Gość: marek IP: *.crowley.pl 16.10.04, 20:31 czy jest jakiś program który tworzy listę słów (wszystkich) z zadanego tekstu? Proszę o pomoc Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: pollak Re: Generator listy słów ??? - czy jest coś takie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.04, 22:09 To jest zwykły plik tekstowy? Jeśli tak, to stosunkowo łatwo można coś takiego napisać w Perlu. Pozostaje tylko kwestia jak definiować słowo. Link Zgłoś
Gość: marek Re: Generator listy słów ??? - czy jest coś takie IP: *.crowley.pl 16.10.04, 22:18 problem jest taki: uczę się jezyka angielskiego i chciałbym np. z zeskanowanego opowiadania wyciągnąc liste wszystkich słów. czyli każde słowo chciałbym mieć w kolejnym wierszu np. excela. chodzi o utworzenie listy słów. wiadomo ze w języku potocznym używa się kilkuset słów . i właśnie chciałbym stworzyć sobie taką listę z transponowanych tekstów. Link Zgłoś
user0001 Re: Generator listy słów ??? - czy jest coś takie 16.10.04, 23:02 Gość portalu: marek napisał(a): > uczę się jezyka angielskiego i chciałbym np. z zeskanowanego opowiadania Jakiś program do OCR (Optical Character Recognition), jak nie masz w zestawie ze skanerem to może jocr.sourceforge.net/ > wyciągnąc liste wszystkich słów. czyli każde słowo chciałbym mieć > w kolejnym wierszu Trochę inaczej, chciałbyś listę wszystkich słów (pomijając słowa pisane wielką literą gdzie indziej niż na początku zdania, oraz jedno i dwuliterówki). Chcesz mieć tą listę wraz z ilością wystąpień każdego słowa, w jakiś sposób posortowaną. > np. excela. CSV, bo format excela jest za trudny. Rozwiązanie (do zaimplementowania w jednym z języków skryptowych). 1 Wczytujesz linijkę tekstu, obcinasz początkowe i końcowe spacje, 2 z linijki wybierasz pierwsze słowo (zestaw znaków do pierwszej spacji w tekście) 3 obcinasz ewentualne kropki i przecinki 4 jeśli słowo jest w tablicy hashowanej to zwiększasz liczbę wystąpień 5 jeśli nie ma, to dodajesz do tablicy haszowanej 6 jeśli to było ostatnie słowo w linijece to wczytujesz i przetwarzasz następną 7 jeśli to była ostatnia linijka to sortujesz i wyświetlasz hasha. Do napisania w kilkanaście minut (ale na trzeźwo czyli najwcześniej jutro). Link Zgłoś
Gość: marek o kurka ?!! :)) IP: *.crowley.pl 16.10.04, 23:42 a skąd wiesz że nie jestem trzeźwy? (to prawda) niestety żadne skrypty i pisanie programów nie wchodzi w grę - jestem użytkownikiem a nie informatykiem , niestety. może sa jakieś gotowce? Link Zgłoś
Gość: senin Re: o kurka ?!! :)) IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 17.10.04, 00:57 wlasnie przeprowadzilam takie cwiczonko zapamietaj tekst jako plik .txt zaimportuj go do excela Data > text to columns zaznacz wszystkie mozliwe opcje delimiterow (nie znam polskiego odpowiednika) tzn: spacja, przecinek, tab, krpoka skoncz tekst wpisze ci sie do kolumn po jednym slowku w "komorce". a potem to juz sobie sortuj jak chcesz Link Zgłoś
Gość: senin zapomnialam IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 17.10.04, 01:00 jest jeszcze opcja > get external data robi to samo Link Zgłoś
Gość: marek udało się . ale nie jestem jescze zadowolony :) IP: *.crowley.pl 17.10.04, 17:12 udało się w zasadzie:) DZIĘKI OGROMNIASTE!!!!! jednak chciałbym jeszcze czegoś takiego jak statystyka słów - np. ile razy w tekscie (kolumnie ekscela) pojawiło się każde ze słów. Link Zgłoś
zaklinacz.deszczu Re: udało się . ale nie jestem jescze zadowolony 18.10.04, 12:02 wyexportuj do Accessa i tam sie pobaw z "query'ami" Link Zgłoś
user0001 Re: o kurka ?!! :)) 17.10.04, 17:25 Ja byłem nieszczególnie trzeźwy, więc napisanie skryptu przezemnie nie wchodziło w grę :-) Link Zgłoś