Dodaj do ulubionych

Zamach na nasze pieniądze - składaki out!

IP: *.zywiec.plusnet.pl 25.08.04, 09:37
ktoś chce nas pozbawić możliwości konfigurowania własnych komputerów, to
skandal ! jestem mocno wkurzony, jeszcze ten sektor musi przejść pod kontrolę
obcego kapitału i kasa wypłynie z kraju i zabierze pracę wielu ludziom, mam
nadzieję, że nasi wspaniali politycy zareagują na czas i znajdą inteligentne
rozwiązanie ( o ile wśród polityków jeszcze pozostał ktoś z inteligencją i
resztkami patriotyzmu i uczciwości)
Obserwuj wątek
    • user0001 Czy masz coś na potwierdzenie tych doniesień? 25.08.04, 09:42
      Możesz dać jakiś punkt zaczepienia? Jakiś projekt ustawy, proponowaną uchwałę
      Rady Ministrów, a może dokumenty które wyciekły M$, IBM czy teź HP?

Bez dowodów nie chce mi się podnosić krzyku.
    • prawdziwy.tebe Re: Zamach na nasze pieniądze - składaki out! 25.08.04, 10:17

czy mi sie wydaje, czy za tym stoja ci sami czerwoni urzedole z zsre, ktorzy
      tak chca wszystkich wyzwolic spod krwiozerczego MS i wcisnac linuksa?
      • gray Re: Zamach na nasze pieniądze - składaki out! 25.08.04, 10:26

ale za czym? nikt nie chce powiedzieć :-(
        może jakiś link? nie musi być nawet aktywny, sam sobie skopiuję i wkleję ale
        żeby coś było...
        • koktajl_molotowa Re: Zamach na nasze pieniądze - składaki out! 25.08.04, 10:57
          Chodzi o zapis, zgodnie z którym każdy sprzedawany komputer bedzie musiał mieć
          certyfikat (bezpieczeństwa? zgodnosci z...? nie wiem, nie mogę znależć linku,
          czytałem o tym ze 2 tyg temu). Właściciele małych firm/sklepów komputerowych
          twierdzą, że musieliby sprzedac 20 komputerów w danej konfiguracji (bo na kazdą
          konf. trzeba by mieć taki certyfikat) aby zwróciły im się koszty
          badania/certyfikowania), twierdzą, że to podobno niemozliwe.
          Tyle skrótem.
          POZDR
          • Gość: Amarildo Re: Zamach na nasze pieniądze - składaki out! IP: *.zywiec.plusnet.pl 25.08.04, 11:06
            www.chip.pl/arts/n/article_110898.html
          • gray Re: Zamach na nasze pieniądze - składaki out! 25.08.04, 11:21

aaa, o to chodzi! no cóż, też o tym słyszałem. ten zapis jest ewidentnym
            przykładem bezlitosnego lobbingu korporacji produkujących komputery podobnie jak
            lobbing ustawy o patentach na oprogramowanie przez firmy produkujące
            oprogramowanie [ ;D ]
          • Gość: gallileo Re: Zamach na nasze pieniądze - składaki out! IP: *.biz.rr.com 25.08.04, 18:54
            koktajl_molotowa napisał:

> Chodzi o zapis, zgodnie z którym każdy sprzedawany komputer bedzie musiał mieć
            > certyfikat (bezpieczeństwa? zgodnosci z...? nie wiem, nie mogę znależć linku,
            > czytałem o tym ze 2 tyg temu).

Jezeli ZASILACZ ma certyfikat (bezpieczeństwa) to komputer jest
            bezpieczny.

nie ma innych komponentow w komputerze ktore sa nie bezpieczne, kazde
            maja certyfikacje!
      • user0001 Nie wciskamy linuxa na siłę 25.08.04, 11:19
        Nikt nie chce Tobie wciskać linuxa na siłę. Jedyne czego my, użytkownicy
        linuxa chcemy to wyrównanie pola gry.
        Sytuacja obecna, w której każda firma musi posiadać system z Redmond jest
        patologiczna. Jest to wspierany przez państwo monopol, a każdy monopol jest
        zły. (jeśli nie wiesz o czym piszę, to pomyśl o nieszczęsnym programie
        Płatnik) Wystarczyło by, aby zamiast udostępniania programu, został
        opublikowany format danych jaki ma być wykorzystywany w przesyłaniu do ZUS'u
        rozliczeń.
        • gray właśnie 25.08.04, 11:24

popełniłeś błąd i niebawem się o tym przekonasz aczkolwiek może się stać inaczej
          ponieważ pan prawdziwy.tebe będzie chciał zrobić mi na złość (lubi to) :)
        • prawdziwy.tebe Re: Nie wciskamy linuxa na siłę 25.08.04, 17:27

> Sytuacja obecna, w której każda firma musi posiadać system z Redmond jest
          > patologiczna.

firma z Redmond nie jest monopolista. zglos sie do pewnego niezwykle
          elokwentnego pana na 'g' po korepetycje, ktorych ja jemu kiedys udzielilem.

> Jest to wspierany przez państwo monopol, a każdy monopol jest zły. (jeśli nie
          > wiesz o czym piszę, to pomyśl o nieszczęsnym programie Płatnik)

rozwiazanie systemu platnik jest wymyslem prywatnej firmy a nie politykow.
          • gray Re: Nie wciskamy linuxa na siłę 25.08.04, 17:33

nie chodzi o system płatnik ale o specyfikację protokołu, którym płatnik się
            posługuje. więcej czytać elokwentny panie 'p'.

ps. ale nam się sygnaturka wylosowała :)
            • prawdziwy.tebe Re: Nie wciskamy linuxa na siłę 26.08.04, 00:52

a co protokul do MS Windows???
              • gray Re: Nie wciskamy linuxa na siłę 26.08.04, 09:14

jakoś nie mogę wyłowić z twojej wypowiedzi sensu, który chciałeś mi przekazać...

btw - protokÓł.
    • maciej-d Re: Zamach na nasze pieniądze - składaki out! 25.08.04, 11:10
      To jest ponoć wymóg Unii ! :( To się nazywa odgórna pomoc dla wielkich
      koncernów. ps. w sumie mnie ten pomysł nie dotyczy, bo ja sam sobie i znajomym
      (i każdemu kto oto mnie poprosi) złożę PC.
      • Gość: piecyk gazowy Re: Zamach na nasze pieniądze - składaki out! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.04, 11:15
        Mam nadzieję, że Polacy jakoś to obejdą. Mamy wprawę w obchodzeniu absurdalnych
        przepisów. Może np. "sprzedaż części komputerowych", a składanie "pod stołem"?
        • user0001 Składak pod stołem, a co z oprogramowaniem OEM? 25.08.04, 11:26
          To może nie wyjść, zwróć uwagę, że w Polsce większość licencjonowanych
          Windows'ów to OEM, który jest przeznaczony do sprzedarzy z nowymi komputerami.
          Nie wiem czy sprzedaż części da się zakwalifikować jako sprzedaż komputera,
          czy możemy sobie pozwolić na podwojenie ilości użytkowników naruszajacych
          prawa autorskie ;-) ?
          Linux nie jest tu rozwiązaniem, i nie będzie, gdyż konfiguracje użytkownika,
          to domena graczy.
          • Gość: odp Re: Składak pod stołem, a co z oprogramowaniem OE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.04, 11:37
            oem może być dołączany do pojedynczych podzespołów (podobno)
            • user0001 Myszka (20PLN) + Windows OEM 25.08.04, 11:42
              Wiem, że ta furtka istnieje, ale pewnie zaraz ja zamkną :)
        • Gość: Cornolio Re: Zamach na nasze pieniądze - składaki out! IP: *.ch.pwr.wroc.pl 25.08.04, 12:11
          Powstanie szara strefa na pewno. Ja to widzę tak:

1. Sklepy komputerowe wprowadzą do swojej oferty "gotowe" komputery znanych
          marek, a oprócz tego będą się nadal zajmować dystrybucją podzespołów.
          2. Serwisy tychże sklepów wprowadzą coś na kształt próbnej konfiguracji
          zakupionych podzespołów. Oczywiście na życzenie klienta, który przecież ma
          prawo sprawdzić czy zakupiona płyta główna, pamięć RAM, grafika, dysk, CD-ROM,
          stacja dyskietek, etc. w ogóle działają oraz nie kłócą się ze sobą :))
          Sytuacja taka będzie dotyczyć klientów indywidualnych (użytkowników domowych),
          którzy będą mieli w dupie jakieś promieniowania, i inne CE.
          3. Dodatkowo powstanie cała sieć firm, trudniących się pomiarami konfiguracji
          komputerowych i wydających certyfikaty CE na konkretny egzemplarz. Tu jednak
          widzę pewną trudność, bo nie koniecznie nasz parlament może się zgodzić na
          takie rozwiązanie. Ale nie martwię się jakoś, wszak nasz sejm jest bardzo
          podatny na działanie lobbingu.

Tak czy siak ci którzy myślą, że napędzą koniunkturę na "gotowe" komputery na
          pewno się przeliczą. Istnieją jeszcze domorośli składacze kompów, którzy za
          drobną opłatą wykorzystają w końcu swoją wiedzę. A jest ich niemało!
          • gray Re: Zamach na nasze pieniądze - składaki out! 25.08.04, 13:29

jasne - może tak być. podzespoły można sprzedawać jak najbardziej i każdy może
            sobie złożyć komputer samemu. każdy prywatny odbiorca - firmy muszą kupować całe
            zestawy komputerowe a nie wszystkie przedsiębiorstwa będzie stać na della za
            conajmniej 3000zł/sztuka a firmy to poważny odbiorca sprzętu jakby nie było.

co do sieci firm trudniących się pomiarami to sądzę, że będą mogły to wykonywać
            jedynie certyfikowane jednostki, których będzie bardzo mało - coś jak stacje
            obsługi pojazdów wykonujące przeglądy po odebraniu dowodu rejestracyjnego - na
            palcach policzysz.
            • mariuszr_77 Re: Zamach na nasze pieniądze - składaki out! 25.08.04, 14:17
              gray napisał:

>
              > jasne - może tak być. podzespoły można sprzedawać jak najbardziej i każdy może
              > sobie złożyć komputer samemu. każdy prywatny odbiorca - firmy muszą kupować cał
              > e
              > zestawy komputerowe a nie wszystkie przedsiębiorstwa będzie stać na della za
              > conajmniej 3000zł/sztuka a firmy to poważny odbiorca sprzętu jakby nie było.
              >
              > co do sieci firm trudniących się pomiarami to sądzę, że będą mogły to wykonywać
              > jedynie certyfikowane jednostki, których będzie bardzo mało - coś jak stacje
              > obsługi pojazdów wykonujące przeglądy po odebraniu dowodu rejestracyjnego - na
              > palcach policzysz.

A doczytaliście ten artyjuł do końca?
              www.chip.pl/arts/n/sub/article_110905.html
              • gray Re: Zamach na nasze pieniądze - składaki out! 25.08.04, 14:24

i problem rozwiązał się sam z tym, że każdy przepis można różnie interpretować.
                to jaka interpretacja stanie się ogólnie przyjętą jest celem zabiegań wszystkich
                zainteresowanych stron - miejmy nadzieję, że zwycięży zdrowy rozsądek.
    • maciej-d Re: Zamach na nasze pieniądze - składaki out! 25.08.04, 15:10
      Eh ta Unia. Same pomiary, certyfikaty, wymogi. Wszytko by małe i nawet średnie
      firmy komputerowe "udupić", ALE TO WSZYTKO DLA NASZEGO DOBRA!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka