Dodaj do ulubionych

Generator listy słów ??? - czy jest coś takiego?

IP: *.crowley.pl 16.10.04, 20:31
czy jest jakiś program który tworzy listę słów (wszystkich) z zadanego tekstu?
Proszę o pomoc
Obserwuj wątek
    • Gość: pollak Re: Generator listy słów ??? - czy jest coś takie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.04, 22:09
      To jest zwykły plik tekstowy? Jeśli tak, to stosunkowo łatwo można coś takiego
      napisać w Perlu. Pozostaje tylko kwestia jak definiować słowo.
      • Gość: marek Re: Generator listy słów ??? - czy jest coś takie IP: *.crowley.pl 16.10.04, 22:18
        problem jest taki:
        uczę się jezyka angielskiego i chciałbym np. z zeskanowanego opowiadania wyciągnąc liste wszystkich słów. czyli każde słowo chciałbym mieć w kolejnym wierszu np. excela.
        chodzi o utworzenie listy słów. wiadomo ze w języku potocznym używa się kilkuset słów . i właśnie chciałbym stworzyć sobie taką listę z transponowanych tekstów.
        • user0001 Re: Generator listy słów ??? - czy jest coś takie 16.10.04, 23:02
          Gość portalu: marek napisał(a):

> uczę się jezyka angielskiego i chciałbym np. z zeskanowanego opowiadania

Jakiś program do OCR (Optical Character Recognition),
          jak nie masz w zestawie ze skanerem to może
          jocr.sourceforge.net/
          > wyciągnąc liste wszystkich słów. czyli każde słowo chciałbym mieć
          > w kolejnym wierszu

Trochę inaczej, chciałbyś listę wszystkich słów (pomijając słowa pisane wielką
          literą gdzie indziej niż na początku zdania, oraz jedno i dwuliterówki). Chcesz
          mieć tą listę wraz z ilością wystąpień każdego słowa, w jakiś sposób posortowaną.

> np. excela.

CSV, bo format excela jest za trudny.

Rozwiązanie (do zaimplementowania w jednym z języków skryptowych).

1 Wczytujesz linijkę tekstu, obcinasz początkowe i końcowe spacje,
          2 z linijki wybierasz pierwsze słowo (zestaw znaków do pierwszej spacji w tekście)
          3 obcinasz ewentualne kropki i przecinki
          4 jeśli słowo jest w tablicy hashowanej to zwiększasz liczbę wystąpień
          5 jeśli nie ma, to dodajesz do tablicy haszowanej
          6 jeśli to było ostatnie słowo w linijece to wczytujesz i przetwarzasz następną
          7 jeśli to była ostatnia linijka to sortujesz i wyświetlasz hasha.

Do napisania w kilkanaście minut (ale na trzeźwo czyli najwcześniej jutro).
          • Gość: marek o kurka ?!! :)) IP: *.crowley.pl 16.10.04, 23:42
            a skąd wiesz że nie jestem trzeźwy? (to prawda)
            niestety żadne skrypty i pisanie programów nie wchodzi w grę - jestem użytkownikiem a nie informatykiem , niestety.
            może sa jakieś gotowce?
            • Gość: senin Re: o kurka ?!! :)) IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 17.10.04, 00:57
              wlasnie przeprowadzilam takie cwiczonko

zapamietaj tekst jako plik .txt
              zaimportuj go do excela

Data > text to columns

zaznacz wszystkie mozliwe opcje delimiterow (nie znam polskiego odpowiednika)
              tzn: spacja, przecinek, tab, krpoka

skoncz
              tekst wpisze ci sie do kolumn po jednym slowku w "komorce". a potem to juz
              sobie sortuj jak chcesz
              • Gość: senin zapomnialam IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 17.10.04, 01:00
                jest jeszcze opcja > get external data

robi to samo
              • Gość: marek udało się . ale nie jestem jescze zadowolony :) IP: *.crowley.pl 17.10.04, 17:12
                udało się w zasadzie:) DZIĘKI OGROMNIASTE!!!!!
                jednak chciałbym jeszcze czegoś takiego jak statystyka słów - np. ile razy w tekscie (kolumnie ekscela) pojawiło się każde ze słów.
                • zaklinacz.deszczu Re: udało się . ale nie jestem jescze zadowolony 18.10.04, 12:02

wyexportuj do Accessa

i tam sie pobaw z "query'ami"
            • user0001 Re: o kurka ?!! :)) 17.10.04, 17:25
              Ja byłem nieszczególnie trzeźwy, więc napisanie skryptu przezemnie nie wchodziło
              w grę :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka