Dodaj do ulubionych

nie mogę włączyć bootowalnych systemów

24.01.15, 15:16
Witam, mój problem polega na tym,że nie mogę włączyć żadnych systemów prosto z płyty.
Live xp ,pokazuje się niebieski ekran, ubuntu, zależnie od wersji, albo pokazuje error, albo czarny ekran i dalej nic.
Moja płyta główna to asrock H87 pro4, gdzie może występować problem, jakieś ustawienia UEFI?
Wszystkie płyty doskonale działają na innych komputerach.
Obserwuj wątek
    • abcdefowicz Re: nie mogę włączyć bootowalnych systemów 24.01.15, 19:22
      W niektórych systemach linuksowych, jak są problemy z bootowaniem z płyty, można spróbować uruchomienia w trybie noacpi. Czarny ekran może być, jeśli karta graficzna ma wyjścia HDMI, DVI i d-sub, a monitor jest podłączony pod to ostatnie, niektóre systemy domyślnie przekierowują obraz na HDMI, mimo że jest niepodłączony monitor pod to złącze. Na swojej płycie Asus M4A77TD Pro i GF 9600GT miałem z tym problem na Ubuntu i W7. Dobrze, że mam możliwość podłączenia telewizora pod HDMI i jakoś udało mi się to ominąć.
    • wariant_b Re: nie mogę włączyć bootowalnych systemów 25.01.15, 00:31
      Faktycznie,, problemy z uruchomieniem starszych wersji krążków CD na nowych płytach
      zdarzają się bardzo często i nie zawsze da się je obejść. Dotyczy to zarówno problemów
      z obsługą BIOS-u UEFI, samego sprzętu, a często używanego przez krążek loadera.

Jeśli na komputerze zainstalowany jest Windows 8 lub 8.1 to mógł zostać ustawiony
      Secure Boot i start z przypadkowego krążka może być uniemożliwiony.
      Podobnie może być problem z obsługą dysków i napędów AHCI czy portów USB 3.0.

Mam zbliżoną płytę Asrock Fatal1ty H87 Performance i nie potwierdzam problemów
      z uruchomieniem aktualnych wersji naprawczego linuxa PartedMagic oraz Windows PE
      Ultimate DLCD Boot 2014 v.3.0. Więcej krążków nie chciało mi się wypalać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka