IP: *.karpaty.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.04, 10:00
Czy dołożenie drugiej kości 256 MB RAM może spowodować, że któryś system (WinXP/Linux) się nie odpali/odpali ale z błędami, czy dla systemu przejdzie to niezauważenie tak jakby zawsze tam było 512 MB?
Obserwuj wątek
    • Gość: jap Re: ram IP: 195.136.36.* 03.09.04, 10:07
      Nie miałem nigdy przypadku, aby system operacyjny zareagował negatywnie na
      zwiększenie pamięci. Nie powinno być nawet żadnego komunikatu. Możesz mieć
      ewenualnie przy pierwszym uruchomieniu komunikat z BIOSa o zmianie. Musisz
      wtedy potwierdzić zmianę i już masz spokój.
    • Gość: b Re: ram IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.04, 10:07
      Nie bedzie zadnego problemu. Podlaczaj i odpalaj.
    • user0001 Testy, testy i jeszcze raz testy (memtest86) 03.09.04, 10:13
      Zanim podłączysz, ściągnij sobie program memtest86 i wypal płytkę lub przygotuj
      dyskietkę, włóż pamięć i zbootuj do tego programu. Sprawdź pamięć, jeśli nie
      znajdzie błędu, to żaden system nie powinien mieć problemów.
      • Gość: SsMyK Re: Testy, testy i jeszcze raz testy (memtest86) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.04, 10:27
        ściągnij sobie program memtest86 i wypal płytkę lub przygotuj
        > dyskietkę, włóż pamięć i zbootuj do tego programu

w moim przypadku problemem jest w 80% ram gdyż komputer mi sie zawiesza,po
        prostu staje.

wytłumacz mi jak mam przygotować ta dyskietkę aby zbotowac z tego programu
        memtest86

nagrywara mi padła dlatego nie moge wykonac płytki.

Zgóry dzxiekuję za odpowiedz...
        • netsec Re: Testy, testy i jeszcze raz testy (memtest86) 03.09.04, 10:30
          Gość portalu: SsMyK napisał(a):

> w moim przypadku problemem jest w 80% ram gdyż komputer mi sie zawiesza,po
          > prostu staje.
          > wytłumacz mi jak mam przygotować ta dyskietkę aby zbotowac z tego programu
          > memtest86

Ok jeśli ściągnąłeś plik memt31a.zip to po wypakowaniu będziesz miał folder
          memt86 a w nim install.bat.

1. Kilknij plik install.bat
          2. Pojawi się okno z napisem Enter target diskette drive:
          3. Wpisz A: i wciśniej ENTER.
          4. Pojawi się napis
          Please insert a formatted diskette into drive A: and press -ENTER- :
          5 .Włóż do stacji dyskietek czystą dyskietkę i wciśnij ENTER.
          Po zakończeniu tworzenia dyskietki okienko zniknie.

Pozostaw dyskietkę w stacji dyskietek.

Wyłącz komputer całkowicie i włącz ponownie.
          Komputer powinien uruchomić się z dyskietki, po tym automatycznie uruchomi się
          program testujący pamięć.
          Jeśli komputer nie uruchomi się z dyskietki, to trzeba w BIOS ustawić kolejność
          bootowania na FDD czyli dyskietka w pierwszej kolejności.

W trakcie testu pamięci jeśli będą występować błędy to ich lista pojawi się
          poniżej ostatniej przerywanej linii. Powyżej po bliżej prawej strony w polu
          Errors wartość 0 zmieni się na taką która będzie odpowiadać ilości błędów.

Test może trwać kilka godzin, ale powinno się go wykonać przynajmniej do momentu
          kiedy pole PASS zmieni się na 1, lub do pierwszych błędów.
          • Gość: SsMyK Re: Testy, testy i jeszcze raz testy (memtest86) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.04, 10:39
            dziękuje za odpowiedz...

po rozpakowaniu mam plik zapisany w formacie iso ,gdy go zamontuje bab katalog
            boot a w nim dwa pliki boot.cat oraz memtest.img

I w zasadzie to nie wiem co dalej z tym robić...
            • netsec Re: Testy, testy i jeszcze raz testy (memtest86) 03.09.04, 11:04
              Gość portalu: SsMyK napisał(a):

> I w zasadzie to nie wiem co dalej z tym robić...

Ściągnij ten plik www.memtest86.com/memt31a.zip
          • Gość: SsMyK Re: Testy, testy i jeszcze raz testy (memtest86) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.04, 10:41
            > Test może trwać kilka godzin,

znając życie to podczas testu mie sie zawiesi ...:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka