13.01.22, 19:18
Troche mnie przyblokowalo, bo nie wiem jak sformulowac pytanie do wujka Google sad

W kolumnie A mam cos w rzedzie 1, 2, 5, 8, 9, 12... i tak dalej. Jest mozliwosc, zeby pozbyc sie tych rzedow, w ktorych nie ma zadnych wartosci, przy rownoczesnym zachowaniu kolejnosci rzedow? Ja wiem, ze jak sobie uporzadkuje od A do Z albo odwrotnie, to wytnie mi puste rzedy, ale kolejnosc jest kluczowa.

Wie ktos? Chetnie po angielsku, bo ja na Google sheets dzialam i mam je po angielsku wlasnie, a jak przestawie na polski, to juz zupenie sie pogubie...
Obserwuj wątek
    • kautokeino Re: Excel 13.01.22, 19:20
      Aha, i nie chodzi mi o reczne zaznaczanie kolejnych rzedow, bo ja mam liste 1500 rzedow dluga i chodzi mi o skrot.
    • araceli Re: Excel 13.01.22, 19:23
      Zakładasz filtr na kolumnę A, wyświetlasz tylko puste, osuwasz puste (całe wiersze), zdejmujesz filtr.
      • kautokeino Re: Excel 13.01.22, 19:54
        Dzieki, pomoglo!

Co prawda nie mam pojecia jak usunac puste, ale nalozylam filtr, skopiowalam kolumne i po wklejeniu zostaly mi tylko pelne rzedy smile
    • z_lasu Re: Excel 13.01.22, 19:40
      Zaznaczasz jednym klikiem całą kolumnę i z zakładki dane wybierasz "Usuń duplikaty". Zostaje Ci jeden (pierwszy) pusty wiersz do ręcznego usunięcia.
      • lot_w_kosmos Re: Excel 13.01.22, 19:47
        Właśnie miałam pisać o duplikatach.
      • droch Re: Excel 13.01.22, 19:52
        O ile coś nie powtarza się w wierszach z wartościami…
      • kautokeino Re: Excel 13.01.22, 20:01
        Nie mam tam duplikatow a puste rzedy nie sa liczone jako dupilakty. Podpowiedz araceli z filtrem dziala smile
    • ewka.n Re: Excel 13.01.22, 20:07
      Idea:
      Zaznaczyć wszystkie puste puste komórki w kolumnie i je za jednym zamachem wszystkie usunąć.
      Jeśli masz więcej takich kolumn obok siebie, to je od razu wszystkie możesz zaznaczyć, będzie dużo szybciej.

Instrukcja:
      1. Zaznacz kolumnę A.
      2. Kliknij na zakładce "Narzędzia główne" ikonkę lupy z napisem "Znajdź i zaznacz", żeby rozwinęło się z niej menu, z tego menu kliknij "Przejdź do - specjalne...", w okienku które wyskoczy zaznacz pozycję "Puste". W efekcie zaznaczy wszystkie puste komórki pomiędzy pełnymi w kolumnie A.
      3. Kliknij prawym przyciskiem myszy na taką jedną z zaznaczonych komórek, aby pojawiło się menu kontekstowe i wybierz z niego "Usuń..." a potem w okienku, które wyskoczy to co Ci pasuje - najprawdopodobniej będzie to "Przesuń komórki do góry".
      • kautokeino Re: Excel 13.01.22, 23:56
        A pomysl jak znalezc, ale nie usunac, duplikaty? Bo tez by mi sie przydalo, a nie umiem (i recznie dziergam).
        • ewka.n Re: Excel 14.01.22, 00:26
          To zależy jak masz zorganizowane dane. Najprościej: załóżmy, że sprawdzasz duplikaty w kolumnie A.
          1. Zaznacz kolumnę A.
          2. Na zakładce "Narzędzia główne" kliknij w ikonkę z podpisem "Formatowanie warunkowe", rozwinie się menu, najechać myszką na jego pierwszą pozycję "Reguły wyróżniania komórek", rozwinie się podmenu, z którego wybrać ostatnią pozycję "Duplikujące się wartości", wyskoczy okienko, w którym kliknąć OK, aby zaakceptować domyślny format wyróżniania duplikatów.
          3. Duplikaty wartości w kolumnie zostaną zaznaczone kolorem.

Aby zapanować nad formatowaniem warunkowym, warto je od razu po użyciu od razu wyczyścić, żeby nie uaktywniło się niepotrzebnie, gdy o nim zapomnimy :
          1. Klikną w dowolną komórkę w danym arkuszu.
          2. Na zakładce "Narzędzia główne" kliknij w ikonkę z podpisem "Formatowanie warunkowe", rozwinie się menu, kliknąć ostatnią pozycję "Zarządzaj regułami...", wyskoczy okienko.
          3. W okienku po tekście "Pokaż reguły formatowania dla:" zmień "Bieżące zaznaczenie" na "Ten arkusz".
          4. Poniżej w okienku pojawi się lista reguł formatowania warunkowego, można je pousuwać.
          • kautokeino Re: Excel 14.01.22, 00:43
            Probowalam, ale mi jakies glupoty tam wychodza. Pokazuje mi jedno okienko, to jaki to duplikat? I dlaczego to jedno pokazuje, tez nie wiem...
            Ja wiem, ze "case sensitive", ale czasami mam ochote w Bieszczady wink
            • ewka.n Re: Excel 14.01.22, 01:18
              Tu masz filmik:
              www.youtube.com/watch?v=zqsfkBBuRt0

A tu masz wyjaśnione dokładniej z obrazkami:
              www.excel-easy.com/examples/find-duplicates.html

Nie poddawaj się. Gdy już opanujesz, to zobaczysz ile czasu następnym razem zaoszczędzisz. Warto smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka