bettti 12.10.04, 10:14 Czy moja poczta jest bezpieczna (czy ktoś może ja przeczytać) w połączeniu ssl ,gdy wysyłam ją w pracy łącze sie z internetem poprzez serwer proxy ? Link Zgłoś Obserwuj wątek
user0001 Re: poczta 12.10.04, 11:09 Serwer proxy jest zwykle wykorzystywany jedynie do połączeń ze stronami www, i serwerami ftp. Jeżeli korzystasz z poczty przez "webmail" (dostęp do konta pocztowego na stronie www) to Twoja poczta jest szyfrowana na odcinku między Twoim komputerem a komputerem na którym znajduje się usługa webmail, przez serwer proxy (i routery firmy w której pracujesz), przechodzi ona w formie zaszyfrowanej. Serwer proxy widzi (i czasami zapisuje w logach) adresy z którymi się łączysz, tak więc informatycy firmy będą mogli zobaczyć, że łączyłaś się z usługą webmail, nie będą jednak mogli odczytać treści korespondencji, nie będą również wiedzieli do kogo pisałaś. Jeżeli korzystasz z programu pocztowego i połączenia ssl do wysyłania/odbierania, to nikt w drodze z serwera pocztowego do Ciebie, nie będzie wiedział, do kogo, ani o czym był ten list, ale każdy po drodze będzie mógł podejrzeć, że łączyłaś się z serwerem pocztowym. Na serwerze pocztowym, Twoje listy (przesyłane przez połączenie ssl) są już z powrotem "czystym tekstem" który każdy może przeczytać (ulubiona zabawa administratorów serwerów ;-P ). Jeżeli chcesz aby inni nie grzebali w Twojej korespondencji, polecam wykorzystanie klienta pocztowego i programu do szyfrowania poczty (PGP lub GnuPG, istnieje możliwość zintegrowania szyfrowania poczty zarówno z Outlookiem jak i innymi klientami pocztowymi). Jeżeli wykorzystasz szyfrowanie poczty, to nikt nie posiadający klucza prywatnego odbiorcy, nie będzie mógł przeczytać listu. Szyfrowanie PGP/GnuPG chroni treść listu, nie chroni jednak nagłówków, tak więc każdy będzie mógł po drodze podejrzeć do kogo jest list adresowany, od kogo pochodzi, jaki jest temat listu, i kiedy został on wysłany. Link Zgłoś
bettti Re: poczta 12.10.04, 11:40 Jesli dobrze zrozumialam moja poczta jest juz zaszyfrowana gdy wychodzi z mojego komputera a nie dopiero od serwera proxy tak ? nie uzywam programow pocztowych . Dlaczego przy otweiraniu skrzynki pojawia sie komunikat ze moja poczta moze zostac przekierowana ? Link Zgłoś
user0001 Re: poczta 12.10.04, 11:52 bettti napisała: > Jesli dobrze zrozumialam moja poczta jest juz zaszyfrowana gdy wychodzi z > mojego komputera a nie dopiero od serwera proxy tak ? Jeśli tylko używasz szyfrowanego połaczenia (https w pasku adresu, i zamknięta kłódka w pasku stanu) to zawartość komunikacji z serwerem jest szyfrowana gdy wychodzi z Twojego komputera. > Dlaczego przy otweiraniu skrzynki pojawia sie komunikat ze moja poczta moze > zostac przekierowana ? Niestety nie wiem, musiałbym zobaczyć ten komunikat na własne oczy aby go zrozumieć. Link Zgłoś