08.09.04, 22:57
Czy ktoś wie może do ilu rekordów łapie Filtr w Excelu?
Obserwuj wątek
    • Gość: mika_p Re: Excel IP: *.c151.petrotel.pl 08.09.04, 23:12
      Autofiltr jest w stanie wyfiltrować co najmniej kilka tysięcy wierszy-rekordów,
      podejrzewam, że do oporu, do dna arkusza.
      Autofiltr pozwala Ci na wybranie jednego gatunku danej spośrób wszystkich
      występujących w danej kolumnie, rozróżnia puste/niepuste, filtrowanie w
      sposób "inny" pozwala dać sumę/iloczyn dwóch kryteriów rozmaitych na
      przykład "zawiera/nie zawiera/równa się, jest większe/mniejsze" i tak dalej.

O to chodziło ?
      • calineczka36 Re: Excel 08.09.04, 23:14
        Do: mika, Tak o to chodziło tylko ze filtr na standardowych ustawieniach lapie
        tylko do około 1000 rekordów i nie wiem jak ustawic zeby lapał dalej
        • Gość: mika_p Re: Excel IP: *.c151.petrotel.pl 08.09.04, 23:48
          Dziś tego nie sprawdzę, popatrzę jutro w pracy, tam mam takie pliki, co to
          tysiące rekordów mają, a ja ich nie czytam nawet, tylko od razu filtruję.

Ale może sprawdź, czy gdzieś w okolicach tego tysiąca nie ma pustego wiersza
          (wystarczy drobiazg przecież, zaznaczenie wiersza i przypadkowe wciśnięcie DEL)
          • mika_p Re: Excel - 3 tysiące, kto da więcej ? ;-) 10.09.04, 22:39
            Sprawdziłam dzisiaj - plik ma kole 3 tysięcy wierszy i filtruje się bardzo
            ładnie; tak więc chyba magiczna granica tysiąca to nie to.
            • calineczka36 Re: Excel - 3 tysiące, kto da więcej ? ;-) 11.09.04, 09:00
              Do mika: zadalam to pytanie na czyjas prosbe i teraz sama zaczelam sprawdzac
              wiec chodzi o to ze rekordow w pliku moze byc bardzo duzo nawet wiecej niz 3
              tys. ale lista autofiltra miesci tylko 1000 różnych nazw. Sprawdzilam to na
              1860 rekordach nazwisk gdzie jest bardzo mało powtarzających się, i policzylam
              listę autofiltra i tylko 1000 się pokazało i to na dodatek tylko do M dlatego
              dalo sie zauważyc ze reszty nie pokazuje. Więc jak w pluku jest tylko około
              1000 powtarzających sie nazw a rekordow nawet 10 tysięcy to wszystko jest w
              porządku. Więc chodziłoby zeby powiększyć zakres rozwijanej listy autofiltra.
              • Gość: mika_p Re: No to ja nie wiem IP: *.class145.petrotel.pl 11.09.04, 16:05
                No to ja nie wiem. Może ktoś wie, a może się nie da.
                Pewnie gdybym musiała, to bym sobie radziła jakimiś chałupniczymi metodami,
                klnąc, zgrzytając zębami i modląc się na forum.

W tej chwili przychodzi mi do głowy tylko robota 24-częściowa: zdublowałabym
                kolumnę z tą masą rozmaitych danych, na klonie założyłabym filtr "Inne" -
                > "Zaczyna się od" A i pracowałabym na kolumnie oryginalnej. A potem B, C i tak
                dalej aż do Z.

A jak bym wreszcie skończyła, to na forum pojawiłaby się odpowiedź i rzecz
                okazałaby się łatwa i prosta i musiałabym się upić w trupa.
                • Gość: Beny Re: No to ja nie wiem IP: *.dip.t-dialin.net 11.09.04, 16:27
                  > A jak bym wreszcie skończyła, to na forum pojawiłaby się odpowiedź i rzecz
                  > okazałaby się łatwa i prosta i musiałabym się upić w trupa.

Mozesz zaczac myc szklo.
                  Filtrowana wartosc trzeba wpisac z palca a nie wybierac z wyswietlanego menu.
                  • calineczka36 Re: No to ja nie wiem 11.09.04, 16:47
                    Czy ja bym mogla prosic o jasniejsze wytlumaczenie gdzie mam wpisac szukane
                    wyrazenie którego nie ma na liscie filtra, bo powiedzmy ma iles tam rekordow w
                    pierwszym ma napisane nazwisko a po nim cala mase tych nazwisk i na pierwszym
                    rekordzie zakladam autofiltr i mam strzaleczke w pierwszym rekordzie otwieram
                    ja i pokazuje mi sie lista ktora lapie tylko 1000 roznych nazw a pozostale jak
                    wywolac.
                    • Gość: Beny Re: No to ja nie wiem IP: *.dip.t-dialin.net 12.09.04, 18:08
                      A po co ci pozostale nazwiska w autofiltrze ????
                      Filtr sluzy ograniczeniu wyswietlanych wartosci do jakiegosc podzbioru (a nie do
                      jednego nazwiska). Jesli szukasz jednego konkretnego nazwiska. To chyba latwiej
                      jest nacisnac ctrl+f i wpisac to jedno nazwisko, albo zamiast jechac w
                      autofiltrze w dol, to pososrtowac nazwiska alfabetycznie i pojechac w dol w
                      samym arkuszu - nie?

Jesli juz bardzo chcesz szukac uzywajac autofiltra to masz tam nei wiem jak to
                      ejst dokladnie po polsku) mozliwosc wpisania ograniczen uzytkownika i dokladnie
                      wyrazic swoja potrzebe filtrowania, popatrz troche w ten monitor ktory stoi
                      przed toba - tam wszytsko jest.

Gdybys opisala swoj problem to moze ktos laskawie podpowie ci jak go roziwazac,
                      bo cos widze ze uzywasz excela w sposob odbiehgajacy od jego przenaczenia :)

Jesli to ma byc jedno nazwisko to masz fukcje szukania indeksu w tablicy wedlug
                      podanego wzorca, co wiecej mozna utworzyc liste (podobna do tej z autofiltra) w
                      ktorej pojawia sie nazwiska a ty je wybierajac wskazesz odpowiednia linie, itd,
                      itd. Proponuje 0.5h spedzic z helpem - na MS mozna narzekac, ale helpy maja dobre!
                      • m.matkowski Re: No to ja nie wiem 26.11.04, 09:33
                        Da się filtrować do dna arkusza, ale nie pojedyncze wartości, tzn.
                        jeżeli macie w kolumnie A - 65536 nazwisk, to w filtrze będzie ich na liście
                        tylko 1000, ale jeżeli będziecie mieć te nazwiska podzielone na grupy, np: te
                        zaczynające się na a, b, c itd. to w filtzre wybieracie np: C i wliście nazwisk
                        nadal będziecie mieli tylko 1000 pozycji, więc żeby wydobć podczas filtrowania
                        to konkretne, to musicie wpisać ręcznie (inne) w filtrze, albo jeszcze bardziej
                        pogrupować listę i filtrować wg kilku kryteriów.

MMM
    • parszywy Re: Excel 26.11.04, 19:09
      Polecam www.originlab.com/

Znacznie lepszy od Exela
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka