Dodaj do ulubionych

Win 7 - mniejsza objętość

28.03.15, 01:19
Mam - od tygodnia - LEGALNY win7 home. Wpisałem kod, przyjął, pojawił się znaczek legalności, wszystko ok. Dzisiaj spróbowałem usunąć mu parę zbędnych gadżetów typu kwiatki, pingwiny i inne badziewia (tak jak to zrobiłem wcześniej z XP), bo na cholerę mi mają zajmować partycję systemową. I tu zonk. Pojawił się komunikat, że "kopia systemu jest nie oryginalna". Czy mam przez to rozumieć, że MUSZĘ trzymać te śmieci na dysku???? Jakieś debilne filmiki z wyścigami rowerowymi i tym podobny nawóz??? Przecież to tylko zabiera przestrzeń na dysku i do niczego nie jest potrzebne.
Można z tyn coś zrobić?
Obserwuj wątek
    • wariant_b Re: Win 7 - mniejsza objętość 28.03.15, 12:40
      Czasem można korzystając z slmgr.vbs, czasem problem rozwiązuje aktywacja
      telefoniczna MS, a czasem pozostaje korzystanie z pirackich narzędzi do legalnej
      wersji Windows lub reinstalacja systemu. Zależy od tego, co się uszkodziło.

Sprawdź komputer na obecność szkodliwego oprogramowania, przepuść sfc /scannow,
      sprawdź, czy działają aktualizacje, z pomocą slmgr -dli spróbuj ustalić w czym problem.
      Resztę znajdziesz w googlach.
      • kocinos Re: Win 7 - mniejsza objętość 28.03.15, 23:26
        Całkiem zbaraniałem. NIC jeszcze nie spróbowałem robić (z tych podanych przez Ciebie "testów/napraw", zwyczajnie uruchomiłem kompa i komunikat się nie pojawił. Ki czort? Sam się naprawił przy starcie??? Ale przecież wczoraj go restartowałem i komunikat wisiał ...
        A propos googla - czy dobrze zrozumiałem, że RT Se7en Lite stworzy mi "odchudzony" i zintegrowany z "moimi" sterownikami SAM Win 7? Czyli, że po użyciu go będę musiał ponownie "doinstalować" wszystkie potrzebne mi programy?
        • wariant_b Re: Win 7 - mniejsza objętość 29.03.15, 11:54
          > Całkiem zbaraniałem. NIC jeszcze nie spróbowałem robić

Tu zdziwienia nie ma - przyczyny problemów z aktywacją mogą być dość banalne
          i same ustąpić.

> A propos googla - czy dobrze zrozumiałem, że RT Se7en Lite...

RT Se7en jest, podobnie jak nLite dla osób, które często instalują system
          i nie chcą tracić całego dnia na ustawienia i aktualizacje. Pozwala przygotować
          własny, zmodyfikowany nośnik instalacyjny systemu. Prostszą alternatywą
          jest korzystanie z sysprepu i obrazu dysku ze skonfigurowanym systemem.
          Zaletą Se7en jest to, że skuteczniej usuwa niepotrzebne składniki systemu
          i można stworzyć "lżejszą" wersję bez niektórych niepotrzebnych elementów.
          Wadą - konieczność instalowania WAIK i maszyny wirtualnej do testów,
          bo nie zawsze przygotowywane ustawienia są poprawne i przewidywalne.
          W Internecie można znaleźć gotowce ze zaktualizowaną i odchudzoną
          wersją instalatora Windows 7.
          • kocinos Re: Win 7 - mniejsza objętość 29.03.15, 20:07
            Więc zostanę przy obrazie systemu, ale z użyciem Easeus ...
            1 - kopia jest "jednoplikowa", a Win7 robi - oprócz kopi "właściwej" całą kupę plików xml
            2 - plik jest mniejszy
            3 - mogę trzymać - na wszelki wypadek - także "wcześniejszą wersję" bez cudowania z kopiowaniem kopi w inne miejsce ...
            Natomiast dostaję wścieklizny, bo chcąc wywalić przynajmniej część np. gier (Start->Panel sterowania->Programy i funkcje->Włącz/wyłącz funkcje systemu) drań najpierw przyjmuje dyspozycje wyłączenia takiej funkcji (np. gry), potem żąda restartu (oczywiste), przy zamykaniu pisze, że wprowadza modyfikacje, po czym - przy starcie - najpierw pracowicie wprowadza nowe ustawienia, a potem pisze, że nowe ustawienia są "wadliwe" i cofa wszystko wracając do pierwotnego stanu.
            Jaki wpływ na system może mieć "nieobecność" takiego czy innego pasjansa, czy innego badziewia??? A siedzi to na dysku i zabiera miejsce ...
            Udało mi się zmniejszyć to do circa 10GB (razem z kilkoma podręcznymi programami), ale dalej to już chyba tylko jakaś piracka wersja mnie czeka, a przecież zapłaciłem za LEGALNE posiadanie ...
            A tu jeszcze są jakieś "aktualizacje" do zainstalowania. Ciekawe CO ulepszają. Tapety? Animacje? Sprzężenie z telefonem, faxem? Skąd mam wiedzieć, czego konkretnie dotyczą? Nie można tego jakoś "uczłowieczyć"?
            • bragland Re: Win 7 - mniejsza objętość 30.03.15, 21:32
              Graj dalej, jeśli chcesz grać
              • kocinos Re: Win 7 - mniejsza objętość 30.03.15, 21:51
                Jeszcze trochę pogram ... Z XP mi się udało, to czemu tu nie?
            • wariant_b Re: Win 7 - mniejsza objętość 31.03.15, 00:40
              > Natomiast dostaję wścieklizny, bo chcąc wywalić przynajmniej część np. gier

Tu lepiej jednak skorzystać w narzędzi do tworzenia pliku instalacyjnego i pousuwać
              wszystkie zbędne funkcje, bo kopiowane na dysk jest całe instalatorium Windows 7
              i wyłączenie gier czy innych opcjonalnych składników nie powoduje ich usunięcia.
              Dalej będą siedziały w winsxs, a informacje o komponentach będą w rejestrze.
              Poprawka KB2852386 pozwala na usunięcie stamtąd tylko niektórych poprawek.
              Ręczne usuwanie jest mocno ryzykowne (choć akurat gry można wyrżnać).

> Udało mi się zmniejszyć to do circa 10GB

Wprawdzie odchudzane wersje 7-ki mieszczą się na 4GB dysku, ale utrzymanie
              systemu na 10GB to też ogromny sukces. Problem w tym, że wraz z modyfikacjami
              system "puchnie" i dopiero 40GB dla 32-bit i 60GB dla 64-bit jest w miarę bezpieczne.

> A tu jeszcze są jakieś "aktualizacje" do zainstalowania. Ciekawe CO ulepszają.

Możesz założyć, że przy systemie Lite nic nie ulepszają, a tylko zwiększają zajętość
              dysku. wykorzystanie pamięci i spowalniają system. Słuszne to założenie nie jest,
              ale konieczne. Poprawka nie usuwa zbędnego kodu, tylko dodaje nowy.
              Aplikacje typu antywirusa, firewalla czy przeglądarki i tak wymuszą zainstalowanie
              niezbędnych poprawek bezpieczeństwa lub je zastąpią.

> Nie można tego jakoś "uczłowieczyć"?

Przy tej ilości nie można. Strategia selektywnego instalowania poprawek jest zbyt
              kosztowna czasowo i domowy użytkownik albo instaluje tylko SP albo wszystko.
              Można się wspierać narzędziami tylu WSUSoffline, które pomijają część poprawek
              i uaktualniać system okresowo, albo poprzestać na SP.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka