altu 16.11.04, 13:55 to oznaczenia kolorów, w zaleznosci od tego, w jakiej technice jest wykonywana reklama wizualna.. i mam pytanie: jak "przeliczyc" rally na pantone?? Link Zgłoś Obserwuj wątek
yasper77 Re: pantone a rally 16.11.04, 17:24 rally nie znam, ale znam RAL i Pantone - pewnie o to chodzi ;-) Chyba nie ma innej metody niż poprostu wzięcie wzornika jednego i drugiego do rączki i przyrównania się do zbliżonego koloru. Pozdrawiam. Link Zgłoś
altu Re: pantone a rally 16.11.04, 18:42 tia.. chodzi o RAL i Pantone chodzi tez o to, ze ani jednego ani drugiego nie mam.. mam kolor opisany jako RAL 4029 i trzeba znalezc odpowiednik w Pantonie.. wzornik Pantona mi jakos ne moze dopasować.. i co robić? hmm? Link Zgłoś
yasper77 Re: pantone a rally 16.11.04, 19:12 qrcze, chętnie bym ci pomógł, ale akurat takiego nr we wzorniku RAL-a nie mam, fakt że mam go w rozsypce :(( P.S. zrób tak, zadzwoń do jakiejś drukarni, powiedz ze chcesz coś tam u nich drukować ale najpierw musisz zrobić projekt dla klienta a on Ci podaje ten nr RAL-a, a ty nie masz wzornika, a przecież musisz wysłać projekt do akceptacji, czy mogli by ci podać zblizony nr wg. Pantone ;-) Link Zgłoś