Dodaj do ulubionych

CAT5e lub CAT6

15.03.22, 10:48
Cześć,
Mam zamiar kupić kabel do podłączenia mojego urządzenia i jestem zdezorientowany typami.
Nie znam się na tym, rozważ wybór CAT5e lub CAT6.
Szukałem w google i zobaczyłem bloga, czy ten blog jest prawdziwy, czy nie?
Czy ktoś może mi uprzejmie doradzić i podać powód?
Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • wariant_b Re: CAT5e lub CAT6 15.03.22, 16:16
      Jeśli zastanawiasz się nad wyborem okablowania CAT 5E lub CAT 6, to prawdopodobnie
      decyzja nie ma większego znaczenia, bo sieć ma pracować w standardzie Gigabit Ethernet
      a obie kategorie zapewniają taką możliwość. Różnica w użytkowaniu praktycznie żadna.

Aktualnie preferowanym rozwiązaniem jest wykorzystanie okablowania UTP CAT 6,
      ponieważ w przyszłości mogą pojawić się urządzenia o wyższych wymaganiach np.
      2.5 Gbit lub 10 Gbit Ethernet w routerach (to np. z uwagi na szybsze WiFi 802.11 ax),
      serwerach (np. NAS) czy komputerach osobistych. Oczywiście CAT 6 dotyczy całości
      okablowania - zarówno kabla, jak wtyków, gniazd ściennych, patchcordów etc.

A co do blogu - trochę pokrętnie jest to tłumaczone, ale generalnie poprawnie.
      Konkluzja, że są jeszcze inne, bardziej istotne niż sama kategoria, czynniki przy wyborze
      okablowania takoż prawdziwa. Przy okazji - raczej unikaj kabli AWG 26 - niższa liczba
      AWG to nieco grubsze żyły kabla, więc lepiej, choć kabel bardziej sztywny. Dla odmiany
      - przy krótszych kablach przyłączeniowych (patchcordy) sztywny przewód nie jest wygodny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka