Gość: Madzia IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.04, 12:28 Mam nowy komputer. Niedawno założyłam sobie stałe łacze, aby je założyć, pląba musiała byc zerwana. Czy mimo to komputer nadal jest na gwarancji? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Reader Jak IP: 212.247.232.* 16.11.04, 12:39 juz zainstalujesz firewall'a i anytwirusa to prosze wez telefon do reki i zadzwon do sprzedawcy. Oni z pewnoscia udziela wlasciwej odpowiedzi :-) Pozdrawiam Link Zgłoś
gwendal Re: zerwanie pląby na komputerze 16.11.04, 12:41 Jeśli zaplOMbowana była obudowa komputera, to na 99,99% zrywając plombę pozbawiłaś się gwarancji. Jest to idiotyczne i uciążliwe, ale w takich przypadkach należy z nowym podzespołem udać się do serwisu i zlecić zamontowanie go. Obsługa zrywa wtedy plombę, instaluje nowy komponent, odnotowuje to w dokumentacji gwarancyjnej, zakłada nową plombę i gwarancja dalej jest w mocy. Szkoda, że wcześniej nie zapytałaś kogoś lub nie zadzwoniłaś do firmy, w której kupiłaś swój sprzęt. Gwendal Link Zgłoś
Gość: lukasz Re: zerwanie pląby na komputerze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.04, 14:36 nie, też miałem taka sytuację i nie uznali mi gwarancji Link Zgłoś
m.gregor Re: zerwanie pląby na komputerze 16.11.04, 14:45 A to zalezy jaka to byla plomba. Jesli gwarancyjna (napisane: nie zrywac gwarancja albo cos w ten deseń) to mozesz sie juz o gwarancje nie martwic. Jest nieważna. Ale jesli np. serwisowa to raczej jest ważna. Najlepiej zadzwon tam gdzie kupilas komputer to sie dowiesz... Link Zgłoś
Gość: aqar Re: zerwanie pląby na komputerze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.04, 18:12 Co do gwarancji... Jezeli masz oplombowana obudowe to gwarancja powinna dotyczyc calosci jako ZESTAWU, a sprzedawca ma obowiazek aby wlozyc dowolny podzespol, niekoniecznie u mniego zakupiony i zalozyc nowa plombe. Jezeli ulegnie ona uszkodzeniu, w tym wypadku nadal posiadasz gwarancje na podzespoly !! Maja one osobne naklejki, a ich wykaz jest w zbiorczej gwarancji, ktora powinna byc razem z kupowanym zestawem. Na ogol zestaw posiada gwarancje na 24 (badz 36m-cy), a podzespoly na okres producenta (przewaznie 12m-cy). Proponuje, spokojnie udac sie do sklepu w ktorym Ci sprzedali komputer i dowiedziec sie jak oni interpretuja (jakie maja zasady) gwarancji. O plombowanie jednostki centralnej, byla juz spora burza w mediach. Sprzedawca nie moze Ci odmowic wgladu do srodka, nie moze Ci odmowic instalacji czesci nie zakupionej u mniego. Link Zgłoś
beldin Re: zerwanie pląby na komputerze 17.11.04, 16:05 Całe to plombowanie to zdaje sie jakas lipa.Przeciez niekiedy trzeba otworzyc obodowe,chocby po to zeby odkurzyc w srodku. Link Zgłoś