Dodaj do ulubionych

instalacja XP ,problem:(

IP: *.espol.com.pl 21.11.04, 17:29
Moje dziecie dzisiaj dokumentnie zajezdzilo system .Pozostalo mi jedynie
odpalic do z dyskietki ,mam tylko dyskietke startowa od 98 ale podobno to
rybka .I teraz tak:
- Zaznaczylam opcje z uzywalnoscia cd romu
- win.sie nie odpalil
-przeszlam na dysk E (cd rom) z plyta winxp
-wpisalam dir i pokzalo pliki na plycie
-wpisalam setup.....i kicha ,pokazuje sie info ,ze " ten program nie moze byc
uruchomiony w DOS" . To niby jak ja mam uruchomic instalacje tego win?????
Heeeeeeeelp:)))
Obserwuj wątek
    • Gość: mk Re: instalacja XP ,problem:( IP: 195.117.23.* 21.11.04, 17:42
      dobrze zrozumialem
      odpalasz kompa z dyskietki 98 i chcesz zainstalować xp
      to moze wyjmnij dyskietke ustaw w biosie na botowanie z CD
      i instaluj xp najprawdopodobnie masz płytke botowaną wiec nie
      potrzeba dyskietki
      • Gość: samanta Re: instalacja XP ,problem:( IP: *.espol.com.pl 21.11.04, 18:06
        ustawilam w biosie tak jak mowisz (zreszta bylo tak ustawione wczesniej) ,plyta
        kaktycznie jest bootowana ale nie chce sie odpalic .Nie daje sie bez
        dyskietki,probowalam juz .Xp mam od niedawna i zupelnie sobie tu nie radze,lece
        na wyczucie ....jak zreszta ze wszystkim co dotyczy kompa:)) Jak mu nie zrobie
        to sie przyssa do mojego komputera i moj rozwali:((((((
    • Gość: piecyk gazowy Re: instalacja XP ,problem:( IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 21.11.04, 18:08
      Jeśli system, który jest na dysku, w jakikolwiek sposób się zgłasza, możesz
      spróbować go przywrócić do stanu używalności.

Spróbuj tak:
      1. uruchom komputer i w momencie kiedy pojawi się napis "Uruchamianie systemu
      Windows 98..." wciśnij F8,

2. wybierz "Wiersz poleceń".

3. Wpisz:
      scanreg /restore

4. z menu (będziesz miała listę kopii wraz z datami) wybierz kopię rejestru
      sprzed crashu.
      • Gość: piecyk gazowy Re: instalacja XP ,problem:( IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 21.11.04, 18:13
        Zrozumiałem, że masz 98.

Co to znaczy, że płyta jest bootowana, ale nie chce odpalić?
        • Gość: samanta Re: instalacja XP ,problem:( IP: *.espol.com.pl 21.11.04, 18:28
          tak,bootowana ale sie nie odpala na jego kompie.Uszkodzenie cd romu odpada bo
          ma 2 i na kazdym tak jest .Sprobuje z tym wierszem poleceniem .U niego jest Xp
          ale...dunski,nie pytaj dlaczego:))
          • Gość: samanta Re: instalacja XP ,problem:( IP: *.espol.com.pl 21.11.04, 18:31
            nieeee no ,toz ja glupoty gadam! Wiersz polecen to ja mialam w 98 a tu jest
            zupelnie cos innego!:((( mam do wyboru cd-rom (gdzie nie odpala plyty),stacje
            dyskietek( gdzie z dysku startowego tez nie odpala plyty tylko pokazuje pliki)
            i jakis IDE-O i Network .Kiiiicha
            • Gość: piecyk gazowy Re: instalacja XP ,problem:( IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 21.11.04, 18:35
              Wiersz poleceń odpada, pomyliłem z 98, w XP jest trochę inaczej.

A po włączeniu komputera co się pojawia - jakiś komunikat itp.?
              • Gość: samanta Re: instalacja XP ,problem:( IP: *.espol.com.pl 21.11.04, 18:39
                tak ...NTLDR i jakies dunskie slowo:(((
                • Gość: samanta Re: instalacja XP ,problem:( IP: *.espol.com.pl 21.11.04, 18:41
                  NTLDR mangler( tzn.brak)
                  • Gość: SAMANTA Re: instalacja XP ,problem:( IP: *.espol.com.pl 21.11.04, 18:54
                    sciagnelam dysk startowy xp i probujemy reanimowac system ,tyle ze nie znamy
                    komend......paranooooooja:)))))
                    • Gość: piecyk gazowy Re: instalacja XP ,problem:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.04, 19:05
                      szukaj.gazeta.pl/szukaj/0,52001.html?VE_szukaj_a=ntldr&ile=10&orderby=data_od+desc&spojnik=and&tag=34&poz=0&tablicaSzukaj=forum_tresc&zywe=2
                      www.google.pl/search?hl=pl&q=NTLDR+b%C5%82%C4%85d&spell=1
                      • Gość: samanta Re: instalacja XP ,problem:( IP: *.espol.com.pl 21.11.04, 19:34
                        poradzilam sobie (chyba!) ciut dookola tzn.instaluje win z dysku startowego win
                        xp .Prawie juz jest zainstalowany.Nie naprawialam bo nie znalam komendy .
                        Boszsz.....czy te maszyny musza byc takie skomplikowane zeby baba siwiala przy
                        nich?:))) dzieki piecyku !:))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka