Dodaj do ulubionych

Dysk Baracuda 4, IBM 120GXP, czy Maxtor 740X

IP: 193.0.117.* 07.05.02, 13:00
Mam zamiar nabyć wydajny dysk twardy za ok.400 zł (40 Gb, 7200...). Zwracam się
o poradę do osób,które korzystają z któregoś z w.w. modeli.
Proszę podzielić się swoimi ocenami i spostrzeżeniami z powstałymi w wyniku ich
używania.
Czy rzeczywiście są one wydajne, ciche i niezawodne jak zapewniają producenci.
Króry warto kupić?
Obserwuj wątek
    • Gość: Greg Re: Dysk Baracuda 4, IBM 120GXP, czy Maxtor 740X IP: 217.153.117.* 07.05.02, 14:43
      Tylko WD 120JB
    • Gość: Krzysiek Re: Dysk Baracuda 4, IBM 120GXP, czy Maxtor 740X IP: *.chello.pl 07.05.02, 16:06
      Barracuda IV jest najcichszym dyskiem na jakim kiedykolwiek pracowałem. Pozdr
      • Gość: R@fal Re: Dysk Baracuda 4, IBM 120GXP, czy Maxtor 740X IP: *.toya.net.pl / 10.0.210.* 07.05.02, 17:11
        Gość portalu: Krzysiek napisał(a):

> Barracuda IV jest najcichszym dyskiem na jakim kiedykolwiek pracowałem. Pozdr

dokladnie! zaniemowilem jak uslyszalem, a raczej nie uslyszalem, prace tego dysku.
    • Gość: obbaz Re: Dysk Baracuda 4, IBM 120GXP, czy Maxtor 740X IP: *.net106.nj.sprint-hsd.net 08.05.02, 05:19
      Zawsze uzywam Maxtor. Maja swietny program do instalacji, partition i formatowania MaxBlast. Nigdy
      sie nie zawiodlem.

Pozdrawiam
    • Gość: me Re: Dysk Baracuda 4, IBM 120GXP, czy Maxtor 740X IP: *.96.252.64.snet.net 08.05.02, 07:12
      only IBM of course
      • Gość: Art... Re: Dysk Baracuda 4, IBM 120GXP, czy Maxtor 740X IP: 193.0.117.* 08.05.02, 16:03
        Dolar idzie mocno w dół. Skłonny jestem nabyć dysk Baracuda4, ale jeszcze się
        nie zdecydowałem.
        Dzięki za dotychczasowe wypowiedzi i proszę o kolejne, które mi pomogą w
        podjęciu decyzji.
    • Gość: sorc Re: Dysk Baracuda 4, IBM 120GXP, czy Maxtor 740X IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 08.05.02, 15:52
      Smieszni jestescie , kazdy gada co innego , moje zdanie jest takie ze jesli
      chcesz mmiec tani i niezawodny dysk to polecam Barracude IV , sa nie zle , ja
      juz tu nie wspominam o natezeniu dzwieku , ale ogolnie dysk jest nie zly. Po za
      tym Maxtor tez nie zly , Caviar tez , ale z IBMem to bym sie zastanawial ,
      kiedys moze i dobre hdd byly , ale teraz niestety cos gorzej (bardziej
      awaryjne)... Twoj wybor...

Pozdrawiam
      • Gość: wojtek Re: Dysk Baracuda 4, IBM 120GXP, czy Maxtor 740X IP: *.pradnik-czerwony.sdi.tpnet.pl 09.05.02, 14:59
        Wszystko tylko nie IBM co prawda są szybie ale nie wiadomo kiedy padną i utrata
        wszystkich danych jest możliwa.IBM zaleca uzywanie dysku max 333 godziny w
        miesiącu a jak więcej to co? wielu juz się przekonało :-)
        zresztą ibm pozbywa się produkcji dysków i sprzedaje to Hitachi
        • Gość: ktos Re: Dysk Baracuda 4, IBM 120GXP, czy Maxtor 740X IP: *.acn.pl / 10.134.128.* 09.05.02, 15:22
          Potwierdzam. Mialem twardziela ibm 30gb i padl po 4 miesiacach. Serwis wymienil
          na nowy (ibm 60gxp (40gb)) i doslownie wczoraj (po kolejnych 5 miesiacach) mial
          jakies problemy (nagle stanal, pomogl _2_ restart i _nie_ jest to wina
          zasilania czy kabli - sprawdzone).
          • Gość: sorc Re: Dysk Baracuda 4, IBM 120GXP, czy Maxtor 740X IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 09.05.02, 16:46
            oj tam , kazdy wie jak jest , dajcie se spokuj z tymi opowiadaniami , jesli
            chodzi o awaryjnosc to najmniejsza (jak do tej pory) ma Barracuda IV , a
            wydajnosciowo wychodzi to samo caly czas... drobne niezauwazalne roznice..

Pozdrawiam
        • Gość: me Re: Dysk Baracuda 4, IBM 120GXP, czy Maxtor 740X IP: *.106.252.64.snet.net 09.05.02, 20:41
          Gość portalu: wojtek napisał(a):

> Wszystko tylko nie IBM co prawda są szybie ale nie wiadomo kiedy padną i utrata
          > wszystkich danych jest możliwa.IBM zaleca uzywanie dysku max 333 godziny w
          > miesiącu a jak więcej to co? wielu juz się przekonało :-)
          > zresztą ibm pozbywa się produkcji dysków i sprzedaje to Hitachi

??? Co za bajki opowiadacie towarzyszu?
          Od "zawsze" mam IBMy(ponad 20) i nigdy nie mialem jakichkolwiek problemow.
          Tu w stanach mam znajomych ktorym wlasnie Baracudy siadaly a zwlaszcza WD.
          Moze w was w Polsce sa jakies inne IBMy..;)
          • Gość: wojtek Re: Dysk Baracuda 4, IBM 120GXP, czy Maxtor 740X IP: *.pradnik-czerwony.sdi.tpnet.pl 10.05.02, 02:01
            wejdź na grupę pl.comp.pecet i zapytaj się czy IBM są niezawodne,sławetna
            seria "made in hungary" inne serie i typy dysków mniej wadliwe ale ciągle
            pojawiają się głosy o "padach"
            to że akurat twój dysk jeszcze działa nie świadczy o całej marce trzeba brać
            pod uwagę całą populacje
            • Gość: sorc Re: Dysk Baracuda 4, IBM 120GXP, czy Maxtor 740X IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 10.05.02, 14:35
              BUAHHAHAHAHAHHAA , ale mnie Pan me rozbawil , no zes dowalil towarzyszu :)))
              gdzie ty USA porownujesz do Polski , inny sprzet , inne zrodla produkcji !!! te
              IBMy z Wegier rzeczywiscie sa awaryjne , a Ty masz w USA napewno nie
              Wegierskie ;]]]]

Pozdrawiam
              • Gość: w Re: Dysk Baracuda 4, IBM 120GXP, czy Maxtor 740X IP: *.pradnik-czerwony.sdi.tpnet.pl 10.05.02, 18:09
                pierdoli mnie gdzie dyski są produkowane,to jest shit i IBM tego smrodu się nie
                pozbędzie przez lata
              • Gość: labeo Re: Dysk Baracuda 4, IBM 120GXP, czy Maxtor 740X IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.05.02, 04:12
                IBM juz nie robi dyskow na Wegrzech, i na polskim rynku takich juz nie
                znajdziesz. Co do najmniejszej glosnosci to Baraccuda IV, co do szybkosci to
                Maxtor. Niezawodnosc wszystkich jest porownywalna- kazdy moze pasc. Ostatnio
                sam kupowalem dysk i znalazlem kilka testow i porownan w/w dyskow i na tym
                opieram moja opinie.
                • Gość: Art... Re: Dysk Baracuda 4, IBM 120GXP, czy Maxtor 740X IP: 193.0.117.* 15.05.02, 11:56
                  Zdecydowałem się na kupno dysku Barakuda4,40Gb. Jest cichy, szybki, a jak
                  zapewnia sprzecawca oraz serwis również w miarę niezawodny (czas pokaże).
                  Jednocześnie sprzedawca odradzał dyski IBM (wiele ze sprzedanych rok, dwa lata
                  temu dysków jest obecnie reklamowana przez klientów).
                  Jestem zadowolony z dokonanego wyboru i serdeczne dzięki za pomoc.
                  • Gość: dyskman Seagate IP: 194.203.162.* 16.05.02, 12:09
                    a jakie sa dyski Seagate

mam zamiar kupci s. 80GB - warto?
                    • Gość: Art... Re: Seagate IP: 193.0.117.* 18.05.02, 12:28
                      Gość portalu: dyskman napisał(a):

> a jakie sa dyski Seagate
                      >
                      > mam zamiar kupci s. 80GB - warto?

Moim zdaniem warto.
                      Jak już pisałem pierwsze wrażenie po wypróbowaniu dysku 40Gb było i nadal (po
                      kilkunastu dniach) jest bardzo pozytywne.
                      Jeden talerz ma pojemność 40Gb, co jest jedną z podstawowych zalet tych dysków.
                      Inne to - bardzo cicha praca (przy czym dysk musi być odpowiednio zamontowany),
                      szybkość (m.in. szybko uruchamia system i mają solidną konstrukcję
                      zabezpieczającą elektronikę dysku. Na razie nie dostrzegłem wad.
                      Są one produkowane w Singapurze.
                      Myślę, że 80-ki, są równie dobre (a może nawet lepsze od 40-ek).
                      Z pewnością są to dyski godne polecenia.

Pozdrawiam...
                      • Gość: dyskman Re: Seagate IP: *.ipt.aol.com 25.05.02, 22:52
                        Dzieki za odpowiedz!!!
                        Napisales:

> Inne to - bardzo cicha praca (przy czym dysk musi być odpowiednio zamontowany),

co masz na mysli przez odpowiednie zamontowanie? Moglbys udzielic laikowi paru
                        wskazowek??
                        Z gory dzieki

Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka