problem. Spadek zainteresowania wynika z większej dostępności sprzętu nowego - w tym laptopów, nasyceniem rynku. Za 1300zł można kupić przyzwoity laptop komplementarny do desktopa. W dzisiejszych czasach pudła kupują głównie dzieciaki grające w wymagające gry - a do tego ten sprzęt polisingowy się nie nadaje.
                                • Gość: Ineska Re: Jaki komputer kupic? IP: *.dynamic.chello.pl 08.06.14, 22:21
                                  Ja jestem nieco... staromodna;) Nie przedkladam nowosci za wszelka cene, ostroznie do nich podchodze. Na laptopa nie umiem sie przestawic, stad zamysl zakupu stacjonarnego kompa. Ekranowe/zintegrowane sa jeszcze za drogie, zeby je kupowac, poza tym monitor mam dobry i prawie nowy, oraz duzy. Czyli pewnie za pare lat kupie kompa zintegrowanego, ale poki co stacjonarny jest bdb.

Poza tym laptopy duzo wczesniej koncza zywot i maja slabsze parametry. Laptop 5-letni to juz prapradziadek. No i ryzyko uderzenia/uszkodzenia/zalania itd. jest znacznie wieksze niz stacjonarnego. A czasami trzeba zostawic kompa w domu i zapomniec o sieci:))) Uwiazanie do niej i bycie non-stop online jest nieco koszmarne...
                              • wariant_b Re: Jaki komputer kupic? 08.06.14, 20:42
                                > Zastanawialam sie czemu kiedys komputery polisingowe mialy wziecie,
                                > a dzis chyba sie nim nie ciesza.

Komputer jest tak długo dobry, jak długo w użyciu są programy dla których został kupiony.
                                Dziesięć lat temu uważało się, że strona internetowa nie powinna przekraczać 100kB,
                                bo czekanie na jej wyświetlenie będzie uciążliwe. Teraz, żeby otworzyć stronę gazety
                                trzeba ściągnąć 2MB. Przynajmniej za pierwszym razem, bo potem część będzie
                                już w cache'u przeglądarki. A tu jeszcze dochodzą filmiki i różne inne bajery.
                                Standardowy współczesny monitor ma trzy razy większą liczbę pikseli niż wtedy.
                                Akceptowalny film mieścił się na krążku CD, potem na DVD, teraz i to nie starcza.
                                Jak by się nie kombinowało, dziesięcioletni sprzęt wyraźnie nie wyrabia. Trzeba mieć
                                ciągle w pamięci, że to co można robić na nowym komputerze tutaj nie przejdzie.

Komputerom poleasingowym w dużym stopniu zaszkodzili sprzedawcy.
                                Ciągle się widzi zachęty typu "bardzo szybki procesor 3GHz" i sugestia,
                                że jest on dwurdzeniowy - a okazuje się starym Pentium 4 z HT
                                na płycie, na której nic istotnie nowszego nie da się już wstawić.
                                Podobnie - okres posuchy na nowsze komputery poleasingowe, ponieważ
                                korporacje opornie wymieniają Windows 7 na jedynie słuszne Windows 8.
                                No i zmiana podejścia Intela do tanich konfiguracji - dawnej Celerony bywały
                                poważnie okrojone i mało wydajne - klient miał kupować i3- lub droższy.
                                Więc kupował AMD. Ale głównym powodem, dla którego komputery poleasingowe
                                przestały być tak atrakcyjne jest rozwój zastosowań, w tym głównie Internetu.
                                Nowe wersje Windows mają wymagania wydajnościowe na poziomie Visty
                                (pomijając wersje 64-bit, wymagającej dwa razy więcej pamięci), natomiast
                                wymagania Internetu i multimediów wzrosły niepomiernie.

Do małego biura sześcioletni komputer będzie w sam raz, do domu niekoniecznie.
                                Ale oferty przejrzyj, bo pomysł, żeby kupić tanio i wymieniać co trzy lata nie jest zły,
                                a czasem trafiają się całkiem sensowne modele za bardzo przyzwoitą cenę.
                                No i w jakości, do której tanim składakom może trochę brakować.
                                • Gość: a Re: Jaki komputer kupic? IP: *.warszawa.mm.pl 08.06.14, 22:24
                                  > a czasem trafiają się całkiem sensowne modele za bardzo przyzwoitą cenę.
                                  > No i w jakości, do której tanim składakom może trochę brakować.

www.pcreview.co.uk/forums/list-dell-models-affected-capacitor-failures-t4040393.html
                                  Trochę przesadziłeś z tą jakością. Te komputery zawierają zazwyczaj najtańsze podzespoły. Próżno w nich szukać na przykład polimerowych kondensatorów.
                                  • Gość: Ineska Re: Jaki komputer kupic? IP: *.dynamic.chello.pl 08.06.14, 22:34
                                    Widzialam glownie DELLe, ale tez inne marki. Zakladam, po dyskusji z Wami, ze mimo marki nowy komp-skladak bedzie mial lepsze parametry i dluzszy zywot niz nieznanego pochodzenia polisingowy. Mozna pewnie trafic na jakis wart zakupu model, ale znow - musialabym sie na tym znac, szukac parametrow, dowiedziec sie skad pochodzi sprzet, jak byl uzywany, co moze byc trudne, jesli nie niemozliwe. I w razie awarii - klopsik;) bo nowe czesci moga byc niedostepne czy drogie. Po rozwazeniu za i przeciw - wybieram nowy:)
                                    • wariant_b Re: Jaki komputer kupic? 08.06.14, 23:45
                                      > ... dowiedziec sie skad pochodzi sprzet, jak byl uzywany...

Pewnie tak jak w przypadku poleasingowych laptopów - pochodzi głównie z Niemiec
                                      i Czech. Użytkowany był bez nadmiernej "fantazji". Stan z reguły "bardzo dobry".
                                      Choć zaczynają się również pojawiać używki z Polski - wtedy trochę ostrożności.

> I w razie awarii - klopsik;)

W razie awarii płyty głównej - tak. Trzeba szukać innego egzemplarza tej samej
                                      płyty, bo jest robiona pod konkretny model. Inna płyta w standardzie BTX (takie
                                      stosuje DELL), podejdzie, ale primo - na rynku są tylko płyty typu ATX, po wtóre
                                      trzeba będzie kombinować, bo całe okablowanie... itd. Natomiast inne podzespoły
                                      są możliwe do zastąpienia typowymi - dlatego sugerowałem tylko obudowy MT.
                                      Awaria zasilacza jest bardziej prawdopodobna, a te dla innych typów obudów
                                      należą do egzotycznych i trzeba się naszukać. Choć przyznam uczciwie,
                                      nie pamiętam żadnej awarii pogwarancyjnej płyty głównej w DELL-u GX620 MT,
                                      a mieliśmy tego pod opieką serwisową naprawdę sporo. Zasilacze - rzadko,
                                      ale można wsadzić dowolny typowy zasilacz AT, tylko kable będą się pelętać.
                                      To dobrze wróży w przypadku aktualnie dostępnych poleasingowych maszyn GX7xx,
                                      konstrukcyjnie niemal identycznych z serią GX6xx. I ta błoga cisza. Dobry sprzęt.
                                • Gość: Ineska Re: Jaki komputer kupic? IP: *.dynamic.chello.pl 08.06.14, 22:28
                                  Tak, masz racje - kluczowa jest zmiana sposobow uzytkowania i parametrow samego netu i stron. I szybkosc tych zmian, czego nie spodziewalismy sie iles lat temu.

Ten komp ktorego kupie teraz tez za 2-3 lata bedzie juz starszawy, ale wciaz do uzywania, jesli sensownie wybrany. Raczej nastawiam sie na wymiane co 5 lat, bo jak juz znam sprzet i sama nim sie zajmuje, to wiem ze nie padnie mi, jesli nie zrobie nic glupiego. Zaufanie do sprzetu to podstawa, kiedy nie jestem informatyczka ani serwisantka:) Irytujace jest bezradne szukanie serwisu czy pomocy, jesli nawet nie wiem co sie w nim stalo... a tu np. potrzebuje cos zrobic na kompie. I zostaje tylko kawiarenka;)

Zreszta mysle tez o tablecie czy net-booku wspomagajacym, na wyjazdy, na uczelnie itd. ale to dalsza sprawa (finanse), wiec w stosownym czasie pewnie sie do Was odezwe po pomoc:)
                                  Milo pogadac z kims kto ma duza wiedze i zyczliwie sie nia dzieli z kims, kto sie na tej dziedzinie akurat nie zna sie wcale:)
                                  • wariant_b Re: Jaki komputer kupic? 08.06.14, 23:11
                                    Gość portalu: Ineska napisał(a):
                                    > Ten komp ktorego kupie teraz tez za 2-3 lata bedzie juz starszawy...

Będzie, ale teraz jest możliwość, której kiedyś nie było - wymienisz procesor
                                    na kilkukrotnie, a nie o kilkadziesiąt procent, mocniejszy. Kiedyś kosztował
                                    on kilka razy drożej niż taki z niższej półki, teraz podobnie - za i5 zapłacisz
                                    pięć razy drożej, a będzie trzy razy szybszy od proponowanego G1820.

Tylko potem, z perspektywy czasu, te kilkadziesiąt procent to było za mało
                                    i mimo modernizacji komputer dalej będzie wolny, a trzysta procent, to już
                                    jest coś, co powinno wystarczyć.

A jeśli rozwój komputerów pójdzie w innym kierunku i trzeba będzie wymienić
                                    wszystko, żeby komputer był w miarę współczesny - to nie wydałaś niepotrzebnie
                                    więcej, niż trzeba było. Zresztą to samo dotyczy komputera poleasingowego,
                                    ale tu wymiana całości będzie szybciej, bo nie da się go łatwo "wzmocnić".

W składaku są większe szanse na wymianę całości bebechów, czyli płyty głównej,
                                    procesora i pamięci, które zwykle stanowią jeden zespół. U ciebie to ok. 500 zł,
                                    więc alternatywą do zmiany procesora (na wtedy już przestarzały i z drugiej ręki)
                                    może być wymiana bebechów z pozostawieniem tego, co jeszcze przydatne -
                                    obudowy, zasilania, dysków, grafiki itp. Może okazać się, że wyjdzie to taniej,
                                    niż wynosi obecnie różnica między wystarczająco mocnym, a naprawdę mocnym
                                    procesorem. Gdyby twój obecny komputer nie był kiedyś "full wypas" wymieniłabyś
                                    go już dwa lata temu, bo przestał wyrabiać, a tak żal było.
                                    • Gość: Ineska Re: Jaki komputer kupic? IP: *.dynamic.chello.pl 09.06.14, 12:13
                                      Tak to troche dziala. Wydalam sporo pieniedzy na staruszka i pracowalam na nim tak dlugo, jak sie dalo. Zal bylo po 5 latach, kiedy byly juz szybsze modele go oddac na zlom, bo wciaz byl stosunkowo mocny, szybki i niezawodny. Dlatego teraz raczej stawiam na 5-letni okres eksploatacji, mniejszy wydatek jednorazowo, ale wciaz jakosc. Zobaczymy jak to sie sprawdzi w praktyce. No i czekam na tansze kompy zintegrowane. Lub dojrzeje do laptopa, ale na razie nie umiem sie przekonac:)

Mam zakodowane, ze stacjonarny komp jest jak czolg - bedzie dzialal, o ile go nie zawirusuje, odpowiednio traktuje itd. Potrzebny mi taki czolg bezawaryjny, a dodatkowo moge sobie kupic maly tablet czy net-booka, do uzytku przenosnego. Nie wyobrazam sobie targania ze soba laptopa (ktore i tak sa juz lekkie i bardzo plaskie, ale mimo wszystko niemale). I nie przekonuje mnie, ze laptopy maja wszyscy;))) Jestem odporna na owczy ped i lubie wygode:) Co dla niektorych oznacza targanie lapka ze soba;) Dla mnie - pozostawianie "czolgu" w domu i swiety spokoj od sieci, poza tym:)
    • wariant_b Re: Jaki komputer kupic? 12.06.14, 14:45
      antek_99 napisał(a):
      > Moim zdaniem komputery używane nie są dobrym rozwiązaniem.

Komputery poleasingowe to nie jest dokładnie to samo, co komputery używane.
      Wymienia się całość lub dużą grupę jednolitego sprzętu na nowy. Powodem
      wymiany nie jest zużycie, awaria itp. tylko polityka firmy w zakresie rozwiązań IT.
      Na przykład przejście na nowszy system operacyjny czy wersję oprogramowania
      biurowego lub aplikacji użytkowych albo zmiana firmy outsourcingowej.
      A nawet chęć utrzymywania i wykazywania kosztów IT na stałym poziomie.

Jeśli komuś wystarcza sprzęt o parametrach sprzed pięciu-sześciu lat, komputery
      poleasingowe są bardzo korzystnym finansowo rozwiązaniem. Zwłaszcza, że cena
      legalnego oprogramowania systemowego już jest wliczona w zakup.

Komputer używany jest jednostkową konfiguracją o nieustalonych cechach.
      Taki kot w worku. My nie wiemy czemu właściciel go sprzedaje, a on wie.
      Jaka jest faktyczna wartość i czy przepłacamy, czy robimy interes - też nie wiemy.
      Komputery poleasingowe trafiają na rynek w partiach liczonych w setki lub tysiące
      egzemplarzy, zwykle poprzez wielu różnych sprzedawców - statystyka działa
      tu na korzyść nabywcy, zwłaszcza, że gorsze egzemplarze idą na części lub złom.
      • 2romki Re: Jaki komputer kupic? 12.06.14, 15:01
        > Komputery poleasingowe to nie jest dokładnie to samo, co komputery używane.
        > Wymienia się całość lub dużą grupę jednolitego sprzętu na nowy. Powodem
        > wymiany nie jest zużycie, awaria itp. tylko polityka firmy w zakresie rozwiązań
        > IT.

Średni czas do awarii płyty głównej to około 6-8 lat. Reszta komponentów - podobnie. To nie jest tak, że firma pozbywa się nówki sztuki. I powodem JEST zużycie wbrew temu co sugerujesz. Oczywiście zakup jest także loteryjny, bo sprzęt ma prawo ulec awarii, a gwarancji nie ma, a jak jest to z problemami, bo sprzęt nietypowy.
        • wariant_b Re: Jaki komputer kupic? 12.06.14, 15:52
          2romki napisał:
          > Średni czas do awarii płyty głównej to około 6-8 lat.

Tak, ale dla płyty sześcioletniej to, z wyjątkami, jeszcze średnio około 5-6 lat.
          Bardziej problem jest z napędami optycznymi, dyskami i zasilaczami,
          niż z procesorami, pamięciami i płytami głównymi.

To trochę jak z ludźmi - kto przekroczył średnią długość życia nie umiera
          natychmiast i może żyć jeszcze całkiem długo - tylko co to za życie.
          Komputer też jest wcześniej martwy moralnie niż technicznie - nie ma go
          już do czego używać, jeśli stare programy przestały wystarczać.
          Choć znam firmy, które jeszcze korzystają z programów w DOS-ie i dla nich
          wymiana komputera na nowy to nierzadko beznadziejny koszmar.

> a jak jest to z problemami, bo sprzęt nietypowy.

Tu jest ta różnica między sprzętem poleasingowym, a wypasionym używanym.
          Sprzęt poleasingowy jest na swój sposób typowy, bo masowy. choć przestarzały.
          Tylko kwantem do wymiany może być cała jednostka w najsłabszej konfiguracji.
          Resztę (czyli nowy dysk, napęd , ew. pamięci i procesor) się przełoży i działa.
          • Gość: 1.st.2 Re: Jaki komputer kupic? IP: *.dynamic.chello.pl 12.06.14, 18:34
            Od 7 lat używam komputera polizingowego i działa jak należy. (wymieniłem dysk bo był mały) Mało tego, nie chcę innego bo ten wystarcza mi do wszystkiego , zużywa niewiele prądu, jest niewielki i cichy.
            • Gość: Ineska Re: Jaki komputer kupic? IP: *.dynamic.chello.pl 14.06.14, 20:21
              Widze, ze dyskusja trwa nadal i mam szanse dzieki Waszej wiedzy poczytac i przemyslec sobie rozne opcje:) Dziekuje:) Kazdy komentarz daje mi wiele cennych spostrzezen i pewnie kiedys komus innemu tez sie przyda, kto wstuka temat do wyszukiwarki.

Ja juz podjelam decyzje, teraz czekam na finanse i bede kupowac:) Nowy komputer jednak. Wiecej wydam, ale to opcja dlugoterminowa. Jesli ktos woli mniej placic i miec wieksze ryzyko - to tez ok. Ja cenie jednak bardziej wygode i bezpieczenstwo. Gdyby to byla roznica miedzy 500 a 3000 (jak wedy kiedy kupowalam staruszka) to moze bym sie dzis zastanawiala. Ale roznica rzedu 600-800 zl miedzy sprzetem nowym a uzywanym to nie jest duza roznica. A w jakosci uzytkowania - dla mnie bedzie duza wygoda.
              • malasta49 Re: Jaki komputer kupic? 15.01.15, 21:40
                Ponieważ także przymierzam się do wymiany komputera,z zainteresowaniem przeczytałem całą dyskusję i bardzo ciekawi mnie co Inesko wybrałaś.Jeśli to jest składak,to z jakich podzespołów go złożyłaś ?
                malasta

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka